Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana exigirà al CPFF que s'inicie el debat de la reforma del sistema de finançament

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, reclamarà este dijous al torns de precs i preguntes del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), en nom de del Govern valencià i de tots els grups parlamentaris de les Corts, que s'aborde la reforma del sistema de finançament.
El conseller Vicent Soler, en rueda de prensa
El conseller Vicent Soler, en rueda de prensa
EUROPA PRESS
El conseller Vicent Soler, en rueda de prensa

Així, en la primera reunió de la Comissió Mixta Corts-Consell han acordat per unanimitat de tots els grups manar al conseller Soler, en nom de tots els valencians, perquè pregunte quan se'n va a començar el debat del nou model de finançament.

Soler, que ha destacat "la seua alegria" per este acord tancat per unanimitat, ha mostrat la seua sorpresa perquè l'ordre del dia del CPFF no s'incloga esta qüestió "quan els valencians no poden deixar passar ni un dia més sense que es negocie la reforma del sistema" ja que estem en una situació "calamitosa" i es necessita per a "dignificar" la prestació de servicis bàsics.

Sobre esta qüestió, ha recalcat que el Govern ja no està en funcions sinó "en plenes facultats" i el mateix president Mariano Rajoy ha dit que este debat ha de ser "una prioritat" i no sol per a la valenciana ja que hi ha altres comunitats que també es troben en esta situació.

D'altra banda, a la reunió de la comissió mixta també s'han analitzat la posició que defensarà el Consell sobre els dos punts de l'ordre del dia del CPFF d'este dijous, el dèficit que es fixarà per a les comunitats autònomes i el sostre de la despesa. Sobre esta qüestió, Soler ha constatat que és "evident" que la Comunitat Valenciana està "molt lluny" de poder complir amb el dèficit marcat perquè "no és un problema de despesa, que està per baix de la mitjana, sinó ingressos".

Per esta raó, ha assenyalat que el Govern valencià té "el deure" de buscar recursos que "s'acosten a la mitjana" i per tant "hi haurà una desviació del dèficit respecte a l'autoritzat". En este sentit, ha assenyalat que davant del nivell d'infrafinançament que patix la Comunitat Valenciana "tant és" que a la reunió de demà es permeta apujar una dècima més el nivell d'endeutament fins al 0,6 en lloc del 0,5 perquè la Comunitat Valenciana per a "poder no ja arribar, sinó assimilar-nos a la mitjana" requeriria un 0,9.

Tot i això, ha apuntat que estos 100 milions de més que disposarà la Comunitat Valenciana en apujar una dècima el sostre del dèficit, tot i que "ni de lluny solucionen els problemes", com a mínim vindran amb un caràcter "més regular".

De la mateixa manera, ha considerat "inaudit" no disposar dels recursos necessaris per a poder afrontar els servicis bàsics, educació, sanitat i dependència, que estan transferits i per esta raó s'ha oposat a la distribució vertical de recursos sinó que han de garantir una prestació "digna".

Soler ha apuntat, davant de la posició que adoptaran la resta de comunitats socials a la reunió de dijous, que no es tracta d'"un problema de partit" sinó de comunitats perquè hi ha regions governades pel PP amb problemes "similars" als de la Comunitat. "Per damunt de la dialèctica partidista estan els interessos dels valencians i demà este conseller

els defensarà per damunt dels del seu partit", ha postil·lat.

D'altra banda, ha considerat "una bona decisió" que el conseller d'Economia catalana, Oriol Junqueras, sí que assistisca finalment a la reunió per a "preservar la pluralitat d'Espanya" i perquè és el lloc millor, front a altres alternatives, on discutir estes qüestions.

LLEIALTAT INSTITUCIONAL

Per la seua banda, el representant del PP a la comissió, Rubén Ibáñez, ha destacat que el seu partit sempre ha sigut "lleial" cap al canvi de finançament que la Comunitat Valenciana "necessita" i per esta raó Soler deu "pressionar" perquè este debat comence i ha exigit esta mateixa "lleialtat i consens" de la resta de partits a la reunió d'este dijous ja que arribar a un acord en el dèficit i el sostre de despesa també redundarà en benefici dels valencians.

Per esta raó, no li ha sorprès que estos dos punts han sigut els primers a ser inclosos al CPFF. Ibáñez ha demanat que si s'aconseguixen estos 100 milions de més volen saber a què els destinarà el Consell per a poder, en el seu cas, presentar esmenes en els comptes autonòmics. A més, ha criticat que és "un contrasentit" demanar un major finançament i augmentar alhora sis entitats públiques amb "un creixement de la despesa de 384 milions".

D'igual manera, David de Miguel, de C's, ha recalcat que la reforma del sistema de finançament és "prioritària" per a poder resoldre l'infrafinançament de la Comunitat de la qual "es deriven problemes com uns pressupostos irreals que no se'n van a complir". Per esta raó, han donat el seu suport al Consell "sempre" que actue "des de la lleialtat institucional i un dialogo seriós".

José Muñoz, del PSPV, ha assenyalat que a més del nou model cal exigir al CPFF que el límit de dèficit es fiï en funció de partida en cada comunitat perquè si no és "impossible complir amb l'objectiu" impost pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. A més, ha insistit que en els 100 milions de més no "arreglen el problema" i ha demanat al PP que "no demonitze" les empreses públiques perquè cal veure cada cas concret.

Per la seua banda, Mireia Mollà, de Compromís, ha lamentat que Rajoy ha perdut "una oportunitat meravellosa" per a resoldre la qüestió "fonamental del finançament" i ha criticat l'"acord partidista" entre el PP i PSOE sobre el límit de dèficit, perquè, ha recalcat, els acords al CPFF han de donar-se entre el Govern d'Espanya i les comunitats. Per esta raó, ha exigit un dèficit asimètric per a poder acostar-se a la mitjana i ha recalcat que el Govern valencià "lluitarà pels interessos dels valencians i no serà submís als quals un partit o un altre decidisca en un despatx".

Finalment, el diputat de Podem David Torres ha assenyalat que no els sorprèn la no inclusió del debat de finançament perquè Rajoy és "el pitjor aliat" de la Comunitat i ha criticat als quals li van donar el seu vot de confiança.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento