Les concessions sanitàries van suposar un sobrecost de 64 milions en 2015, segons SIMAP
Les concessions sanitàries van suposar un sobrecost de 64 milions en 2015, segons SIMAP HOSPITAL DE LA RIBERA

El model de gestió privada de la sanitat valenciana ha suposat un sobrecost de 64,5 milions d'euros en 2015, segons un estudi del Sindicat Mèdic d'Assistència Pública (SIMAP), donat que l'entitat calcula que el cost sanitari per habitant en les concessions és 61 euros més car que en la pública.

Sobre esta qüestió, han assenyalat que amb este sobrecost, que pot ser encara "molt superior" ja que no s'han comptabilitzat la facturació intercentres, es podria haver contractat a 1.290 metges a temps complet o construït un hospital comarcal de 300 llits cada any.

Estes són les conclusions de l'estudi detallat de SIMAP sobre l'impacte que ha suposat per al contribuent el funcionament dels hospitals públics amb concessió administrativa, model de gestió privada de la sanitat pública que es va implantar de manera progressiva en cinc dels 24 departaments de salut.

En concret, un habitant de la Ribera ha tingut un sobrecost de 170 euros, un de Dénia 67 euros, el de Manises 54 euros i el de Torrevella 22 euros. L'excepció estaria en el departament del Vinalopó que ha resultat 9 euros menys que el cost mitjà per habitant de la Comunitat Valenciana.

Este model de concessió fixa que la Conselleria abona a la gestora privada un cànon anual per habitant del departament per l'atenció sanitària, la càpita; però van a càrrec de l'Administració despeses de difícil control com són la farmàcia ambulatòria, pròtesis i endopròtesis, oxigenoteràpia, transport sanitari i salut pública.

A més, a l'anàlisi no s'ha tingut en compte el capítol de facturació intercentra per acte mèdic i les anotacions comptables conseqüència de la prestació d'assistència a pacients d'altres departaments a l'àrea de la concessió, que es facturen a Conselleria directament sense que s'incloguen en la càpita.

Sobre esta qüestió, adverteix que donada "la política de les concessionàries de publicitar els seus servicis i prioritzar l'atenció dels pacients de fora de les seues corresponents àrees" i a causa que moltes concessions estiguen situades en llocs turístics "el resultat en el cost per a les arques públiques que suposa el model de concessió administrativa siga molt superior a allò calculat".

Malgrat això, constata que el model de gestió pública directa de la sanitat és "més rendible" a les arques del govern valencià que la gestió privada del model Alzira malgrat "el 'dogma de fe' que afirmava fins ara que s'estalviava un 25-30% respecte a la gestió pública tradicional", segons es desprèn de l'anàlisi de la Memòria de Gestió 2015 i de dades de Conselleria sobre despeses corresponents a farmàcia extrahospitalària, pròtesis i endopròtesis, oxigenoteràpia ambulatòria i transport sanitari.

Cost sanitari

De l'anàlisi efectuada es desprèn que cinc dels vint-i-quatre departaments de salut van tindre un cost a l'any 2015 de 1.051 milions d'euros detret d'un pressupost de 5.500 milions d'euros destinats a la totalitat de la sanitat valenciana enguany.

Així, expliquen que si estimem el sobrecost que va suposar la gestió privada d'estos cinc departaments de salut, la referència serà el cost mitjà per habitant de la Comunitat Valenciana que a l'any 2015 va ser de 1.102 euros segons la Memòria de Gestió 2015 publicada per la Conselleria.

Sobre esta qüestió, SIMAP ha recalcat que la sanitat ha de ser "recuperada" perquè el model Alzira és "més car de mantenir, no garanteix la inversió del 'benefici empresarial'" i és "un model fracassat que es va instaurar per decisió exclusivament política i alhora s'ha mantingut per connivència política sense el control adequat".

Demana la rescissió de contractes

Per esta raó, ha demanat als partits polítics que sustenten el Pacte del Botànic que "rescindisquen els contractes amb les concessions en defensa de l'interès general de la població, sense esperar a la seua finalització" ja que amb gairebé dos anys de govern "ja té coneixement suficient de la situació de les concessions".

D'esta manera, ha recordat que ha rebut "multitud de denúncies d'incompliments" dels plecs de condicions. A més, assenyala que si es confirma les actuacions per les quals s'ha personat el Consell en un procés penal contra Ribera Salut, accionista principal de la majoria de les concessions, significaria que el model Alzira ha donat lloc "a un frau a l'Administració de dimensions encara desconegudes" en el presumpte cobrament de comissions il·legals de productes sanitaris investigat per la UDEF i en procés de diligències prèvies obert al Jutjat d'Instrucció número 4 de València.

Consulta aquí más noticias de València.