Comunitat Valenciana

Els 500.000 valencians afectats per la clàusula terra podran reclamar la devolució dels diners

  • El TJUE que ha dictaminat que els bancs han de tornar tots els diners cobrats de més als clients afectats per l'existència de clàusules terra en els seus.
  • Els diners "cobrats de més" s'estimen en uns 6.000 euros de mitjana per persona, segons l'associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances ADICAE.
  • Adicae confia que els bancs siguen "coherents" i apliquen la sentència amb celeritat, anticipant-se fins i tot a la possibilitat de rebre milers de demandes.
García, Mullor, Huerta y Galiana. Adicae CV
García, Mullor, Huerta y Galiana. Adicae CV
EUROPA PRESS
García, Mullor, Huerta y Galiana. Adicae CV

L'associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances ADICAE calcula que hi ha unes 500.000 persones afectades per les clàusules terra a la Comunitat Valenciana que, després de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), podran reclamar als bancs amb els quals van contractar la seua hipoteca la devolució de tots els diners "cobrats de més", estimats en uns 6.000 euros de mitjana per persona.

Així ho ha manifestat la secretària general d'ADICAE a la Comunitat Valenciana, Lorena García, en roda de premsa després de conèixer-se la sentència del TJUE que ha dictaminat que els bancs han de tornar tots els diners cobrats de més als clients afectats per l'existència de clàusules terra en els seus contractes hipotecaris, després de rebutjar que es puga aplicar una retroactivitat limitada en el temps per ser "incompleta i insuficient".

El Tribunal Suprem va considerar abusives estes clàusules en entendre que els consumidors no havien sigut informats de la càrrega econòmica i jurídica que se'ls imposava, però va fixar en la data de la sentència, el 9 de maig de 2013, la retroactivitat màxima perquè la seua nul·litat només tinguera efectes amb vista a futur.

Ara, la justícia europea reconeix la "retroactivitat total", sense limitacions, ha explicat García, qui ha valorat la decisió com "una victòria dels consumidors" i "una estrebada d'orelles" per a la banca espanyola i ha animat a tots aquells que encara no han reclamat els seus diners a sumar-se a les demandes col·lectives d 'Adicae.

Les clàusules terra fixaven un límit mínim d'interessos que els clients de contractes hipotecaris havien de pagar, el que ha impedit als afectats beneficiar-se de la caiguda de l'euríbor, -principal índex de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya-, quan "va començar a abaixar en 2009", ha recordat.

García ha comparegut en roda de premsa al costat de l'advocada d'Adicae, Silvia Huerta, la tresorera d'Adicae CV, i dues afectades, la vocal del Consell d'Adicae Mari Carmen Galiana i la tresorera Merche Mullor. Esta última ha assegurat que la decisió del TJUE ha sigut una cosa "molt semblant a l'anunci de la Loteria", els ha tocat "un pessic", ha celebrat.

Per la seua banda, Galiana ha lamentat que el Suprem al·legara en la possible "fallida macroeconòmica dels bancs" si admetia la nul·litat de les clàusules terra més enllà de 2013. "I la fallida de les economies familiars? Això no compta?", s'ha preguntat.

L'advocada d'Adicae Silvia Huerta ha confiat que ara els bancs siguen "coherents" i apliquen la sentència europea amb celeritat, anticipant-se fins i tot a la possibilitat de rebre milers de demandes, ja que això implicaria a més haver de pagar les costes dels juís que es derivaren, ha advertit.

Qui pot reclamar?

Per a resoldre els dubtes dels consumidors valencians, Adicae ha programat assemblees col·lectives al llarg d'esta setmana a les 18.00 hores de la vesprada. Este dimecres hi haurà doble reunió també a les 19.00 hores.

La secretària general d'Adicae en la Comunitat ha explicat que no només els que estiguen pagant actualment la seua hipoteca poden reclamar, sinó que també els que ja han acabat de pagar-la, els que han sigut desnonats o fins i tot el que hagen acordat una dació en pagament.

A tots ells, ha animat a reclamar "els diners que són seus", del contrari s'ho va a quedar la banca, ha advertit. En este sentit, ha destacat que la decisió del TJUE demostra que "la mobilització serveix" tot i que "no cal abaixar la guàrdia", ha puntualitzat.

Així, ha invitat als afectats a informar-se en Adicae sobre la seua situació. De fet, aquells que ja hagen firmat un acord amb el seu banc o hagen acceptat la resolució d'una demanda presentada de manera individual són els que més "difícil" poden tindre reclamar els diners, ha avisat l'advocada d'Adicae.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento