Comunitat Valenciana

Puig no compareixerà a la comissió de les Corts que investiga Ciegsa però sí Marzà, Francisco Camps i Alberto Fabra

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Los grupos debaten sobre el plan de trabajo de la comisión de Ciegsa
Los grupos debaten sobre el plan de trabajo de la comisión de Ciegsa
EUROPA PRESS
Los grupos debaten sobre el plan de trabajo de la comisión de Ciegsa

Les Corts Valencianes han aprovat este dilluns el pla de treball de la comissió d'investigació sobre l'empresa pública Ciegsa, en què el PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans han rebutjat la petició del PP perquè el president de la Generalitat, Ximo Puig, comparega per la seua condició d'alcalde de Morella (Castelló) quan la companyia pública va construir allà un institut.

Tot i això, sí que han acceptat que acudisquen tots els consellers d'Educació, inclòs l'actual, Vicent Marzà. També acudiran els expresidents Francisco Camps i Alberto Fabra.

Els Populars han acusat la resta de grups d'haver presentat un pla de treball amb les conclusions ja escrites per endavant i voler fer de la comissió "una xaranga, un espectable i un joc polític".

Per la seua banda, els altres partits han replicat que "no pot ser jutge i part" en este cas d'investigació sobre Ciegsa, una de les empreses públiques "més escorcollades" per la Guàrdia Civil, i l'han acusat de voler "desviar l'atenció" amb la nombrosa documentació que sol·licitaven per a torpedinar la investigació sobre on van acabar els sobrecostos de més de 1.100 milions de l'empresa pública baix la gestió de l'anterior equip de govern del PP.

Els grups han realitzat un recés de més de mitjana d'hora per a discutir quins aspectes del pla de treball presentat pel PP incorporaven a la proposta conjunta de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans.

Finalment, s'ha aprovat el pla de treball conjunt del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans, amb l'abstenció del PP, que demana la compareixença dels expresidents Francisco Camps i Alberto Fabra. El document aprovat inclou algunes de les incorporacions propostes pels populars, però el pla de treball del PP s'ha rebutjat amb els vots en contra de la resta de partits.

Així, la resta de grups ha rebutjat la petició del PP que compareguera Puig en la seua condició d'exalcalde de Morella per a "no desviar l'atenció" i han qüestionat per què demanen sol la de l'ara president del Consell i no la de tots els alcaldes de poblacions amb sobrecostos en les obres.

Així i tot, sí que han acceptat la proposta popular de reclamar l'expedient complet de l'IES Els Ports de Morella però tant de Ciesga com el que compte l'Ajuntament.

La discussió en el recés s'ha centrat sobretot a delimitar la documentació que reclamava el PP per a "no bloquejar" la comissió ja que inicialment els populars demanaven la compareixença de tots els auditors privats i interventors cofirmants dels informes anuals d'intervenció sobre Ciegsa, dels redactors dels projectes i directors d'obres dels centres analitzats per la intervenció i dels membres de contractació.

Els Populars han assenyalat que estes compareixences són "fonamentals" per a poder explicar els sobrecostos mentre que la resta de grups entenien que bloquejaria el treball de la comissió. Al final han acordat que quan es conega el llistat el PP escollirà fins a un màxim de sis representants.

Un altre dels punts de discussió ha sigut el del termini del període investigat. El PP ha defensat que el mandat d'investigació de les Corts era a "el que té de llarg tota l'existència" de Ciegsa, que actualment seguix executant obres. Tot i això, la resta de grups considera que la investigació devia centrar-se des de 2000 fins a 2014 Finalment s'ha acordat que tota la documentació siga fins al juny de 2015.

Finalment, els portaveus a la comissió han acordat tornar-se a reunir quan es dispose de tota la documentació per a fixar el calendari i l'ordre dels comparecientes. La comissió tindrà un termini de tres setmanes des del terme dels treballs per a la redacció de la ponència.

JOCS D'ARTIFICI I CORTINES DE FUM

El portaveu del PP Juan José Zaplana ha acusat la resta de grups d'"excloure" els populars i ha afirmat que les conclusions "ja estan escrites prèvies" a esta comissió. Zaplana considera "sorprenent" que no s'investigue fins a l'actualitat quan Ciegsa, en esta etapa de Marzà, "seguix adjudicant barracons". "El mandat de les Corts s'ho passen pel folro", ha afirmat.

"És una xaranga política i jocs d'artifici perquè vinguen a declarar determinades persones i fer un espectacle", els ha recriminat. A més, ha mantingut que els sobrecostos "no són un delicte" i que els tècnics han de declarar per a explicar-ho.

Tot i això, el portaveu del PSPV a la comissió d'investigació de Ciegsa a les Corts, Alfred Boix, ha acusat el PP d'intentar "clarament bloquejar" la comissió que "ha de servir per a saber on estan els mil milions d'euros en sobrecostos que es deurien haver invertit en els col·legis i s'han esfumat" durant els 13 anys de "nefasta gestió del PP".

De la mateixa manera, Belén Bachero, de Compromís, ha qualificat de "cortina de fum" el pla de treball del PP perquè "demana documentació per a entretindre'ns i estar així dos anys per a isca la veritat". "Si vostès parlaren i digueren on estan els 1.100 milions s'acabaria hui mateix la comissió", ha afirmat.

Des de Podem, la diputada Sandra Mínguez ha replicat a Zaplana que no poden elaborar un pla de treball conjunt perquè el PP "són jutge i part perquè s'investiga la gestió del PP amb esta empresa" i ha assenyalat que quan governaven deurien haver "vetllat per la seguretat dels xiquets" quan "moltes vegades sembla que no es va vetllar per ells sinó per altres agents que no tenien res a veure" amb estos "sospitosos sobrecostos".

De la mateixa manera, la diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha recalcat que la finalitat d'esta comissió és "conèixer si ha hagut o no sobrecostos".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento