Comunitat Valenciana

Ballarins denuncien "ERO encobert" en el Ballet de la Generalitat i l'IVC es defensa

  • "Estos llocs simplement deixaran d'existir, el que sembla al director de l'IVC i a l'actual subdirector de Teatre i Dansa els suposa un alleugeriment".
  • "Sembla que això és bona gestió cultural, treure's de damunt artistes i seguir precaritzant el treball artístic, que tant sacrifici exigeix", denuncien.
  • Per al director, Abel Guarinós, la voluntat és  "no malgastar els fons públics"  i defensa que el Ballet no és una unitat artística, sinó de producció.
El espectáculo 'El cant del cos'
El espectáculo 'El cant del cos'
JOSÉ JORDÁN
El espectáculo 'El cant del cos'

Ballarins del Ballet de la Generalitat Valenciana han denunciat que l'administració pretén fer "un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) salvatge i encobert" a partir del pròxim any, quan no es renovaran els seus contractes. Per part seua, des de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) han negat este extrem, han asseverat que el "Ballet de la Generalitat no desapareix, continua, i el que es produirà és un procés de selecció" que donarà l'oportunitat a nous artistes.

En un comunicat, els ballarins manifesten que la direcció de l'IVC els ha comunicat que a partir de gener de 2017 l'"estructura" de la companyia canvia, ja que, "a partir d'esta data, quan finalitzen els seus contractes, ja no seran renovats". "Estos llocs simplement deixaran d'existir, el que, pel que sembla, al director de l'IVC, Abel Guarinós, i a Manel Chaqués, actual subdirector de Teatre i Dansa, els suposa un alleugeriment, una senzilla manera de treure's de damunt un maldecap i ningú s'ho va a retreure", agreguen.

Un dels principals motius al·legats és, segons els remitents del comunicat, el "deute heretat de la gestió anterior i que no tenen pressupost per a mantindre una plantilla de 13 ballarins, un pianista i una mestra de dansa -exactament les 15 persones que no existeixen en la nova Relació de Llocs de Treball". També s'argumenta, que "com no hi ha companyia estable de teatre tampoc la va a haver de dansa".

Segons la seua opinió, "això constitueix sens dubte un ERO salvatge i encobert que tant van criticar del govern anterior i ara ho repeteixen sense la transparència de la qual tant presumixen".

Estos professionals acusen els gestors de "mentir quan afirmen el Ballet de la Generalitat no va a desaparèixer i només va a reformular-se, doncs no existeix cap projecte ni cap altra idea sobre esta qüestió del Ballet com a unitat artística estable i de caràcter públic".

"El Ballet de la Generalitat passarà a ser una espècie de marca a la qual es recorrerà per part de l'IVC quan es necessite, subcontractant ballarins per a produccions eventuals. Donats els temps que corren, sembla que això és bona gestió cultural, treure's de damunt artistes i seguir precaritzant el treball artístic, que tant sacrifici exigeix, subcontractant ballarins per a ínfims períodes de treball. Tot això, en el cas que algú tinga un acudit que incloga ballarins", conclouen.

Per la seua banda, el director de l'IVC, Abel Guarinós, ha asseverat que "el Ballet de la Generalitat no desapareix, continua, i simplement es farà un procés d'audicions" després del qual és possible que algunes de les persones que ja treballen repetisquen i també que altres nous ballarins s'incorporen.

'El cant del cos'

De fet, este càsting que es farà a partir de gener -ja que els contractes actuals acaben el 31 de desembre i no van a renovar-se de manera automàtica- servirà ja per a l'espectacle 'El cant del cos', una producció pròpia amb coreografia d'Amaury Lebrun, estrenat al Rialto i que se'n va a representar en centres escolars i punts de tota la Comunitat Valenciana al final del primer trimestre de 2017.

El responsable de l'IVC ha subratllat, en declaracions a Europa Press, que el Ballet de la Generalitat no és una unitat artística, sinó de producció -ho ha comparat amb el nou segell del Teatre del Poble Valencià- amb personal artístic que els últims anys ha estat format per un nucli de ballarins "en què havien d'haver-se fet recanvis però no es van fer" i que últimament ha fet sobretot tasques de figuració al Palau de les Arts.

Ha recalcat la voluntat de l'administració de "no malgastar els fons públics". En este punt, ha postil·lat que, precisament, el pròxim 30 de novembre cal tornar a una entitat bancària 3 milions que en el seu moment, en època de l'anterior direcció, s'han demanat com a préstec per a sufragar despeses derivades de derivades produccions de dansa.

"El Ballet de la Generalitat no desapareix, continua, i de fet ja té un pròxim espectacle programat, 'El cant del cos'; el que haurà és un procés de càsting", ha resumit Guarinós.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento