Comunitat Valenciana

Els Reis celebren el centenari del Mercat Central de València entre aplaudiments i selfis

  • VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
Sus Majestades los Reyes, durante su visita al Mercado Central
Sus Majestades los Reyes, durante su visita al Mercado Central
EUROPA PRESS
Sus Majestades los Reyes, durante su visita al Mercado Central

Ses Majestats els Reis don Felip VI i dona Letícia han visitat este dijous el Mercat Central de València amb motiu de la celebració del centenari de la col·locació de la primera pedra d'este edifici històric per part del rei Alfons XIII. Durant la seua visita, els monarques han realitzat un recorregut pels llocs del mercat entre aplaudiments, crits de visca el Rei i Espanya i nombroses fotografies i selfis amb el nombrós públic congregat i els venedors als quals han saludat.

Els Reis han realitzat esta visita, que ha durat al voltant de tres quarts d'hora, després d'assistir als Premis Rei Jaume I en la Llotja de València en la seua 28 edició, la primera en la qual han entregat els guardons com a reis. Han estat acompanyats a cada moment pel president de la Generalitat, Ximo Puig; l'alcalde de València, Joan Ribó; el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, i la ministra de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat.

Ses Majestats han arribat a un Mercat Central abarrotat cap a les 14.30 hores des de la Llotja i s'han dirigit entre crits de visca Espanya i el Rei cap a la plaça central del recinte, on els esperaven el president de l'Associació de Venedors del Mercat Central de València, Francisco Dasí, i el regidor de Comerç a l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, a més d'algunes venedores.

Després, han saludat la compradora més major del mercat, Consuelo Iserte, de 102 anys, que continua fent cada dia les seues adquisicions diàries i que fa poc va ser homenatjada en representació de tots els clients que han recolzat la tasca del centre valencià, que compta amb de 300 venedors.

En declaracions als mitjans, la compradora més longeva del Mercat Central ha explicat que la visita des que tenia 14 anys i que ha vist la seua construcció. A més, ha comentat que la trobada amb els Reis "ha sigut molt bona", i ha afegit: "La xica molt simpàtica, m'ha preguntat com estava i tot això; m'agraden molt els dos".

RECORREGUT PELS PASSADISSOS DEL MERCAT

A continuació, Ses Majestats han començat un recorregut pels passadissos del Mercat Central, i han anat donant la mà i saludant visitants i responsables d'alguns dels llocs d'alimentació, en un recorregut en la qual han abundat els aplaudiments, les felicitacions per haver tocat als monarques i els crits com "Felip! Felip!" o "Felip, que t'estime!".

Una de les venedores que han pogut conversar uns segons amb don Felip VI i dona Letícia, responsable d'un lloc pel qual ja han passat tres generacions, Virgina Hernández, ha assenyalat que els ha preguntat "si els havia agradat el mercat" i la Reina li ha contat que "ja havia estat abans de casar-se", i ha afegit "que li havia agradat molt i que era una preciositat".

Segundo Callejas i Christian Asensio, responsables del lloc Frutos Secos Pepo y Pepita després de quatre generacions, s'han felicitat per haver-se fet un 'selfi' amb els monarques i han assegurat que don Felip VI i dona Letícia els han resultat "molt simpàtics".

A la part final del seu recorregut, Ses Majestats han previst l'obra de més de tres metres d'altura que el pintor valencià Luis Lonjedo ha estat creant durant els últims tres dies amb motiu del centenari. A més, Francisco Dasí els ha entregat la targeta de client del servici a domicili del Mercat Central, per "el suport que la Casa Reial ha brindat sempre".

Finalment, han firmat en el llibre d'honor del Mercat Central i se'ls ha entregat una cistella amb productes de l'horta valenciana i el llibre del centenari, que serà presentat el 14 de desembre. Els Reis han saludat des d'una de les finestres de la part superior del recinte, han rebut els últims aplaudiments, i han abandonat les instal·lacions cap a les 15.15 hores.

HISTÒRIA DEL MERCAT

El 30 de desembre de 1915, el rei Alfons XIII va col·locar la primera pedra d'un mercat que ha arribat a ser considerat com "un temple del gust a escala mundial". L'edifici actual, que va ser construït per Francesc Guàrdia i Alexandre Soler, es va aixecar en el mateix emplaçament que el mercat ambulant existent davant de l'edifici de la Llotja que existia durant el segle XIX.

Es tracta, d'esta manera, del mercat en actiu més gran d'Europa i un dels pocs que després de cent anys, té el mateix ús que quan es va construir, i rep setmanalment a al voltant de 100.000 persones entre clients i visitants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento