Comunitat Valenciana

El nadó d'un matrimoni de dones de Dénia seguix en un buit legal al no poder ser inscrit com a fill de les dues

  • El nadó d'un matrimoni de dones de Dénia (Alacant) es troba en una situació de buit legal que li impedix accedir a una targeta sanitària definitiva i a un document oficial que acredite qui és i qui són les seues mares després que el jutge encarregat del Registre Civil de la població alacantina rebutjara la sol·licitud de la parella d'inscriure'l a nom de les dues per no certificar que ha sigut concebut després d'un procés de reproducció assistida.
El matrimonio con su bebé
El matrimonio con su bebé
CHANGE.ORG
El matrimonio con su bebé

Tot va arrancar quan les seues mares -un matrimoni entre una espanyola i una irlandesa- no van poder inscriure'l com a fill de les dues tenint en compte que el Registre Civil reclamava un document del centre de fertilitat que acreditara que totes dues eren les seues mares i elles es van negar.

Segons ha explicat este divendres a Europa Press una de les progenitores, Maria José Torres, quan van anar a sol·licitar el SIP definitiu per al xiquet els van informar que no podia obtindre'l perquè necessitava un NIE -document d'identitat per a estrangers-, i en la Policia, al seu torn, els van dir que necessitava un passaport, que es tramita a través de l'ambaixada, "que ha trigat a respondre huit setmanes".

A més, a Irlanda, país d'origen de la seua mare biològica, sol tramitaran un passaport si ella inscriu el xiquet únicament a nom seu. Esta possibilitat obriria la porta al nadó a accedir a un número NIE i amb ell a un número SIP definitiu. Tot i això, esta opció no ha sigut prevista pel matrimoni tenint en compte que deixaria el menor amb una sola mare reconeguda, mentre els seus altres dos germans sí estan inscrits a nom de les dues dones.

Torres precisa que el menut sí té accés a l'atenció sanitària a través d'un SIP provisional que cap anar renovant cada cert temps. "El SIP se li havia caducat i l'altre dia ens van donar altres 15 dies més. A Irlanda ens estan posant més problemes perquè tal com omplim els papers no pot ser, perquè tot i que està aprovat el matrimoni entre dues dones el tema de tindre fills no està previst", ha detallat.

Així, Irlanda els ha instat a inscriure el menor com a fill sol de la mare biològica, d'este país, i "fer un document jurat dient que ella és l'única progenitora del nadó".

REGISTRE CIVIL

Maria José Torres ha exposat que van plantejar un recurs en octubre contra la decisió del Registre Civil de no inscriure el menor a nom de les dues perquè els obligaven a "entregar un certificat de com va ser l'embaràs, de la clínica de reproducció assistida" i esperaven una resposta en un termini de 30 dies. "Estem el desembre i no ens han dit res encara. L'advocat diu que estan tardant un any a respondre", ha afegit.

"Estaria ja tot solucionat perquè seria el meu fill, seria espanyol i tindria el seu SIP, com qualsevol altre", ha dit la dona, que ha asseverat: "Crec que el tema del SIP ho solucionaran perquè des de l'hospital van dir que no podia ser perquè tots els xiquets tenen accés a la sanitat. Tenim un per 15 dies i tenim cita en la Seguretat Social". És tot un embolic burocràtic".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento