Comunitat Valenciana

Les falles reproven a la directiva de la JCF després de la polèmica per les normes de la vestimenta de les falleres

  • VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)
Asamblea presidentes de falla
Asamblea presidentes de falla
EUROPA PRESS
Asamblea presidentes de falla

L'Assemblea de Presidents de Falla ha aprovat, per 134 vots a favor i 85 en contra, una moció de reprovació als acords adoptats "unilateralment" per la directiva de la Junta Central Fallera (JCF) -que presidix el regidor de Cultura Festival de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, i en què s'exigix la "immediata invalidació" de les normes firmades per les candidates a fallera més de València que marquen directrius sobre la indumentària de les falleres en actes als quals acudisquen vestides de particulars.

La decisió s'ha adoptat en una sessió de l'assemblea centrada en la polèmica deslligada durant els últims dies arran de la publicació en el web de la JCF de les 'Normes de protocol i actuació per a les falleres majors de València i le seues corts d'honor' que, entre d'altres coses, demana a les joves que eviten les transparències i escots "excessius" i vestisquen faldilles d'una longitud mínima a l'altura del genoll. A més, enguany les falleres han hagut de firmar el document.

En concret, en la moció presentada els president de les comissions que ho han subscrit han sol·licitat "la immediata invalidació dels documents signats per les candidates a falleres majors de València i han sigut substituïts per unes normes consensuades i aprovades per l'Assemblea General de Presidents de Falla, a proposta del ple de la Junta Central Fallera, amb la prèvia conformitat jurídica dels organismes competents, per a ser finalment traslladades, per a la seua ratificació, al Consell Rector de la Junta Central Fallera".

Al principi de la reunió, Pere Fuset ha avançat el punt referent a la moció de reprovació i ha demanat disculpes. "S'han comès errors greus i no s'han sabut per als de fa temps", ha reconegut.

L'edil, que ha asseverat que han sigut "hores, dies i setmanes difícils per al món faller, els dies més durs de la JFC", ha recalcat que mai havien d'haver passat i menys en un moment en què la família fallera ha d'estar unida davant del repte d'obtenir la declaració de la festa com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco. "No ens podem permetre ni un minut més de conflicte", ha sentenciat.

Per esta raó, s'ha compromès que "cap document ni present ni passat tindrà validesa ni reconeixement si no ho decidix la voluntat fallera" expressada a l'Assemblea. "No hi haurà cap document que puga reflectir una imatge injusta de les Falles", ha garantit Fuset, que ha instat a les comissions que recolzaven l'escrit de reprovació a donar "un pas endavant" i retirar-la perquè "qui necessita reprovar quan pot decidir?", ha preguntat.

El regidor també ha animat a "convertir la crisi en oportunitat i donar un missatge d'unitat per a eixir reforçats". "Hem de superar els errors, començant pels propis, i reflexionar serenament pensant en el futur de la festa davant d'una oportunitat històrica", ha argumentat Fuset, que ha aprofitat per a reivindicar que cap reglament ha de contindre ingerències a l'àmbit de la dona fallera, "que està àmpliament capacitada".

En el mateix to conciliador, ha anunciat que, després d'haver-se reunit amb el president de Lo Rat Penat, convocarà una consulta a l'Assemblea de desembre per a decidir si els versos del Llibre Faller seran elegits per concurs o els del guanyador del premi Bernat i Baldoví dels Jocs Florals amb l'objectiu que no sol els poetes d'una determinada sensibilitat política puguen optar. Este tema era un altre dels quals els presidents de falla crítics censuraven en la moció.

Després del discurs de Fuset, i després d'un recés de 15 minuts, els presidents d'estes comissions han anunciat que mantenien la proposta per a reprovació. Sobre tres quarts d'una de la matinada s'ha donat a conèixer el recompte de la votació, que ha sigut secreta: 134 vots per al sí, i 85 per al no de les 230 comissions presents.

Sobre esta qüestió, Pere Fuset ha manifestat que és "un resultat que acceptem i davant del que cal reflexionar i la reflexió ja ha començat". "És el resultat lògic dels últims dies i esperem que servisca per a girar full", ha dit l'edil, que ha demanat que es tinga en compte que la festa de les Falles no es limita a això i és "els 365 dies de l'any". A més, ha avançat que si finalment el desembre s'aconseguix la declaració Unesco hi haurà una festa de celebració el dia 4 en les Torres de Serrà.

La polèmica generada pel protocol per a les falleres ha generat nombroses reaccions des de sectors del món de les Falles i al política. Mentre el regidor Fuset explicava que el protocol portava "dècades ocult en els calaixos" i que s'havia tret a la llum per a obrir un debat amb el món faller que permeta "la seua actualització", ja que està "desfasat", diversos expresidents i exsecretaris de la Junta Central Fallera de València asseguraven que "mai havia existit cap document" aprovat per este organisme "ni normes imposades en cap sentit d'obligació que regulés la roba a vestir o la prohibició d'usar determinades peces".

En resposta a estes manifestacions, la JCF feia públics diversos documents sobre 'Normes de compliment obligat' per a les falleres majors de València i les seues corts d'honor datats des de l'any 2007 amb la finalitat de "demostrar" que estos manuals s'han utilitzat durant l'última dècada per a regular l'actuació de les representants de la festa.

Per la seua banda, la fallera major de València, Raquel Alario, ha afirmat que a tota la cort d'honor se li ha explicat cadascun dels punts del protocol sobre indumentària i ha afegit que "en cap moment" va tindre "dubtes" de firmar-lo perquè no li va semblar "res estrany" i cap d'elles es va sentir "ofesa per res".

Tot i això, l'alcalde de València, Joan Ribó, comentava que les normes de la Junta Central Fallera sobre la vestimenta de les falleres majors i les corts d'honor "no havien d'haver existit mai" i s'han d'eliminar" per la "dignitat de les falleres, dels fallers i del món del faller". Alhora, qualificava d'"error colossal" que es fera firmar a les representants de la festa este protocol i ha asseverat que si ell haguera conegut el reglament abans "no estaria funcionant".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento