Comunitat Valenciana

Iv, CCOO i UGT demanen garantir el coneixement de valencià dels funcionaris amb cursos segons el lloc de treball

  • VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Firma del acuerdo sindical sobre competencia lingüística del personal público
Firma del acuerdo sindical sobre competencia lingüística del personal público
EUROPA PRESS
Firma del acuerdo sindical sobre competencia lingüística del personal público

Els sindicats de CCOO PV, UGT-PV i Intersindical valenciana han firmat este dimarts un acord "històric" i "de consens" que insta al Consell a garantir la competència lingüística en valencià de tots els empleats públics l'Administració valenciana a través de cursos intensius i de reciclatge de diferents nivells, segons el lloc de treball que desenvolupen.

El document, que recull un total de 9 propostes concretes amb l'objectiu de "compensar les deficiències que encara presenta" l'Administració valenciana en el coneixement i ús del valencià, aspira a ser recollit en la futura Llei de la Funció Pública que prepara la Generalitat i que es portarà a les meses de negociació a final de gener.

Les mesures que suggerixen els sindicats afecten uns 190.000 treballadors públics -118.000 de la Generalitat, 53.000 d'entitats locals i 18.000 de les universitats-, tenint en compte que els 35.000 treballadors que depenen de l'Administració estatal no estarien obligats.

L'acord, assolit després de sis mesos de negociacions, ha estat presentat en La Nau pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i els secretaris generals d'UGT-PV, CCOO PV i Intersindical, Ismael Sáez, Paco Molina i Vicent Mauri, respectivament.

L'acte ha comptat amb la presència d'entitats que han impulsat l'acord com ACPV i Escola Valenciana, a més de polítics de PSPV, Compromís, EUPV i ERPV, o representants institucionals com el secretari autonòmic de Justícia, Administració pública, Reformes democràtiques i Llibertats públiques, Ferran Puchades.

Per a assegurar la competència lingüística dels treballadors públics, el document insta al Govern del Botànic a garantir el seu ensenyament i fomentar mesures de reciclatge. En els processos de selecció -assenyala- s'haurà d'acreditar el coneixement del valencià en el grau d'es determini reglamentàriament.

Alhora, per a la provisió de llocs de treball, els sindicats negociaran la seua aplicació i nivells de valencià mínims a exigir a cadascun.

Excepcionalment, a l'àmbit sanitari i de la salut, si hi ha necessitat d'este personal i no disposa de la competència lingüística acreditada, es podran proveir estos llocs de treball amb caràcter no definitiu, mitjançant un informe que establisca la seua vigència i extensió de l'exempció.

Per a facilitar que totes les persones puguen aconseguir i acreditar la competència lingüística requerida en els processos de selecció i en els de provisió de llocs de treball, els nivells de coneixement establerts entraran en vigor a l'any següent de la seua publicació.

"FARTS DE L'ÚS PARTIDISTA"

El secretari general d'Intersindical, Vicent Mauri, ha expressat la seua "satisfacció" davant d'este acord que espera el Consell faça seu i que supose un "punt d'inflexió" en la competència lingüística del valencià. "Mai abans hi ha hagut un acord sindical" en esta matèria, pel que han confiat que la nova Llei de la Funció Pública incloga "per primera vegada" el coneixement de la llengua per a l'accés a la funció pública. "Hui s'ha donat un pas important en la normalització de la llengua", ha celebrat.

Per la seua banda, el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha ressaltat el "consens" que hi ha hagut per a tancar este pacte i ha destacat la "voluntat" i el "compromís ferm de tots" per a situar la llengua i la cultura pròpies on correspon, "farts de l'ús partidista" d'esta matèria.

En esta línia, el secretari general de CCOO PV, Paco Molina, ha destacat que este acord siga assumit per "altres forces que hui no són ací, per raons alienes al contingut, tot i que no discrepen massa". Molina ha ressaltat així la voluntat manifesta d'un acord subscrit "sense ànim de confrontar" que "expressa l'anhel de moltes persones" de poder expressar-se i ser ateses en llengua pròpia.

"UN PAS ENDAVANT"

Des d'Escola Valenciana, el seu president Vicent Moreno ha celebrat l'"avanç importantíssim" que suposa este acord, l'única intenció és que les dues llengües oficials de la Comunitat siguen tractades "en igualtat" i ha confiat que la futura Llei de la Funció Pública incorpore estes propostes i puguen posar-se en marxa a final de 2017.

Moreno ha assenyalat que el perfil lingüístic estarà d'acord amb el lloc a desenvolupar, de manera que s'haurà de fer una "catalogació de llocs de treball".

També des d'ACPV, Toni Gisbert, ha subratllat el "pas endavant" d'este acord i l'"esperit de consens" que ha primat durant el gairebé mig any de negociacions per a "superar la confrontació" i ha destacat que s'ha abordat el tema "de manera generosa", buscant sempre "els punts de trobada".

EL CONSELL, DISPOSAT A DONAR CABUDA A ESTES REIVINDICACIONS

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Justícia, Administració pública, Reformes democràtiques i Llibertats públiques, Ferran Puchades, ha apuntat que ara el Govern del Botànic el que ha de fer "donar cabuda estes demandes en la futura Llei de la Funció Pública perquè siga una realitat més prompte que tard l'exigència de la competència lingüística per a poder accedir a la funció pública valenciana".

La idea és presentar una proposta de llei als sindicats a final de gener per a obrir la negociació. "Volem que siga una negociació ràpida" per a poder presentar el projecte de llei a les Corts abans que acabe el període de sessions pròxim.

Malgrat que CSIF i la Federació de Sindicats d'Educació i Sanitat (FSES) no han subscrit l'acord, ha recordat, Puchades espera que puguen incorporar-se a l'acord perquè "siga al més unànime possible".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento