Comunitat Valenciana

El pressupost de la CVMC no executat en 2016 s'unirà al de 2017 perquè es pose en marxa

  • L'objectiu de la mesura, que s'ha aprovat hui a la Comissió d'Economia, és que la CVMC "puga començar a funcionar a la major brevetat possible".
  • Segons el socialista José Muñoz, la "prioritat"  és que la CVMC "es pose en marxa i tinga un pressupost adequat", tot i "els pals en les rodes" del PP.
  • El Popular Rubén Ibáñez li ha replicat que "el major pal que se li posa a la CVMC és que no estiga en pressupost; s'han oblidat d'ella", ha assenyalat.
Comisión de Economía de las Corts Valencianes
Comisión de Economía de las Corts Valencianes
FLICKR CORTS VALENCIANES
Comisión de Economía de las Corts Valencianes

La Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts ha aprovat este dilluns una esmena presentada per PSPV i Compromís al projecte de Llei de Pressupostos per a 2017, per la qual la quantia que constava per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) -la futura RTVV- en 2016 i que no es va executar, no es torne a la Generalitat, sinó que s'unisca a la prevista en 2017 perquè "puga començar a funcionar a la major brevetat possible".

PP i Ciutadans (C's) han votat en contra d'esta esmena, mentre la resta de grups ho ha fet a favor, a la Comissió d'Economia que ha iniciat este dilluns el debat de les més de 1.600 esmenes a la Llei de Pressupostos per a 2017 que s'estendrà fins a dimecres que ve. El següent pas serà el debat al ple, que previsiblement conclourà el dia 21 amb l'aprovació dels comptes per al pròxim exercici.

Durant la sessió d'este matí, en què s'ha debatut i votat les esmenes a l'articulat i a la secció de presidència, el socialista José Muñoz ha destacat que la "prioritat" del Consell és que la CVMC "es pose en marxa i tinga un pressupost adequat", tot i "els pals en les rodes i el boicot permanent" del PP.

El Popular Rubén Ibáñez li ha replicat que "el major pal que se li posa a la CVMC és que no estiga en pressupost; s'han oblidat d'ella". A més, considera que el Consell tindrà "moltíssims problemes jurídics" a l'hora de posar en marxa la nova radiotelevisió.

D'altra banda, en les esmenes a l'articulat, s'ha aprovat una proposta del PP per la qual s'informarà mensualment de l'estat d'execució del pressupost dels organismes autònoms. Alhora, i a proposta de PSPV i Compromís, fins que no s'adapten els organismes autònoms a la Llei 1/2015 es mantindrà el sistema de control de l'auditoria pública.

Entre d'altres esmenes a les quals s'ha donat llum verda, figura una conjunta de PSPV, Compromís i Podem per la qual establirà un complement específic per als caps de servici o de secció, perquè "cal que tinguen dedicació exclusiva", ha assenyalat Muñoz.

Al començament de la sessió, el president de la Comissió, el popular Jorge Bellver, ha informat que el Consell no ha admès a tràmit vuit esmenes -de la 1 a la 3 i de la 5 a la 9, totes elles del PP, relatives al finançament de crèdits i a beneficis fiscals-.

Debat "viciat i esbiaixat"

Sobre esta qüestió, el diputat del PP Rubén Ibáñez ha denunciat que comença un debat "viciat i esbiaixat gràcies a un Govern que de tant prohibir prohibeix també la presentació d'esmenes". Ha assenyalat que l'argument del Consell és que no estan "motivades", però ha subratllat que "no hi ha cap esmena de cap grup que estiga motivada".

Segons el parer d'Ibáñez, l'Executiu valencià "prohibeix" perquè "no vol que es debaten els 1.300 milions d'euros ficticis" ni que es parle de "determinades esmenes que posen roig la posició del Govern", perquè "no li agrada que ningú li contradiga, ni tan sols per escrit i via esmenes".

Per la seua banda, el socialista José Muñoz ha replicat que "cap grup parlamentari ha sigut sotmès a una prohibició a la presentació d'esmenes", però ha assenyalat que "el que no es pot és confondre els debats".

Muñoz ha manifestat que el Consell "no exigeix una motivació, ni de bon tros", però ha explicat que el límit de despeses i d'ingressos es fixen en el debat a la totalitat, per la qual cosa "no cap ara presentar esmenes" per a variar-los. Tot i això, Ibáñez ha assenyalat que el PSPV i Compromís han presentat una esmena conjunta en què augmenten la despesa.

El PP també ha presentat altres esmenes que buscaven, tal com ha explicat Ibáñez, "major transparència i agilitat en la informació", ja que ha assenyalat que "fins fa tres dies l'última informació comptable que teníem era la d'agost", el que ha titllat de "sorprenent".

El grup popular també sol·licitava que es publiquen les modificacions pressupostàries als set dies de realitzar-se i que en deu dies arribe la informació a les Corts. Entre d'altres esmenes del PP, també ha reclamat que les retribucions del personal "no s'imposen", sinó que es "negocien", perquè creu que el Consell està "desoint la negociació col·lectiva".

XarxaLlibres

José Muñoz, per part seua, s'ha referit a una esmena concreta del PP en què demanava que la Generalitat finance íntegrament el programa XarxaLlibres, el que considera "que fa enrojolar".

Ha assenyalat que administracions governades pel PP, i ha posat com a exemples la Diputació d'Alacant i l'Ajuntament de Bigastre, "s'han negat a pagar l'aportació de Xarxa Llibres", per qüestions "partidistes". "Els recursos són de la ciutadania i no de les administracions", ha ressaltat.

Presidència

En el bloc de presidència, Ibáñez ha defensat esmenes per a dotar amb 150 milions el Fons de Cooperació Municipal, respecte dels 40 milions que estableix el Consell. Muñoz ha defensat que este fons "intenta pal·liar el antimunicipalisme del PP, encarnat en la figura de Montoro que ha utilitzat als ajuntaments per a quadrar els seus objectius de dèficit amb Brussel·les".

A l'apartat de turisme, el diputat del PP Fernando Pastor ha reclamat que els quasi tres milions previstos per a la nova seu per a l'Agència Valenciana de Turisme, es destinen a la creació d'un CdT d'interior a la província d'Alacant.

Pel que fa a emergències, entre d'altres, la popular Verónica Marcos ha reclamat ajudes per als municipis afectats pels incendis d'este estiu, però Muñoz ha dit que "el Consell ja s'ha posat en marxa" en este tema.

Per part de Ciutadans, s'han aprovat diverses esmenes, que ha defensat el diputat Antonio Woodward, com una per a la potenciació i promoció de la Comunitat Valenciana, tant a nivell nacional com internacional, com a destí idoni per a la celebració de fires i congressos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento