Comunitat Valenciana

Barberá reconeix que va lliurar mil euros al PP de València i remet al jutge al comitè electoral

  • L'ex alcaldessa de València ha tornat a negar que se li retornaren els diners en efectiu.
  • Assegura que no coneixia aquest tipus de pràctiques suposadament utilitzades per a finançar-se.
  • El magistrat ha de decidir si demana al Senat el suplicatori per a actuar contra ella o arxiva la causa.
Rita Barberá acude a declarar al Tribunal Supremo
Rita Barberá acude a declarar al Tribunal Supremo
EUROPA PRESS
Rita Barberá acude a declarar al Tribunal Supremo

La senadora i ex alcaldesa de València Rita Barberá ha reconegut aquest dilluns en el Suprem haver lliurat mil euros al PP com a donació desinteressada, mentre que ha remès al comitè electoral del partit a València per a qualsevol informació sobre una possible operació de blanqueig.

El Tribunal Suprem investiga la implicació de la senadora en un suposat delicte de blanqueig de diners del grup popular en l'Ajuntament de València a través d'operacions conegudes com "pitufeo", suposadament realitzades quan era alcaldessa de la ciutat, i que estan relacionades amb l'anomenat cas Imelsa. Consistien, suposadament, en què regidors i assessors del partit lliuraren mil euros al grup municipal i els foren retornats en metàl·lic en bitllets de 500. 

La ex acaldesa ha negat que els seus mil euros li hagen sigut retornats i molt menys que haja conegut aqueix tipus de pràctiques suposadament usades pel seu partit per a blanquejar diners usats per a finançar-se, segons fonts jurídiques. En tot cas, ha remès al comitè de campanya, en el qual ella no participava, per a qualsevol recerca en aqueix sentit. 

Barberá ha comparegut aquest dilluns al matí durant una hora aproximadament davant el jutge Cándido Conde Pumpido, el fiscal Juan Ignacio Campos i l'acusació popular exercida pel PSOE. Ha respost de manera molt concisa a les preguntes, abundants, dels dos primers, i no a les de l'acusació popular, segons altres fonts presents en la compareixença. 

Les seues respostes han sigut sempre limitades. Són les mateixes explicacions que figuren en les seues al·legacions davant el jutge instructor del cas a València i a elles s'ha remès en tot moment, per la qual cosa les fonts citades consideren que la compareixença d'aquest dilluns ha llançat poques novetats.

Declaració voluntària en qualitat d'aforada

La senadora i ex alcaldesa de València pel PP Rita Barberá ha arribat aquest dilluns al matí al Tribunal Suprem. Barberá ha entrat en la seu de l'Alt Tribunal sense fer declaracions a la premsa i acompanyada del seu advocat, José Antonio Choclán.

La que va ser alcaldessa durant 24 anys ha comparegut de manera voluntària perquè el magistrat Cándido Conde Pumpido la puguera interrogar abans de decidir si demana al Senat el suplicatori per a actuar contra ella o arxiva la causa

La causa oberta pel Suprem es va recolzar en l'informe favorable del fiscal i deriva de l'exposició raonada que va enviar a l'alt tribunal el Jutjat d'Instrucció número 18 de València, que investiga el denominat cas Imelsa. La recerca es relaciona amb diversos ingressos detectats en 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros. 

Així mateix s'indaga si amb donacions de mil euros de regidors i assessors que tots els investigats reconeixen haver efectuat i que presumptament els va retornar el partit en dos bitllets de 500, es va tractar de blanquejar aqueixos diners de suposada procedència il·lícita.

L'origen dels diners

En l'acte que va obrir la causa contra Barberá el Suprem destacava que, sense perjudici del que poguera resultar de la investigació, els fets descrits pel Jutjat pogueren ser constitutius d'un delicte de blanqueig de capitals.

"Resulta imprescindible continuar la investigació sobre els fets i sobre la participació en ells de la persona aforada donya María Rita Barberá Nolla", va dir el Suprem. 

La causa apunta cap a la secretària del Grup María del Carmen García-Fuster, que era la persona que operava de facto amb els comptes bancaris. També s'investiga l'origen dels diners suposadament blanquejats. El Cas Imelsa va nàixer a partir d'una investigació sobre determinades irregularitats en la Regidoria de Cultura i la Diputació de València, així com en l'empresa pública Imelsa i en la depenent de la Generalitat valenciana Ciegsa. 

En aqueix context es va tenir coneixement d'una conversa telefònica, que la seua escolta es va fer amb autorització judicial, segons la qual s'hauria realitzat un ingrés mitjançant transferència bancària a un compte del Grup Popular de l'Ajuntament, donatiu que va ser reintegrat amb dos bitllets de 500 euros. 

En aqueixa conversa es feia referència a la secretària del Grup Municipal del PP en l'Ajuntament com la persona que hauria lliurat els bitllets i se citava a Rita Barberá. 

Realitzades les recerques pertinents es va poder comprovar que en un compte del Banc Sabadell a nom del Grup Municipal del PP a València s'haurien realitzat determinades aportacions, per import de 1.000 euros, per part de 50 persones vinculades al grup i al partit, entre el 23 de març i el 16 d'abril de 2015, entre elles Barberá. 

Es va comprovar igualment que en els comptes bancaris origen d'alguna d'aqueixes transferències s'havien rebut, en la mateixa data o en dates immediates, l'ingrés de quantitats en metàl·lic o mitjançant traspàs d'altres comptes, per deu de les persones investigades. 

La peça sobre presumpte blanqueig de capitals en el grup popular en l'Ajuntament de València té 47 persones investigades, més el PP com a persona jurídica. Aqueixa part del cas segueix a València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento