Comunitat Valenciana

El festival Docs aterra a València amb una edició 0 en la qual projectarà 8 cintes

  • La Filmoteca de València acollirà fins a diumenge que ve una edició "demo" que reflectirà la "diversitat" que pretén definir a este nou projecte.
  • Es tracta d'un avanç de la primera edició, que se celebrarà del 28 d'abril al 7 de maig de l'any 2017 amb una programació d'unes 40 cintes.
  • Entre els principals objectius del festival està crear audiències, mobilitzar espectadors crítics i posar València al mapa professional del documental.
Presentación del festival DocsValència
Presentación del festival DocsValència
GENERALITAT VALENCIANA
Presentación del festival DocsValència

Un total de vuit pel·lícules integren el cartell de l'"edició 0" del festival DocsValència, que des d'este dimarts i fins al pròxim 27 de novembre es farà a La Filmoteca. Es tracta d'una mostra per a obrir boca del que serà un nou certamen dedicat al gènere documental, "el cinema de la realitat", que celebrarà la seua primera gran edició del 28 d'abril al 7 de maig de l'any 2017 amb una programació d'unes 40 cintes.

Així ho han destacat els responsables de la iniciativa, Pau Montagud i Nacho Navarro, en una roda de premsa en la qual també han intervingut el secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat Valenciana, Albert Girona, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, Glòria Tello.

DocsValència-Espai de no ficció sorgeix aprofitant "la xarxa de fluixos internacionals" creada pel seu "germà gran", el festival DocsDF, que va crear fa anys a Mèxic el valencià Pau Montagud. Tot i això, la cita valenciana tindrà personalitat pròpia i no "serà de cap manera una sucursal ni una franquícia", ha subratllat el mateix Montagud.

Per a donar-se a conèixer, La Filmoteca de València acollirà fins a diumenge que ve una edició "demo" que reflectirà la "diversitat" que pretén definir a este nou projecte. Així, es projectaran les cintes espanyoles 'Espías en la arena. Objetivo España' i 'Nola'; la estadounidense 'Where to invade next' de Michael Moore; 'H2OMX' de México; 'The karma killings' (Índia); 'Casa Blanca' (Polònia/Mèxic); 'Banana Pancakes and the Children of the Sticky Rice', de Països Baixos, i 'The Roots Remain' (Camboia/el Canadà).

A més, hi haurà jornades dedicades al guió i a la indústria, ja que entre els principals objectius del festival està, a més de crear audiències i mobilitzar espectadors crítics, és posar València al mapa professional del documental, "del qual estava exclosa", i contribuir a l'activació econòmica del sector, ha incidit Pau Montagud.

Sector al "pitjor moment de la seua història"

En esta mateixa línia, Nacho Navarro ha recalcat que el sector valencià es troba actualment "en el pitjor moment de la seua història, amb una taxa de desocupació del 90% i baixades de salari fins a la desesperació".

Per a fer front a esta situació, DocsValència vol brindar una plataforma per a animar la distribució i la producció. Algunes de les iniciatives que es preparen en esta direcció serà habilitar trobades amb productores i institucions internacionals o seleccionar tasques encara en període de realització per a captar l'ajuda econòmica d'algun productor, ha avançat.

Este DocsValència "edició 0" prepararà l'arribada del I DocsValència, que preveu exhibir al voltant de 40 pel·lícules. Per a elegir-les, es llançarà en el mes de gener una convocatòria pública a la qual podran concórrer els interessats i un comitè de selecció s'encarregarà de dissenyar la programació. Les pel·lícules hauran d'estar datades en un període màxim de dos anys.

A més, es reservarà un espai geogràfic per a les cintes valencianes -les úniques que podran ser llargmetratges però també curtmetratges- i espanyoles. La resta de seccions del festival es configuraran d'acord als temes que aborden els documentals seleccionats. També haurà premis -tot i que la seua quantia està per definir depenent del finançament públic i privat que s'obtinga- i la voluntat és portar les projeccions a espais públics de la ciutat.

Respecte al pressupost, Albert Girona ha assenyalat que La Filmoteca assumeix els 10.000 euros d'esta edició de presentació i es prepara una contribució econòmica més àmplia per al festival d'abril. Per part seua, la regidora Glòria Tello ha detallat que la corporació municipal va a contribuir amb una partida de 20.000 euros. A partir d'ara, la intenció dels impulsors del festival és buscar patrocinadors privats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento