Comunitat Valenciana

Barberá declara hui davant el Tribunal Suprem pel cas de blanqueig en l'Operacio Taula

  • La senadora i exalcaldesa de València està citada a declarar a les 10:30 hores davant el jutge Conde-Pumpido.
  • Investiga pagaments de 1.000 euros en el grup municipal per a finançar la campanya de 2015.
  • El cas va sorgir a partir de les perquisicions de l'operació Taula, dins de l'anomenat cas Imelsa.
La senadora y exalcaldesa de Valencia por el PP, Rita Barberá, a su llegada a la sede del Tribunal Supremo para declarar voluntariamente como investigada o imputada por un delito de blanqueo de dinero relacionado con el caso Imelsa.
La senadora y exalcaldesa de Valencia por el PP, Rita Barberá, a su llegada a la sede del Tribunal Supremo para declarar voluntariamente como investigada o imputada por un delito de blanqueo de dinero relacionado con el caso Imelsa.
Emilio Naranjo / EFE
La senadora y exalcaldesa de Valencia por el PP, Rita Barberá, a su llegada a la sede del Tribunal Supremo para declarar voluntariamente como investigada o imputada por un delito de blanqueo de dinero relacionado con el caso Imelsa.

Va arribar el dia. La senadora i exalcaldesa de València Rita Barberá declararà hui davant el Tribunal Suprem en la causa oberta per suposat blanqueig en el si del grup municipal popular, derivada del cas Imelsa i remesa des de València a l'Alt Tribunal per la condició d'aforada de la parlamentària.

El magistrat de la Sala II Cándido Conde-Pumpido Tourón la va citar fa un mes per a hui a les 10:30 hores, dins de la causa per un presumpte delicte de blanqueig de capitals que aquesta Sala va obrir el passat mes de setembre. En una providència, l'instructor va citar a Barberá en qualitat d'investigada -el que abans de la reforma legal es coneixia com imputada- per a rebre-li declaració voluntària conforme a l'article 118 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal.

En l'interrogatori, a més del fiscal i l'advocat defensor de Barberá, estarà present la representació lletrada del PSOE, després que la Sala penal de l'alt tribunal admetera la personació com a acusació popular del partit. Per a açò va haver de dipositar una fiança de 3.000 euros que li va imposar l'instructor.

El passat 13 de setembre la Sala penal de l'alt tribunal va obrir la recerca a la senadora popular seguint el criteri del Ministeri Públic i va designar com a instructor del cas al que va ser fiscal general de l'Estat durant els governs de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011).

En aquesta peça, en el marc de l'Operació Taula i separada del cas Imelsa, amb 47 persones imputades més el PP com a persona jurídica, s'investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per a blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita. La part de la causa relativa a Barberá la veu el Suprem donada la condició d'aforada de la exmandataria popular.

Aquesta va arribar al Tribunal mitjançant l'exposició raonada del jutge d'Instrucció número 18 de València, Víctor Gómez, en entendre aquest que hi havia motius per a procedir a l'obertura de recerca per a determinar si els fets atribuïts a Barberá són delictius.

En el seu escrit, el magistrat implicava a la senadora popular per ser “una més de les persones que reconegudament van efectuar l'aportació de 1.000 euros”, pel qual estan imputats tots els regidors (excepte Eusebio Monzó, actual portaveu), ex edils, assessors i ex assessors que també van realitzar el pagament en vespres de les eleccions de l'any passat.

A més, apuntava que Barberá era la superiora jeràrquica com a alcaldessa i màxima responsable del grup i que existia una relació personal de “estreta confiança” entre l'aforada i la principal investigada, la ex secretaria del grup municipal María del Carmen García-Fuster, que gestionava els comptes bancaris.

Abans d'elevar la causa al Suprem, el magistrat Víctor Gómez va oferir a Barberá l'opció de declarar sense sotmetre's a un interrogatori. La que va ser alcaldessa de València durant més de 20 anys va presentar un escrit d'al·legacions en el qual reconeix l'aportació dels diners per a la campanya de les eleccions de 2015 en les quals ella optava a l'alcaldia, encara que nega que li'ls reintegraren.

Les explicacions de Barberá, no obstant açò, van ser considerades “insuficients” pel jutge i no li van servir per a excloure la seua possible implicació en els fets investigats.

Apartada, però al costat del PP

Barberá es va donar de baixa com a militant del PP i ja no pertany al Grup Popular del Senat. No obstant açò, dijous passat, durant l'obertura solemne de la legislatura, es va situar en l'hemicicle del Congrés, on es trobaven reunides les dos Càmeres, al costat dels parlamentaris del PP.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento