Comunitat Valenciana

Un valencià estrena el primer curt europeu accessible que incorpora tots els sentits a la projecció

  • Els cines Lys de València acolliran l'estrena este dijous del curt 'Xmile', que combina per primera vegada a Europa biotecnologia i art.
  • El director de l'obra, Miguel Ángel Font, assegura que d'aquesta manera la història pot cobrar vida per a tots, sense cap exclusió.
  • La iniciativa ha despertat l'interès del Grup d'Investigació en Comunicació i Discapacitat (GIDYC) de la Universitat CEU Cardenal Herrera.

El jove director valencià Miguel Ángel Font, format en Comunicació Audiovisual a la Universitat CEU Cardenal Herrera, presentarà este dijous el seu curt de ciència-ficció 'Xmile', el primer a Europa que incorpora tots els sentits a la projecció i combina biotecnologia i art.

L'olor, el tacte i el gust formen part de l'"experiència sensorial" de 'Xmile', el primer curtmetratge d'imatge real dissenyat no només per a veure's i escoltar-se, sinó també per a olorar-se, gràcies a la tecnologia desenvolupada per Olorama Technology, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

L'experiència, que tindrà lloc dijous als cines Lys, estarà lligada també al sentit del tacte mitjançant una mostra posterior al visionat, tant del vestidor del dissenyador de moda Fidel David, com de diversos objectes que apareixen al film, inclosos els desenvolupats amb impressores en 3D per l'equip d'efectes especials, que podran ser manipulats pels espectadors. Finalment, se servirà una degustació d'algunes begudes que apareixen en el curtmetratge i que desafiaran els sentits del gust i l'olfacte de l'espectador.

Segons explica Font, "l'experiència multisensorial sorgeix a partir de la introducció de l'olfacte com un sentit més del discurs audiovisual i, a partir d'ací, es van integrar la resta d'eines perquè les persones amb qualsevol tipus de discapacitat sensorial, siga la que siga, pogueren sentir una pel·lícula com mai fins ara".

Té l'audiodescripció

El jove director valencià s'ha convertit en pioner dins d'Europa en comptar amb l'audiodescripció, el sistema acústic pel qual les persones amb discapacitat visual poden seguir les pel·lícules, des de la seua creació. "He volgut transmetre al complet el potencial creatiu que conta en el curt a tot tipus de persones, independentment de quines siguen les seues capacitats sensorials", ha explicat.

Segons destaca, "l'experiència d'audiodescriure la teua pròpia obra et fa replantejar-te com escriure, com rodar i com editar pensant que les persones amb capacitats diferents puguen gaudir de la creació audiovisual. Es tracta de respectar els codis estàndard per a l'audiodescripció que existeixen actualment, però adoptar-los en la pròpia creació des del seu origen", explica Font.

En 'Xmile', Miguel Ángel Font combina tecnologia i art per a arribar al major nombre de sentits possible amb imatges, sons, olors, sabors i tacte. D'esta manera, explica Font, la història pot cobrar vida per a tots, sense cap exclusió. "La tecnologia de hui dia permet a l'ésser humà superar les seues limitacions en molts aspectes. El cinema té encara un gran potencial per explotar en este sentit i pot aprofitar les possibilitats que hem incorporat en 'Xmile', ha destacat.

L'innovador enfocament de l'adaptació sensorial de l'obra que Font ha plantejat en 'Xmile' ha despertat l'interès del Grup d'Investigació en Comunicació i Discapacitat (GIDYC) de la Universitat CEU Cardenal Herrera, que dirigeix el professor de Periodisme i Comunicació Audiovisual Josep Solves Almela. Este grup d'investigació té previst col·laborar amb Miguel Ángel Font en el disseny d'un estudi sobre esta forma d'adaptació de l'audiodescripció estàndard davant de la integració des del seu origen per part del propi autor, que Font ha proposat per primera vegada en Xmile.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento