Comunitat Valenciana

Les Corts augmenten en un milió la partida per a advocats i procuradors per assistència jurídica gratuïta

  • La Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts ha aprovat este dimarts una esmena de Podem -que ha sigut consensuada per tots els grups- al projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2017 per a augmentar en un milió d'euros la quantitat destinada als col·legis d'advocats i procuradors per al funcionament del servici d'orientació i assistència jurídica gratuïta. La partida comptava amb una quantia inicial de 27,5 milions per als col·legis d'advocats i de 4,3 milions per als de procuradors.

Alhora, a la comissió -en què es debaten fins al dimecres més de 1.600 esmenes a la llei de pressupostos, que la setmana que ve passarà al ple- també s'ha aprovat una esmena plantejada per Podem amb una nova línia pressupostària per dotar amb 300.000 euros el reforç de personal tècnic adscrit a la Intervenció General de la Generalitat, en el marc del conveni entre el Consell General del Poder Judicial, la Fiscalia General de l'Estat i la Generalitat de suport mutu en procediments d'investigació penal relacionats amb el règim econòmic financer del sector públic.

La diputada de Podem Fabiola Meco ha defensat que els jutges "necessiten perits qualificats per a perseguir la delinqüència econòmica" i combatre la corrupció "en una comunitat com la nostra, una terra de saqueig, d'ionquis dels diners i zombis en les administracions públiques".

Així, considera necessari que els jutges d'instrucció "tinguen funcionaris qualificats adscrits amb competències en assessorament des del començament de la instrucció" ja que, ha recordat, "els jutges saben dret però no tenen formació econòmica".

Pel que fa a les esmenes plantejades en esta secció pel PP, s'han acceptat gairebé una vintena, fonamentalment de caràcter tècnic, entre les quals s'aposta per la reducció de llocs de lliure designació.

S'ha rebutjat, per exemple, l'especificació en el pressupost que es garantirà que el 5% de tots els increments o modificacions a l'alça del finançament de la Comunitat siguen destinats a l'administració de justícia o el fet que el valencià no siga "barrera" excloent en l'administració de justícia.

La diputada del PP María José Ferrer San Segundo ha criticat que la Conselleria de Justícia no té "la importància que mereix" en el pes total del pressupost de la Generalitat, situant-se tan sols per sobre de Transparència en dotació total i ha qüestionat que es destine major quantitat a reformes democràtiques que a justícia quan les necessitats d'esta àrea "són endèmiques".

Ha desgranat les propostes del seu grup, que es referien a la modernització de la justícia, funció pública o construcció i reforma d'infraestructures judicials, entre d'altres qüestions.

La socialista Rosa Peris ha criticat que el PP presenta "esmenes ideològiques" a l'àrea de memòria democràtica perquè no està d'acord amb esta qüestió, i Ferrer San Segundo ha indicat que amb les seues esmenes mantenen els mateixos imports i conceptes que tenia esta àrea l'any anterior, i alhora ha recordat que "hi ha també famílies que volen oblidar, viure en pau" i esta visió diferent de la memòria històrica "no els fa millors ni pitjors".

"Respecte que hi haja persones que vullguen enterrar el passat, però hi ha persones que volen recuperar-ho", li ha contestat la socialista.

Per la seua banda, Toni Subiela (Ciutadans) ha criticat que el pressupost és "un còpia i pega de l'any passat", ha assegurat que donen un marge "de confiança" per a veure si finalment els edificis judicials reben "la inversió que necessiten" i s'ha aprovat una esmena d'este grup per difondre l'existència i accés a les Oficines d'Atenció a les Víctimes del Delicte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento