Dos menors, condemnats a indemnitzar amb 2.800 a una companya a la qual van humiliar en un grup de WhatsApp

Dos menors, condemnats a indemnitzar amb 2.800 a una companya a la qual van humiliar en un grup de WhatsApp

  • La secció tercera de l'Audiència Provincial d'Alacant ha condemnat dos menors al pagament d'una indemnització de 2.800 euros a una companya de curs a la qual van humiliar amb missatges de contingut sexual en un grup de Whatsapp en què participaven més companys de classe.

Els dos xiquets van ser condemnats pel jutjat de Menors número 3 d'Alacant el mes de març del 2016 per un delicte de tracte degradant. El jutge els va imposar nou mesos de tasques socioeducatives, entre 20 i 40 dies de tasques en benefici de la comunitat i l'obligació de pagar a la víctima, que va patir un trastorn d'estrès posttraumàtic, una indemnització de 2.828 euros, quantitat que haurien d'afrontar els seus pares com a responsables civils directes.

Tot i això, els dos condemnats van apel·lar esta sentència davant de l'Audiència Provincial d'Alacant ja que, si bé reconeixien l'autoria dels missatges, la seua defensa entenia que els fets no eren constitutius d'un delicte de tracte degradant sinó d'una falta de vexacions recollida en un article, el 620 del Codi Penal, que havia sigut derogat.

En la seua resolució, la sala estima parcialment este recurs ja que entén que perquè l'acció degradant siga considerada atemptat a la dignitat "requerirà una conducta continuada" o bé "una intensitat lesiva per a la dignitat suficient".

En este cas, els fets es van produir entre la matinada i les primeres hores del matí d'un mateix dia, per la qual cosa l'Audiència no aprecia una conducta continuada en el temps. A més, sense negar el "caràcter menyspreador i humiliant" dels missatges, la sentència explica que les frases "en si mateixes considerades, tampoc poden enquadrar-se en estos actes que la jurisprudència considera que puguen ocasionar el resultat típic de tracte degradant".

ABOCADA A ABSOLDRE

Així, l'Audiència Provincial d'Alacant estima parcialment el recurs dels dos menors i qualifica els fets d'una falta de vexacions. Com a tal infracció va quedar despenalitzada després de la la reforma del Codi Penal de 2015, la sala es veu abocada a absoldre els dos menors, als qui retira la sanció penal però manté la responsabilitat civil, que els obliga a pagar a la víctima més de 2.800 euros, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

La sentència de primera instància ha considerat provat que la nit del 18 de maig de 2014 els dos menors van instar a la jove, a través del grup de WhatsApp, que els enviara fotos del seu cos, als quals van seguir altres missatges de major contingut sexual.

Estes expressions, d'acord amb la sentència, no eren "incardinades en cap context propiciat o consentit" per la menor i "introduïen en relació amb la mateixa referències o insinuacions de contingut sexual i/o, en algun cas, de caràcter vexatori i/o humiliant".

La jove va decidir abandonar el grup, tot i que l'administrador la va tornar a agregar minuts després, amb nous termes humiliants.

L'endemà, la xica, que va ser diagnosticada de trastorn per estrès posttraumàtic, va posar en coneixement del professorat els fets.

Consulta aquí más noticias de Alacant.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/2899860/0/dos-menors-condemnats-indemnitzar-amb-2-800-companya-qual-van-humiliar-grup-whatsapp/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios