Comunitat Valenciana

Alcaraz demana reunir-se amb el ministre de Justícia després de les sentències del TC que afecten el dret civil valencià

  • El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz, ha enviat una carta al ministre de Justícia, Rafael Catalá, per a sol·licitar-li una reunió amb l'objectiu de "tractar de la situació creada després de les sentències del Tribunal Constitucional que han invalidat diferents lleis aprovades per les Corts Valencianes i que desenvolupen el dret civil foral valencià".
Manuel Alcaraz
Manuel Alcaraz
EUROPA PRESS
Manuel Alcaraz

En la missiva, el conseller recorda que la competència de la Generalitat per a conservar, desenvolupar i modificar el Dret Civil Foral Valencià tal com reconeix l'Estatut d'Autonomia, que no ha sigut objecte de cap recurs ni qüestionament jurídic ni polític.

Alcaraz assenyala la voluntat del Consell d'obrir una via de diàleg amb el Govern d'Espanya "per a poder complir el que establix l'Estatut d'Autonomia", segons apunta en la carta que ha enviat al ministre Rafael Catalá.

El conseller pretén traslladar al ministre de Justícia que a l'agenda de la reforma constitucional "s'incloga un article que possibilite que les comunitats autònomes que així ho desitgen puguen elaborar i desenvolupar part del seu dret civil, com el de família o successions".

Per a Alcaraz, "no té sentit que unes comunitats autònomes puguen desenvolupar el dret civil i altres, com el cas de la valenciana, no puguen fer-ho fet que suposa no només un greuge comparatiu sinó una font potencial d'inseguretat jurídica".

En este sentit, ha posat èmfasi que l'Estatut d'Autonomia "ha sigut buidat de contingut després de les sentències del Tribunal Constitucional que, tot i que acatem no compartim, han declarat inconstitucionals diferents lleis aprovades per les Corts que desenvolupaven el nostre dret civil, quedant vigent actualment només una norma en matèria de dret agrari".

El conseller de Transparència ha explicat que, si la resposta del ministre Catalá és ràpida i la data de la reunió ho permet, "es realitzarà una trobada prèvia amb els parlamentaris valencians en les Corts Generals per a expressar la posició valenciana en esta matèria".

Alhora, Alcaraz ha apuntat, a través d'un comunicat, que també amb caràcter previ a la trobada amb el ministre de Justícia, es reunirà la Comissió de Codificació de Dret Civil Valencià, òrgan institucionalment creat i format per juristes, per a obtindre l'assessorament adequat i necessari en esta matèria.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento