Comunitat Valenciana

Els jutjats valencians condemnen més de 1.100 maltractadors en el tercer trimestre

  • El 75% dels judicis per maltractament celebrats en la Comunitat acaba amb la condemna de l'acusat, segons el TSJCV.
  • Per províncies, Alacant va registrar 416 assumptes nous (sent la quarta província del país), Valènca 311 i Castelló 83.
  • A Espanya, van rebre en el tercer trimestre de l'any 38.402 denúncies per violència de gènere, fet que suposa un increment interanual del 13,9%.
Ciudad de la Justicia de Valencia
Ciudad de la Justicia de Valencia
EUROPA PRESS
Ciudad de la Justicia de Valencia

Els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana van celebrar més de 1.500 juís per processos relatius a violència de gènere durant el tercer trimestre de l'any. Dels casos enjudiciats en les Audiències Provincials, en els jutjats penals i en els de Violència sobre la Dona de la regió,quasi 1.150 es van resoldre amb una sentència condemnatòria.

Així es desprèn de les dades recollides en l'estadística feta pública este dilluns per l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, segons la qual el 75% dels judicis per maltractament celebrats en la Comunitat acaba amb la condemna de l'acusat, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia en un comunicat.

El percentatge és semblant al del conjunt del país i suposa que set de cada deu vistes concloga amb una sentència condemnatòria. De fet, a Espanya, en este tercer trimestre de l'any es van dictar 10.570 sentències penals, de les quals 7.344 han sigut condemnatòries i 3.226, absolutòries.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el major percentatge de condemnes a maltractadors es va produir en les Audiències Provincials, amb més d'un 90%, i als jutjats de Violència sobre la Dona, amb més del 88%. El percentatge de condemnes en els jutjats penals es va situar per damunt del 61% (Alacant, 54%; València, 70% i Castelló, 67,5%).

Els jutjats de Violència sobre la Dona de la Comunitat Valenciana van registrar una entrada de 6.597 casos nous; van celebrar 772 juís, van condemnar a 680 maltractadors i van dictar 507 ordres de protecció.

Pel que fa als jutjats del Penal la Comunitat, que enjudicien els delictes castigats amb fins a cinc anys de presó, van rebre 810 assumptes. Han sigut els quarts que més assumptes van registrar, per darrere d'Andalusia, Catalunya i Madrid. Van celebrar 740 judicis per violència masclista i van condemnar a 457 maltractadors, fet que suposa un 61% dels enjudiciats.

Per províncies, Alacant, amb 416 assumptes nous, és la quarta d'Espanya on els Jutjats penals registren una entrada major de causes. Per davant se situen Madrid i Barcelona. Els jutjats penals de València van rebre 311 assumptes i els de Castelló 83.

En les Audiències Provincials, les seccions especialitzades de les quals en violència sobre la dona enjudicien els delictes més greus, amb pena privativa de llibertat superior a cinc anys, es van dictar 11 sentències, 10 de les quals van ser condemnatòries, cosa que representa un 91%.

Finalment, els jutjats de Menors van registrar en el tercer trimestre de l'any 13 casos; van jutjar cinc menors per delictes a l'àmbit de la violència contra la dona. Tots, en la seua majoria amb edats compreses entre els 16 i 17 anys, han sigut condemnats.

Augment interanual de les denúncies

Els jutjats espanyols van rebre en el tercer trimestre de l'any un total de 38.402 denúncies per violència de gènere, fet que suposa un increment interanual del 13,9%. Les dones víctimes de violència masclista van ser 36.079 (un 11% més), de les quals eren estrangeres 11.105, un 30,8%.

En el cas de la Comunitat Valenciana es van registrar 5.150 denúncies. Les dones víctimes de la violència masclista van ser 4.833. Pel que fa a la taxa de dones víctimes de violència de gènere per cada 10.000 dones, destaquen per damunt de la mitjana nacional, que és de 15,2, les Comunitats de les Balears, amb una ràtio de 29,6 i Canàries, amb 23,1, mentre que la ràtio més baixa es dóna a La Rioja, amb 7.

Un poc més d'un 68% de les denúncies presentades ho han sigut per la pròpia víctima, directament al jutjat o a través d'atestats policials. Les denúncies per intervenció directa de la policia se situen al 17% dels casos. El nombre de denúncies presentades per familiars de la víctima van representar un 1,31% del total. Els parts de lesions rebuts directament al jutjat van representar més del 10,5% de les denúncies.

En 4.810 casos, la víctima de violència de gènere s'ha acollit a la dispensa de l'obligació legal de declarar, fet que suposa un percentatge, semblant al del mateix trimestre de l'any anterior, d'un 13,3% en relació amb el total de dones víctimes de violència de gènere.

El percentatge de víctimes que renuncien a declarar és superior en les dones estrangeres (17%) que en les espanyoles (11,7%). A la Comunitat Valenciana han sigut 764 les víctimes que no van voler declarar contra el seu presumpte agressor.

Més sol·licituds d'ordres de protecció

Durant el tercer trimestre de l'any, es van sol·licitar 11.565 ordres de protecció en els òrgans judicials, 10.117 demanades als jutjats de violència sobre la dona i altres 1.448 als jutjats de guàrdia. Els jutjats especialitzats de la Comunitat Valenciana van atorgar 507 ordres de protecció de les 700 sol·licituds que van rebre.

A nivell nacional, l'increment de sol·licituds d'ordres de protecció als jutjats especialitzats respecte al mateix trimestre de 2015 ha estat d'un 3%. Gairebé un 60% de les ordres de protecció sol·licitades han sigut adoptades, alhora tres punts per sobre del mateix trimestre de l'any anterior.

Als jutjats de guàrdia, es van acordar 1.013 ordres de protecció, fet que suposa un 70% del total de les sol·licitades, i es van denegar 434.

En un 51% dels casos, la relació de parella (cònjuge o relació afectiva) es mantenia en el moment de la sol·licitud de l'ordre de protecció mentre que en un 49% restant la relació s'havia extingit.

Un 27% de les dones víctimes que van sol·licitar ordre de protecció han sigut dones estrangeres i un 2% del total (espanyoles i estrangeres) eren menors d'edat en el moment de la sol·licitud.

A més, derivades de les ordres de protecció i altres mesures cautelars, es van adoptar 16.028 mesures judicials penals, entre les quals destaquen l'ordre d'allunyament, la prohibició de comunicació, l'eixida del domicili, la prohibició de tornar al lloc que s'hauria comès l'agressió i la suspensió de tinença i ús d'armes.

Al mateix temps es van dictar 4.069 mesures civils cautelars mentre es resolia el procés penal. Un 30,6% de les mesures adoptades ho han sigut en relació amb la prestació d'aliments i un 24,5% van resoldre l'atribució de l'habitatge. En un 7% dels casos les mesures van suposar la suspensió de la guarda i custòdia dels fills i en un 5% dels suposats es va procedir a la suspensió del règim de visites.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento