Comunitat Valenciana

La Generalitat demana set anys de presó per a Schmidt pel cas Palau i rebaixa les penes a empresaris

  • L'Advocacia de la Generalitat ha elaborat ja el seu escrit de qualificació a l'anomenat 'cas Palau', en què reclama set anys de presó, 24 d'inhabilitació i 6.000 euros de multa per a la que fora intendent del Palau de Les Arts de València fins a 2015, Helga Schmidt; la mateixa condemna per a l'exdirector financer del coliseu, Enrique Moreno, i reclama dos anys i huit mesos de presó a cadascun dels tres empresaris processats en esta causa: Joaquín Maldonado, José Antonio Noguera i Pablo Broseta, gairebé cinc menys que el que ha sol·licitat per a ells el ministeri fiscal.
La Intendente Del Palau De Les Arts, Helga Schmidt
La Intendente Del Palau De Les Arts, Helga Schmidt
EUROPA PRESS
La Intendente Del Palau De Les Arts, Helga Schmidt

Així consta en la qualificació provisional dels fets, a la qual ha tingut accés Europa Press, en què l'Advocacia de la Generalitat demana al jutjat d'Instrucció número 15 de València, que ha instruït la causa, que òbriga juí oral contra els cinc processats i demana com a testificals la compareixença de treballadors del Palau i de les empreses implicades i com a pericial que s'expose l'Informe definitiu de control financer sobre expedients de contractació i patrocini de la Fundació Palau dels Arts Reina Sofia, dels anys 2008 a 2013.

En esta causa s'ha investigat una malversació de fons del coliseu valencià i l'externalització de servicis del Palau amb pagament de sobrecostos que van implicar un perjuí a les arques públiques a través de Patrocini -empresa vinculada a l'auditori i dedicada a captar patrocinadors, en què José Antonio Noguera era el president del consell d'administració, Joaquín Maldonado conseller delegat i la pròpia Schmidt consellera- i de la firma Radcliffe, administrada per l'excònsol de França a València, Pablo Broseta.

A Schmidt i Moreno l'Advocacia de la Generalitat els atribuïx l'autoria de prevaricació en concurs medial amb malversació de cabals públics i falsedat documental, i als tres empresaris els atribuïx els mateixos delictes tot i que com a cooperadors necessaris. A més, assenyala que en relació amb la malversació, l'exintendent i l'exdirector financer han de tindre la consideració d'autoritat o funcionari i els aplica un suposat agreujat en entendre que en este cas este delicte revestix especial gravetat atenent "al valor de les coses sostretes".

Pel que fa a la responsabilitat civil, considera que Schmidt i Moreno hauran de respondre solidàriament amb la quantitat de 686.089 euros; juntament amb José Antonio Noguera i Joaquín Maldonado hauran de fer front a 383.073 euros i amb Pablo Broseta a 303.016.

La qualificació provisional de l'Advocacia de la Generalitat arriba després de la del ministeri fiscal, que sol·licita per a l'exintendent set anys i mig de presó; huit anys per a Ernesto Moreno i set per a cada un dels tres empresaris.

Segons l'escrit de la Generalitat, la relació entre el Palau de Les Arts i Patrocini comença el 19 d'abril del 2008 i es renova el setembre del 2009. A través dels dos contractes, en els que no es va continuar "en cap moment els tràmits essencials de la contractació administrativa i es va eludir la publicitat, concurrència i transparència- esta última firma va obtenir en concepte de comissions 808.255 euros, tot i que sol queda constància en les actuacions del pagament de 42.040 euros.

SENSE MITJANS PERSONALS I MATERIALS SUFICIENTS

L'Advocacia de la Generalitat destaca que Patrocini no tenia mitjans personals i materials suficients per a fer les funcions assignades i els objectius i, més encara, Schmidt va vulnerar el règim d'incompatibilitats (per ser intendent i contractar amb l'empresa en la qual era consellera), la prohibició per a contractar que la vinculava, el règim d'apoderaments establit per la Comissió executiva del Palau i les clàusules del seu propi contracte d'Alta Direcció.

En esta línia, recalca que en l'execució d'este contracte no s'aprecia "cap efecte positiu" en la gestió de Patrocini, en registrar-se tant una reducció del nombre de patrocinadors com de l'import econòmic de les aportacions totals rebudes pel Palau. Tot i això, en virtut dels contractes signats -que incloïen un percentatge pels primers contractes de patrocini del 30% i un 10% per nous contractes o pròrrogues- el Palau va haver de pagar 808.225 euros a Patrocini com a contraprestació als seus servicis, una quantitat "que no té tota justificació i que genera un evident perjuí als fons públics".

En relació amb Viva Europa, -esdeveniments de projecció d'òperes produïdes per l'auditori a la seua sala principal, zona externa i en ciutats europees, la participació del Palau va sorgir arran d'un contracte d'abril del 2009 entre el Palau dels Arts, representat per Schmidt i Ernesto Moreno, i Viva Europa June 24 Th SLU i Patrocini.

Advocacia de la Generalitat considera que, en este cas, les sumes abonades a l'empresa no tenen tota justificació. En l'edició del 2009, xifra el perjuí als fons públics en 248.333 euros; de 21.440 el 2010 i de 70.800 el 2011. L'edició de 2012 no es va arribar a fer per inseguretat en la retransmissió.

I finalment, en relació amb Radcliffe, es va subscriure un contracte per a comunicació i publicitat el 2008 tot i que, segons l'Advocacia de la Generalitat, el Palau hauria pagat un sobrecost "que no té tota justificació, com a mínim per import de 294.419 euros i podent arribar fins a 786.971, sobrecost no justificat que suposa un correlatiu perjuí als fons públics per l'esmentat import, imputable als investigats amb actuació en la relació contractual de servicis" que va existir entre el coliseu -Schmidt i Moreno- i l'empresa administrada per Pablo Broseta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento