Comunitat Valenciana

Puig defensa la subvenció de 70.000 euros a ACPV i demana "no marcar" a unes entitats culturals front a altres

  • El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat este dijous la subvenció directa de 70.000 euros a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), una entitat "democràtica, valencianista i que ha fet un servici per a la Comunitat des de l'any 1971", i alhora ha demanat "no marcar" unes entitats culturals front a altres.

Puig s'ha pronunciat en estos termes a la sessió de control del ple de les Corts en ser preguntat pel portaveu de Ciutadans en les Corts, Alexis Marí, per esta subvenció per a promocionar l'àmbit sociocultural en la Comunitat.

Marí li ha recordat que ACPV va crear el Centre Carles Salvador, que dóna classes en llengua catalana, i celebra la Diada: "Què significa això? Estem imprimint tensió? Sembla que a esta gent li agrada molt el tema de la independència. Per això estan? Per a promocionar l'independentisme? Puig sembla que té obsessió amb este tipus d'entitats que sol fan reivindicacions polítiques", ha opinat.

I ha lamentat: "Per a donar suport a entitats independentistes i nacionalistes, interessades a crear Països Catalans, sí hi ha diners. Per a l'altres diu que falten recursos. Centre's -li ha demanat a Puig- en el que importa. Destine estos diners a la sanitat, a l'educació, a la dependència i no llevant murs, que ja hi ha bastants. Oblide's de l'afany de buscar Països Catalans, que l'embogix", li ha demanat.

Puig ha indicat que "efectivament" el Consell ha ajudat una entitat -referint-se a ACPV- "democràtica, valencianista i que ha fet un servici per a la Comunitat des de 1971". Ha recordat que també s'ha ajudat altres entitats com Tyrius, societats musicals o Escola Valenciana. "Per què s'ha de marcar a unes entitats culturals front a altres?", s'ha preguntat, i ha afegit: "Fem una política plural, per a tots. I això mai s'havia fet", ha postil·lat.

Alhora, Puig ha afirmat que Diada, segons el diccionari, és un dia assenyalat en què se celebra un esdeveniment important, i ha recordat que a l'any 77 o 78 ell ha sigut a una manifestació de Diada de la Comunitat "i no va passar res". "Ha sigut la primera que es va fer per a exigir l'Estatut d'Autonomia i baix una bandera tots volíem llibertat, amnistia i l'Estatut. Aliança Popular estava allà també, perquè eren més moderns que els d'ara. Més valencianistes, eren més d'acord amb la Comunitat", ha dit.

PREMIS JAIME I

D'altra banda, el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha preguntat per si de cas el Consell finançarà en 2017, tal com es va comprometre, els 240.000 euros que costa organitzar un dels guardons de la convocatòria dels Premis rei Jaime I.

Sobre esta qüestió, el conseller de Cultura i Educació, Vicent Marzà, ha indicat que el Govern valencià s'ha compromès i pagarà. "No farem el que feia el govern d'Alberto Fabra, d'invitar i que paguen altres", ha dit referint-se que quan van arribar al Consell es van trobar que l'anterior Executiu no havia pagat allò promès a l'organització dels Premis. "El que invitava sense pagar eren altres governs", ha insistit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento