Comunitat Valenciana

El Tribunal Constitucional també anul·la la llei de Custòdia Compartida de la Comunitat

  • El Constitucional falla que la Generalitat es va excedir del seu àmbit.
  • És la tercera anul·lació sobre dret civil després de les de Règim Matrimonial i Unions de fet.
  • El Govern valencià mostra la seua “oposició” a la sentència i advoca per una reforma de la Carta magna.
Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional
EUROPA PRESS
Tribunal Constitucional

Nou revés contra el dret civil valencià per part del Tribunal Constitucional (TC), que ahir va anul·lar, per envair competències estatals, la llei valenciana de Custòdia Compartida. És el tercer text normatiu de la Generalitat que tomba el TC, després dels de Règim Econòmic Matrimonial i Unions de fet.

El text normatiu del Consell, que va entrar en vigor al maig de 2011, dóna prioritat al pacte entre els progenitors, però en absència d'acord contempla com a regla general la custòdia compartida i regula la relació dels menors amb els seus germans, avis, altres parents i persones del voltant.

El TC la va suspendre cautelarment quan va admetre a tràmit el recurs del Govern, però més endavant va alçar la suspensió, per la qual cosa la norma ara anul·lada ha estat en vigor des de novembre de 2011.

L'argument central del Govern per a recórrer se centrava que la llei excedeix les competències per a la conservació, modificació i desenvolupament del dret civil propi previstes en l'Estatut valencià. Ara, el tribunal de garanties li ha donat la raó. En el seu recurs, l'advocat de l'Estat repeteix l'argumentació que ja va emprar contra les altres dues lleis anul·lades pel TC. També en aquest cas, com en les altres resolucions, es falla la sentència amb el vot particular contrari al de la majoria del magistrat José Antonio Xiol Ríos.

El Govern central defensa que les comunitats autònomes sense dret foral compilat solament tenen competència per a legislar en cas que es tracte de costums derivats dels antics furs que hagen subsistit. En aqueix sentit, l'Executiu defensa que, igual que va succeir amb el règim econòmic matrimonial o les unions de fet, tampoc hi ha antecedents respecte a la custòdia compartida que s'hagen mantingut en el temps i que per aqueixa raó justifiquen que s'aprove una llei diferent a la Comunitat Valenciana.

El Constitucional accepta aquesta argumentació i insisteix en la seua jurisprudència, d'acord a la qual el dret consuetudinari que podria justificar una normativa civil pròpia ha d'estar en vigor des d'abans de la Constitució.

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, va mostrar ahir la “oposició” del Govern valencià davant la sentència, que considera “molt restrictiva”, i que deixa als valencians en una situació de “gravíssima inferioritat” respecte a altres comunitats. Alcaraz advoca per una reforma constitucional per a tornar a recuperar aquestes lleis.

Sense efectes retroactius

La sentència coneguda ahir assenyala que el pronunciament d'inconstitucionalitat dels magistrats “no afectarà a les situacions jurídiques consolidades”. Açò significa que no tindrà efectes retroactius i no anul·larà les custòdies atorgades sota els efectes de la llei anul·lada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento