Comunitat Valenciana

El Consell Escolar Valencià llança una campanya de conscienciació contra la violència de gènere

  • L’objectiu és detectar els principals problemes que estan sorgint quant a violència de gènere entre els escolars a partir de les situacions que viuen.
  • El projecte, presentat este matí en un acte desenvolupat a València, inclou tallers de teatre-fòrums i un concurs de rap.
  • Segons les dades de la Conselleria, durant el curs 2015-2016 el 65% dels centres van establir programes de prevenció de la violència de gènere.
Campanya "Erre que Erre que Erre" de conscienciació contra la violència de gènere
Campanya "Erre que Erre que Erre" de conscienciació contra la violència de gènere
gva
Campanya "Erre que Erre que Erre" de conscienciació contra la violència de gènere

Amb el lema «REpensem les RElacions, REpresentem altres REalitats», el Consell Escolar Valencià llança aquesta campanya de conscienciació contra la violència de gènere amb l'objectiu de detectar els principals problemes que estan sorgint quant a violència de gènere entre els escolars a partir de les situacions que viuen, i plantejar possibles solucions convertides en recomanacions adreçades a l'Administració.

La campanya consisteix en l'organització de tallers de teatre-fòrums als centres educatius en els quals l'alumnat representen situacions quotidianes relacionades amb situacions de violència de gènere i micromasclisme. D'aquesta manera els espectadors proposen solucions als drames que s'han representat. També s'ha organitzat un concurs de rap i el 8 de març de 2017 l'alumnat representarà en espais públics els treballs que s'han desenvolupat als tallers promoguts per la campanya.

A l'acte de presentació de la campanya han intervingut el conseller d'Educació, Vicent Marzà, el secretari autonòmic, Miguel Soler Gracia, el secretari autonòmic  d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, la directora general de l'Institut Valencià de la Dona i per la Igualtat, María Such, i la presidenta del Consell Escolar Valencià, Encarna Cuenca.

El conseller Marzà ha declarat que “la violència de gènere és la punta de l’iceberg de les desigualtats sexuals i de gènere; per tant, sabem que hem de treballar des de la base i no només contra el símptoma. La desigualtat sexual i de gènere no ve mai sola, una xiqueta no és una xiqueta i prou”. D’aquesta manera, Marzà ha assenalat que des de la Conselleria d’Educació “no combatem la violència de gènere en una única direcció ni des d’un únic punt de vista. Procurem fer un treball global emmarcat dins la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”.

Programes en marxa

D'aquesta manera s'ha assenyalat que l’instrument bàsic d'actuació als centres educatius és  el Pla de Convivència per a previndre, atendre i eradicar la violència. Respecte a la violència de gènere, es duen a terme en el centre activitats i tallers dirigits a la prevenció de la violència contra les dones, amb especial atenció a l'ús de les noves tecnologies per l'alumnat. Durant el curs 2015-2016 el 65% dels centres han establert programes de prevenció de la violència de gènere.

Dins aquest marc s’ha creat la figura de coordinador/a en igualtat i convivència en tots els centres educatius. Per al desenvolupament d’aquestes funcions cada persona coordinadora pot comptar amb 2 hores lectives del seu horari setmanal.  La formació del professorat també és vital, no només s’està ampliant la formació en igualtat de gènere i en prevenció de violència, sinó que hi haurà un centre específic de formació per treballar la inclusió social amb persones assessores repartides per tot el territori valencià.

A més es compta amb les Unitats d'Atenció i Intervenció (UAI) en cada Direcció Territorial de l'administració educativa. Unitats que són responsables de rebre les consultes i incidències en relació amb la convivència escolar, d’assessorar els centres que ho sol·liciten, d’actuar en cas d'una incidència greu, de coordinar les actuacions immediates, i de fer l'avaluació del procés i el seguiment del cas. A partir del curs 2016-2017 les persones orientadores destinades a aquest efecte s’han ampliat. A Alacant s'ha passat d’1 a 2 persones; a València d’1 a 3, i a Castelló, on no n’hi havia cap, ara hi ha 1.

L'acte de presentació de la campanya ha comptat amb l'actuació musical a càrrec de la soprano Luca Soriano Gil i el mirambista Conrado Moya Sánchez, i una representació teatral a càrrec del professor Rafa Ricard García i de l'alumnat de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento