Comunitat Valenciana

Compromís es reunirà cada mes per a "cosir" la seua acció en les diferents institucions i presentar-se com a "bloc comú"

  • Compromís ha celebrat este dimecres la seua primera Comissió de Coordinació Institucional, un nou organisme que tracta de "cosir" l'acció política de la coalició en les diferents institucions on té representació a nivell europeu estatal, autonòmic, provincial i local. En el seu si, els càrrecs institucionals debatran una vegada al mes els temes que afecten diversos governs per a presentar-se com a "bloc comú" i que les polítiques "arriben millor a la ciutadania".
En el organismo participan cargos locales, autonómicos, nacionales y europeos
En el organismo participan cargos locales, autonómicos, nacionales y europeos
EUROPA PRESS
En el organismo participan cargos locales, autonómicos, nacionales y europeos

La primera trobada del fòrum s'ha realitzat a la seu de la formació a València i els seus objectius els han esbossat, a preguntes dels periodistes abans del començament, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l'alcalde de València, Joan Ribó, i el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro.

A la comissió també han participat altres càrrecs institucionals de la coalició com el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el portaveu en la cambra, Fran Ferri; els consellers d'Economia, Agricultura i Transparència -Rafa Climent, Elena Cebrián i Manuel Alcaraz-; portaveus de Compromís en les diputacions i els ajuntaments d'Alacant i Castelló. A nivell nacional s'han sumat els portaveus al Congrés, Senat i Parlament, Joan Baldoví, Carles Mulet i Jordi Sebastià, respectivament.

Abans de la trobada, la vicepresidenta de la Generalitat ha avançat que la comissió intenta incidir en la coordinació de polítiques en diferents institucions, ja que, com ha il·lustrat, "Compromís marca el ritme dels diferents governs" i ha sigut "part fonamental en com es va parir el Pacte del Botànic". "Ara volem posar tot això en comú i seguir avançant en els models de canvi", ha manifestat.

La periodicitat de la reunió serà d'al voltant d'una vegada al mes, com ha avançat Oltra: "Som molt solts: ací cadascun parlarem i ens escoltarem, que és el més important, perquè en polítiques moltes vegades es parla massa".

En definitiva, amb esta acció Compromís tracta que "les decisions que prenen els governs es traslladen a la societat de manera que la gent sàpiga que els drets que s'estan recuperant ningú se'ls pot arrabassar mai més", ha il·lustrat, amb la idea que "els canvis siguen una revolució irreversible. És el gran salt qualitatiu".

NEGUEN PROBLEMES DE COHERÈNCIA INTERNA

En la mateixa línia, el responsable d'Educació ha subratllat la coordinació "molt necessària" a nivell intern de la coalició, perquè les seues polítiques "ja estan arribant a la ciutadania", pel que creu que servirà per a vertebrar millor el País Valencià".

"Es tracta de cosir millor les diferents institucions i que es

perceba com un bloc comú de Compromís en les polítiques transversals que seguixen els eixos del Govern del Botànic", ha reivindicat, pel que ha negat qualsevol problema de coherència en el discurs de la coalició.

"NO SEMPRE ES POT PARLAR PER WHATSAPP"

El primer edil de València ha incidit en l'existència de "molts problemes que entronquen en diferents institucions", entre els quals ha apuntat com a exemple el Sistema de Tornada d'Envasos (SDR) que planteja la Generalitat amb la política de neteja municipal, les mesures d'ajuda als refugiats entre els governs autonòmics i locals, un tema que "arriba fins al papa i a Brussel·les (UE)", o el Corredor Mediterrani, referint-se a la trobada que ha mantingut este dimecres amb el ministre de Foment, Íñigo Gómez de la Serna.

A escala local, ha manifestat que "abans València seguia un sistema de taifes en el qual l'Ajuntament no es relacionava amb ningú" mentre "ara és el contrari: una política més oberta que implica coordinar-se, primer entre nosaltres". "La coordinació a vegades es pot fer pel Whatsapp, però també cal parlar per a enriquir-nos mútuament", ha il·lustrat.

"TECNOLOGIA PUNTA POLÍTICA"

Finalment, el secretari autonòmic Julià Álvaro ha ressaltat que la proposta "s'identifica molt de manera que ha estat Compromís fins ara: mirar cap a fora", pel que ha remarcat que la nova estructura "no està per discutir cap a dins ni entre nosaltres". "Som, com diem moltes vegades, un experiment polític que va innovant: tecnologia punta política", ha remarcat.

Preguntada per com encara la coalició el pròxim exercici polític, Mónica Oltra ha expressat que "amb molta il·lusió i l'experiència d'este any i mig de Govern en el qual ja hi ha milers de persones que viuen millor", pel que està segura que 2017 "permetrà consolidar drets i avançar en el rescat de persones, la lluita contra la corrupció i el canvi del model productiu", amb vista a "crear ocupació i en la política cultural com a motor econòmic".

MÉS PARTICIPACIÓ DE 'GENT DE COMPROMÍS'

D'altra banda, qüestionada per les 500 firmes que va entregar esta setmana a l'executiva el col·lectiu Gent de Compromís -integrat en la coalició sense pertinença a cap dels tres partits que la integren- per a reclamar més participació en la presa de decisions, la colíder ha assegurat que en el si "es mantenen diàlegs molt llargs per a arribar a acords molt sòlids" i que esta línia "continua".

"Si jo diguera ara quina serà la solució no seria un diàleg en condicions", ha remarcat, pel que ha indicat que la direcció de Compromís rep "totes les aportacions" i estudiarà "quin serà l'encaix i la fórmula de participació perquè se senten protagonistes d'este projecte".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento