Comunitat Valenciana

València retarda fins al 9 de març la instal·lació de carpes en els carrers per a les Falles de 2017

  • L'Ajuntament donarà permís un dia més tard que en 2016, si els pavellons no afecten al pas dels autobusos de l'EMT.
  • Per a la resta de casos, les comissions podran muntar les carpes el 10 de març, com enguany.
  • En 2015, les 240 carpes instal·lades van obligar a tallar 720 trams de 300 carrers des del 5 de març. 
  • El regidor de Cultura Festiva anuncia un "pla de racionalització" d'aquests elements després de les queixes veïnals.
Operarios montando una carpa fallera en anteriores ediciones de las fiestas.
Operarios montando una carpa fallera en anteriores ediciones de las fiestas.
20minutos
Operarios montando una carpa fallera en anteriores ediciones de las fiestas.

Les carpes falleres que nombroses comissions instal·len en els carrers de València caminen cap a "limitació de l'ocupació de l'espai públic". Amb aquestes paraules defineix el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament, Pere Fuset, l'actitud del Govern local cap a uns elements que, a més de generar queixes veïnals, suposen un obstacle per a la circulació de vehicles i d'autobusos de l'Empresa Municipal de Transports (EMT).

Al marge de la seua ubicació, una de les principals crítiques cap a les carpes es refereix a la laxitud en la concessió de permisos i en la durada dels mateixos. Sense anar més lluny, en 2015, les 240 carpes instal·lades en els carrers van obligar a tallar 720 trams de 400 carrers de València des del 5 de març. Aquest 2016, el bàndol de Falles va fixar l'autorització des del dia 8 de març a aquelles que no afectaren a la circulació de l'EMT i des del dia 10 a aquelles que sí ho feren.

Doncs bé, per a les Falles de 2017 hi haurà un lleuger retard i més restriccions. El "pla de racionalització" anunciat per Fuset després de mantenir una ronda de contactes per les diferents comissions falleres retarda al 9 de març la instal·lació de les carpes si no afecten al pas dels autobusos i al 10 de març per a la resta de casos.

No obstant açò, des de Cultura Festiva afirmen que podrà haver-hi excepcions per a autoritzar carpes el dia 8 si aquesta s'instal·la en carrers sense afecció a la circulació de vehicles o en solars municipals. També es podrà retardar l'autorització fins al 14 de març (coincidint amb la plantà dels monuments) per a les carpes que generen "especials problemes de circulació per a les línies de l'EMT en punts estratègics de la ciutat". En aquest punt, fonts municipals citen les de Baró de Càrcer, Brasil i Castán Tobeñas.

A més, aquest pròxim any també es resituaran els pavellons de Corona i Mercat Central per a reduir les molèsties als veïns de l'entorn i facilitar el pas dels vehicles d'emergències. Una altra carpa emblemàtica, la que plantava la comissió de Convent de Jerusalem en el carrer Xàtiva, també canviarà d'ubicació, ja que ocupava una via ràpida, el que està prohibit en les ordenances municipals de seguretat.

"Des de l'Ajuntament hem fet una labor important d'avaluació en profunditat de la situació de les carpes en la ciutat. Amb l'anàlisi ja realitzada, ara podem actuar, sempre des del sentit comú i buscant abans de res conciliar els interessos de totes les parts. Cal caminar cap a la limitació de l'ocupació de l'espai públic per part de les carpes en els pròxims anys, sempre des del diàleg amb tots els col·lectius implicats, com ja hem fet enguany", ha afirmat el regidor Pere Fuset.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento