Comunitat Valenciana

L'experiència 'Xmile': cinema a través dels 5 sentits i accessible per a persones amb discapacitat sensorial

  • VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
Miguel Ángel Font, director de Xmile
Miguel Ángel Font, director de Xmile
EUROPA PRESS
Miguel Ángel Font, director de Xmile

Els cines Lys de València viuran este dijous l'estrena de 'Xmile', el primer curtmetratge europeu accessible a persones amb discapacitat sensorial, siga la que siga, que permet endinsar-se en el cinema a través de l'olor, el tacte i el gust, a més de la vista i el sentit. Una experiència per als sentits a l'abast de tothom que unix art i la biotecnologia en una història de ciència-ficció.

"La tecnologia ja no és una excusa per a la inclusió, per a fer un disseny universal per a les persones". Així ho ha defensat el seu director, el valencià Miguel Ángel Font, durant la presentació de la cinta al costat de part del seu equip, el dissenyador Fidel David i el compositor Josué Vergara.

Segons Font, "existixen més realitats" de les quals es perceben a simple vista i descobrir-les, requerix un "exercici d'empatia". En este sentit, ha destacat el "valor social, divulgatiu i inclusiu" d'este curt, en què "tots reben la mateixa informació per canals diferents".

A tal fi, 'Xmile' introduïx, per primera vegada a Europa, l'audiodescripció, un sistema acústic consistent pel qual les persones amb discapacitat visual pot seguir la pel·lícula. Es tracta d'una veu en off neutra que va descrivint el que està passant en la pantalla en els moments en els quals no hi ha diàleg.

A més, per a les persones sord-cegues hi haurà un intèrpret que els anirà narrant la pel·lícula a la palma de la mà. El sentit del tacte estarà present també gràcies a una mostra del vestidor que apareix en el curt, en què es permetrà als espectadors manipular els teixits i diversos objectes que apareixen al film, alguns desenvolupats amb impressores 3D per l'equip d'efectes especials.

Els espectadors podran degustar també les begudes que apareixen en el curtmetratge i desafiaran els sentits del gust i de l'olfacte, gràcies a la tecnologia desenvolupada per Olorama Technology.

QUANT VAL UN SOMRIURE?

'Xmile' s'endinsa en un món de ciència-ficció on ja no existix la naturalesa i la societat ha de valer-se d'implants corporals per a poder sobreviure. Tots excepte una jove, Lilith. Però, quant val un somriure?.

Per a recrear este món, el dissenyador Fidel David ha dissenyat una estètica d'estils barrocs i victorians, a li Lolita, plena de cotilles barrejada amb efectes digitals en 3D i futuristes.

El relat musical arriba de la partitura de Josué Vergara. Premi a la Millor Banda Sonora Original de Curtmetratge al Hollywood Music In Mitjana Awards per la seua música en el curt 'Superhéroes' (2015), el compositor valencià ha combinat instruments de fa més de 3.000 anys com el duduk amb sintetitzadors, música simfònica i electrònica.

Passat barroc i futur es barregen en esta partitura que, segons Vergara, ha suposat una forma completament diferent de treballar per a ell, ja que el director ha sigut molt "flexible" i fins i tot "ha modificat el muntatge per a exalçar la partitura", ha destacat.

L'innovador enfocament de l'adaptació sensorial de l'obra que Font ha plantejat en 'Xmile' ha despertat l'interès del Grup d'Investigació en Comunicació i Discapacitat (GIDYC) de la Universitat CEU Cardenal Herrera, que dirigix el professor de Periodisme i Comunicació Audiovisual Josep Solves Almela.

Este grup d'investigació col·laborarà amb Miguel Ángel Font en el disseny d'un estudi sobre esta forma d'adaptació de l'audiodescripció estàndard davant de la integració des del seu origen per part del propi autor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento