Comunitat Valenciana

Un jutjat investiga el presumpte cobrament de comissions per part de directius de Ribera Salut

  • Fiscalia ha demanat la imputació del conseller delegat de Ribera Salut, Alberto de Rosa, i del director financer de la concessionària, Pablo Gallart.
  • A l'atestat policial enviat al Jutjat se cita a una desena de persones, especificant la responsabilitat que tenien en les empreses investigades.
  • La Policia considera que els fets són constitutius de delictes de malversació de cabals públics i prevaricació.
Alberto de Rosa
Alberto de Rosa
AGÈNCIES
Alberto de Rosa

El jutjat d'Instrucció número 4 de València està investigant el presumpte cobrament de fins a un milió d'euros en comissions per part de la central de compres de Ribera Salut -B2B- per les pròtesis i material sanitari que utilitza als hospitals i centres de salut de la concessionària -Alzira, Torrevella, Dénia, Vinalopó-, segons han confirmat a Europa Press fonts judicials.

Segons el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), el mes de maig passat es va rebre un atestat de la Policia Nacional, en què es relataven uns fets relatius al suposat pagament de comissions per part dels proveïdors a la central de compres dependent de Ribera Salut -B2B-.

El jutjat va obrir diligències el 13 de maig en una interlocutòria en la qual va acordar requerir un informe a la Conselleria de Sanitat. Segons el TSJCV, el jutge encara no ha rebut este informe, del qual depenen la determinació dels possibles delictes i de les persones a les quals se'ls atribuirien.

La Policia, en el seu atestat que naix de la denúncia d'un sindicat, considera que els fets són constitutius de delictes de malversació de cabals públics i prevaricació. Des que es va obrir la causa s'ha pres declaració a diversos testimonis i hi ha altres testificals pendents de practicar, segons el TSJCV.

El passat quatre de novembre es va declarar la complexitat de la causa, que permet ampliar a 18 mesos el termini màxim d'instrucció a l'estar a punt d'expirar els sis mesos inicials i estar encara pendent la pràctica de les diligències assenyalades, tant les testificals com l'informe de la Conselleria de Sanitat.

A l'atestat policial enviat al Jutjat se cita a una desena de persones, especificant la responsabilitat que tenien en les empreses investigades. Tot i això, en este moment, cap d'estes persones té la condició d'investigat imputat judicial, d'acord amb el tribunal. El fiscal ha sol·licitat que, quan es reba l'informe requerit a la Conselleria el mes de maig passat, es prenga declaració a dos d'estes persones en qualitat d'investigats.

Segons ha pogut saber Europa Press de fonts judicials, Fiscalia en concret ha demanat la imputació del conseller delegat de Ribera Salut, Alberto de Rosa, i del director financer de la concessionària, Pablo Gallart, noms que apuntava l'atestat policial, que va arrancar arran d'una denúncia de SIMAP.

Des de Ribera Salut han indicat a Europa Press que no han rebut cap notificació oficial sobre el començament de les investigacions i que, tot i que han mantingut una primera reunió amb els seus advocats en tindre coneixement de l'obertura de diligències a través dels mitjans de comunicació, descarten fer cap valoració fins a no tindre esta comunicació.

Informació complementària

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha indicat este dimarts en el seu compte de Twitter que s'ha acordat requerir este dimarts informació complementària sobre B2B, a la ja demanada la setmana passada a Ribera Salut i estan valorant personar-se en la causa. Segons fonts del seu departament, Montón considera "greus" les informacions en relació amb esta qüestió i considera que cal que s'aclarisca.

Un dels documents es dirigeix a Ribera Salut per a sol·licitar informació sobre les relacions contractuals que la concesionària o qualsevol de les seues empreses participades -entre les quals hi ha B2B Salut- pogueren tindre amb proveïdors de béns o servicis que es realitzen a les concessions sanitàries, indistintament de si la facturació és realitza directament a elles o, com en cas de les pròtesis, a la Generalitat, ja que l'activitat relacionada amb la pròtesi està fora del contracte de concessió.

La Generalitat ha enviat a Ribera Salut UTE II també cinc requeriments iguals, un per cada concessió administrativa, on reclama informació, en un termini de 15 dies, sobre acords amb proveïdors a través d'altres empreses. Entre estes peticions, s'inclou la relació nominal de proveïdors que presten per compte de la concessió servicis sanitaris inclosos en el catàleg de prestacions sanitàries facilitades pel SNS; la documentació que justifique esta relació; els servicis sanitaris de la concessió i data d'autorització i volum d'operacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento