Comunitat Valenciana

El decret per a la Dependència amplia els valoradors municipals de 17 a 400 i suma hospitals, residències i presons

  • VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)
Dependencia
Dependencia
EUROPA PRESS/JCCM
Dependencia

El nou decret que regula el procediment per a reconèixer el grau de dependència i l'accés a servicis i prestacions econòmiques preveu ampliar la xarxa de valoradors dels 17 a 400 professionals en ell àmbit dels servicis municipals, als quals a més se sumaran residències públiques, hospitals de mitjana i llarga estada, unitats de salut mental i presons. Per a això, la Generalitat destinarà una partida de 52,1 milions d'euros en 2017, un 62,17% més que enguany.

Així ho ha anunciat este dijous la vicepresidenta del Govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en la roda de premsa que ha oferit al costat de la secretària autonòmica del ram, Sandra Casas, per a presentar els detalls d'este text que, segons ha destacat, "unifica" tota la "normativa infralegal i dispersa" que havia fins a hui i posa fi al "caos absolut" que regia l'atenció a la Dependència.

L'objectiu, ha dit, és "acabar amb la indefinició, la limitació de drets i la burocratització" que allarga els temps, ja que quan van arribar al Consell, ha recordat Oltra, hi havia 45.000 persones en llista d'espera, i tot i que des de juliol de 2015 s'han incorporat 19.447 nous beneficiaris al sistema, encara queden 31.524 pendents d's'atesos per Dependència.

De fet, en este temps "han augmentat les sol·licituds, motivats per la bona gestió" que s'està fent, ha assenyalat Oltra, alhora que ha precisat que actualment 52.566 les persones estan sent ateses a través d'un servici o prestació econòmica.

Cal destacar que la nòmina de dependència abonada per la Conselleria corresponent al mes de novembre està "al dia" i puja a 26,3 milions d'euros, front a l'última nòmina abonada per l'anterior Executiu el maig de 2015 i corresponent al mes de març, que ascendia a 10,4 milions, fet que suposa un increment de més del 150%. Des de gener d'enguany, la nòmina de dependència s'abonta en els cinc primers dies hàbils del mes.

Respecte als terminis, el nou decret inclou "procediments independents" per a les resolucions de grau i del Programa Individual d'Atenció (PIA), que fins ara es dictaminaven en una mateixa resolució, provocant retards en els terminis per a resoldre expedients, ja que fins que no estiguera aprovada i notificada la proposta del PIA no es podia continuar amb el procés.

A més, preveu que en els casos en els quals les preferències exposades per la persona interessada coincidisquen amb l'informe social d'entorn, -cosa que sol ocorre al 90% dels casos-, s'emetrà automàticament la resolució aprovant el PIA. Amb això "s'agilitzaran els procediments, que podran reduir-se en un període d'entre 1 i 2 mesos", ha calculat la consellera.

NOUS SERVICIS

Entre les novetats que inclou el document, està també la regulació del règim de "compatibilitats entre servicis" per a poder avançar en la promoció de l'autonomia personal, que ha estat "parada durant anys", ha dit. Les persones dependents podran demanar un màxim de dos servicis.

D'esta manera, ha exemplificat, els xiquets que tinguen assignada una prestació de cuidador o cuidadora a l'àmbit familiar també podran sol·licitar tindre accés a prestacions per a cobrir les teràpies d'estimulació o desenvolupament cognitiu. Una manera també de "prevenir la dependència".

Alhora, el decret regula, per primera vegada, el procediment de revisió del grau de dependència i els trasllats entre comunitats autònomes, que fins ara no s'havien previst en cap normativa.

Com a novetats en l'oferta de servicis i prestacions, es preveu la prestació vinculada de garantia en els casos en els quals no es disposi de plaça pública adequada al grau de dependència del sol·licitant o la sol·licitant en una ràdio de 20 quilòmetres del seu domicili. Esta persona podrà anar a una residència privada a preu de cost de referència. Es preveu que per al pròxim any esta prestació beneficie unes 2.000 persones que ara mateix es troben en espera d'una plaça residencial.

A més, s'inclou l'atenció residencial com a servici per a les persones amb diversitat funcional amb Grau I reconegut, que fins ara estava exclòs del catàleg de servicis per a la dependència moderada.

NOVETATS EN LA FIGURA DEL CUIDADOR FAMILIAR, PRÒXIM I EXTERN

La prestació econòmica d'assistència personal inclou una modificació en el nou decret, ja que s'amplia la seua sol·licitud també per a aquelles persones que no estudien o treballen, requisit que fins ara calia, i que és una manera de treballar també en este foment de l'autonomia personal, ha explicat la consellera.

Respecte a la prestació econòmica per a atencions a l'entorn familiar, el decret recull novetats. La persona cuidadora de proximitat podrà ser familiar fins a quart grau del sol·licitant o persona pròxima. En este últim cas haurà de constar l'informe social que ho acredite.

Desapareix la incompatibilitat de treballar per a poder ser cuidador o cuidadora, sempre que no s'atenga a més de dues persones en situació de dependència. A més en el cas de menors dependents, els pares o mares podran treballar més de les quatre hores que s'establien fins ara arribar a les huit, sempre que siga en un horari compatible amb la cura del menor. Alhora, es regula la figura de persona cuidadora no familiar, que tindrà haurà de tindre un contracte laboral.

Tots ells hauran de tindre formació específica o "comprometre's" a realitzar-la, per exemple a través d'un curs de l'Ajuntament. En este sentit, Oltra ha explicat que no es tracta et títols, sinó de formació, de manera que l'experiència en este tipus d'atencions ja valdria com formació. "Ningú se'n va a quedar fora", ha garantit la consellera.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento