Comunitat Valenciana

El temporal obliga a suspendre classes, tallar carreteres i desembassar pantans en la Comunitat Valenciana

  • El temporal que des de divendres passat assota la Comunitat Valenciana, i que va cobrar especial violència diumenge, ha obligat a suspendre classes en 144 municipis d'Alacant i València, ha tallat carreteres, ha portat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a desembassar aigua de manera preventiva dels pantans de Bellús i Beniarrés, i ha tancat els ports de València, Sagunt i Gandia, entre d'altres incidències.
Rescate en Bétera
Rescate en Bétera
POLICÍA LOCAL
Rescate en Bétera

Precisament a Beniarrés s'han arribat a acumular fins a 404 litres per metre quadrat de pluja, 260,4 d'ells sol en este dilluns. Les precipitacions d'este últim episodi i les del passat dia 5 han convertit este mes de desembre en el més humit des de 1989.

Des de les 13.00 hores de divendres s'han acumulat 329 litres a Pinet (València) i altres localitats que han superat els 300 l/m2 són Millena, Muro d'Alcoi i Agres, a la província d'Alacant, mentre que a Ontinyent (València) s'ha arribat a 270, i a Moixent (València) i Murla (Alacant) 254 l/m2.

Els dispositius de seguretat de la presa de l'Algar s'han obert este dilluns per amuntegament d'aigua, ja que el cabal era perillós, segons ha informat l'Ajuntament de Sagunt en un comunicat.

L'activitat lectiva s'ha suspès als centres escolars de 144 municipis durant este dilluns a causa de les fortes pluges registrades en tota la Comunitat Valenciana, segons les últimes dades facilitades per la Conselleria d'Educació, que ha precisat que, a més, s'han suspès en 15 centres concrets d'altres 11 municipis.

La intensitat del temporal va fer que l'Agència Estatal de Meteorologia activés el nivell roig d'emergència i que el Centre de Coordinació d'Emergències (CCE) de la Generalitat emetera una alerta hidrològica situació 0, davant de la imminència de possibles inundacions, en el riu Xúquer a l'altura de 9 municipis valencians de la Ribera: Albalat de la Ribera, Alzira, Cullera, Algemesí, Fortaleny, Polinyà, Riola, Sueca i Benicull.

A Alacant, Emergències ha decretat la situació 2 Pla d'Inundacions Comunitat Valenciana pels danys que puguen produir possibles desbordaments en l'Horta Baixa alacantina. Alhora, l'Ajuntament de Dénia (Alacant) ha arribat a decretar també l'alerta hidrològica per situació 0 per possible desbordament del riu Girona a la desembocadura a la zona de la platja dels Marines per l'alt cabal que arrossega a causa de al temporal.

A mitja vesprada d'este dilluns, el telèfon 112 havia gestionat un total de 3.112 telefonades en quatre dies relacionades amb el temporal. Pel que fa a les carreteres, presentaven corts per inundació o esllavissades vies de La Ribera Alta, a la província de València, com la CV-505, la CV-525, CV-543, CV-5445 o la CV-5741, la CV-304 en l'Horta, la CV-605 en La Ribera Baixa, la CV-673 en La Safor o la CV-700 al Comtat.

En la Baixa Segura, una de les zones més afectades per les pluges, diverses carreteres estan tallades per inundació entre les poblacions d'Orihuela, Torrevella, Guardamar o Sant Miquel de Salines. Es tracta de la CV-91, la CV-916, la CV-935, la CV-940, la CV-943 i la CV-95.

Entre les incidències que han afectat persones, la Policia Local de Bétera i efectius del Consorci Provincial de Bombers de València han rescatat tres persones que havien quedat atrapades en el seu cotxe quan travessaven el Camí La Torre. A Ontinyent, el desbordament del riu Clariano al seu pas per la població ha obligat a evacuar al voltant de trenta persones del carrer Cantereria.

A Alacant, efectius del Consorci Provincial de Bombers han hagut d'intervindre a les comarques de l'Alcoià i El Comtat per a rescatar persones atrapades en els seus vehicles per la inundació en el túnel que connecta les localitats d'Alcoi i Cocentaina. Alhora, a primera hora d'este dilluns s'ha rescatat un home de l'interior del seu cotxe a Benilloba i s'ha intervingut en el sanejament d'un solar a Torrevella per la caiguda d'unes plaques. En total, han participat en 80 casos per a rescatar persones atrapades en vehicles o en xalets dels afores de localitats.

A l'àrea sanitària, el Departament de Salut d'Oriola (Alacant) ha suspès l'activitat quirúrgica a l'Hospital De la Vega Baixa i les consultes externes programades per a este dilluns a la vesprada com a mesures preventives davant del risc d'inundacions per la crescuda del riu Segura al seu pas per la població.

DECRET D'AJUDES

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que divendres que ve el Consell aprovarà un decret d'ajudes per a tots els municipis afectats per les pluges que s'han produït tant durant el temporal que assota a la Comunitat Valenciana des del cap de setmana passat com en els anteriors. Dins d'este paquet de mesures, també es preveu avaluar els efectes que han deixat les precipitacions en les collites i en tot el sector agrari.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento