Comunitat Valenciana

El Consell destina 560 milions per a aconseguir la transformació digital de l'Administració fins a 2020

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)

El Govern valencià ha desenvolupat el Pla Estratègic en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, dotat amb 560 milions fins a 2020, amb el qual pretén "la transformació digital" de l'Administració de manera que arribe internet a totes les zones rurals, implantar l'expedient electrònic dels alumnes i aconseguir una l'oficina judicial digitalitzada.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presentat este dimarts al costat del director general de Tecnologies de la Informació, Vicente Aguiló, este pla, que té 19 objectius desenvolupats mitjançant 228 accions i més de 350 activitats concretes per a aconseguir els tres eixos que es planteja: una Administració innovadora i eficient; servicis moderns i segurs, inclusius i un enfortiment del sector TIC i transformació del model productiu.

Soler ha explicat que quan van accedir al Govern arrossegava "un retard tecnològic molt preocupant", ha parlat de fins a "emergència tecnològica", ja que la plataforma digital a penes arribava al 12% mentre que des que han aprovat el pla de transformació digital s'ha augmentat un 30% la tramitació telemàtica i un 50% els pagaments telemàtics i la firma electrònica un 7.700% el que ha evitat el desplaçament de 40.000 persones per a fer sol·licituds.

Per esta raó, s'ha dissenyat un pla "dinàmic" que s'adapte a l'evolució de les noves tecnologies ja que la Generalitat Valenciana, amb els seus 140.000 treballadors, és "la principal empresa valenciana" i pot actuar de "revulsiu" perquè la resta de la societat i agents econòmics donen este salt qualitatiu. Enguany s'invertiran 141,9 milions d'euros i ara, una vegada dissenyat el pla, al costat d'universitats i el Redit, cal fixar un calendari en les actuacions previstes.

DIGITALITZACIÓ EN EDUCACIÓ I JUSTÍCIA

Així, en matèria educativa el pla preveu la connexió ultraràpida a internet als 1.500 centres educatius en 2017, la instal·lació de xarxes wifi i que el juliol de 2018 estiga tot el sistema preparat per a començar a implantar l'expedient electrònic. D'esta manera, tots els estudiants i professors podran accedir a través d'internet a totes les dades educatives i acadèmiques, igual com passa actualment a l'àmbit de la Sanitat amb l'historial clínic.

En Justícia, l'objectiu és que l'oficina judicial estiga implantada en 2020 tot i que Aguiló ha qüestionat els terminis donats pel ministeri. De moment, ja s'han iniciat diferents projectes en proves en algunes seus judicials per a la presentació telemàtica d'escrits, el que evitarà desplaçaments, simplificarà les relacions amb els professionals i escurçarà terminis de tramitació.

Alhora, els professionals tindran accés per internet als vídeos de les vistes judicials de manera autònoma, en lloc d'haver de desplaçar-se als jutjats per a obtindre còpia. Un altre projecte, encara en fase pilot, és la implantació de la cita prèvia en els registres civils per a reduir temps d'espera i eliminar cues.

A més, les zones rurals i menys poblades podran accedir a internet a través de la nova Xarxa Única que permetrà utilitzar instal·lacions de la Generalitat per a estendre la cobertura de banda ampla sense entrar en competències a les zones en les quals hi haja operadors privats. Soler ha destacat que d'esta manera es "reduirà la bretxa digital" i s'ajudarà a desenvolupar negocis en estes àrees.

Alhora, s'apostarà pel programari lliure per a "obrir noves vies de negoci a les empreses valencianes, especialment per a les pimes". Sobre esta qüestió, ha explicat que l'estalvi en llicències s'invertirà en empreses que desenvoluparan solucions lliures per a la Generalitat, de manera que "es convertiran en fabricants especialitzats de tecnologia en lloc de simples distribuïdors".

El pla millora, també, la gestió electrònica de nòmines, bases de dades o subvencions. En este sentit, s'està consolidant la facturació electrònica en la Generalitat, on ja hi ha més de 606.000 factures electròniques a l'any.

D'altra banda, prompte estarà disponible la consulta electrònica per a proveïdors i beneficiaris de la Generalitat d'un nou sistema que oferix l'estat de pagaments i subvencions pendents de fer. Este servici oferirà totes les dades necessàries per a conèixer la tramitació dels expedients als usuaris. El volum d'usuaris potencials és de 90.000 (35.000 de subvencions i 56.000 proveïdors) i permetrà a milers de proveïdors i famílies saber l'estat dels seus cobraments pendents en temps real.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento