Comunitat Valenciana

El 37,4% dels menors en la Comunitat Valenciana es troba en risc de pobresa o exclusió social

  • La Comunitat Valenciana destaca per una baixa escolarització dels xiquets de zero a dos anys, amb un 28,8%.
  • A nivell nacional, el 29,6% dels menors de 18 anys viu en risc de pobresa, fet que suposa 2,3 punts més des del 2008.
  • Són dades del Baròmetre de la Infància de Save the Children, organització que considera "preocupants" les xifres obtingudes.
Escuela de Casa Caridad
Escuela de Casa Caridad
CASA DE LA CARIDAD
Escuela de Casa Caridad

El 37,4% dels menors a la Comunitat Valenciana es troba en risc de pobresa o exclusió social, segons es desprèn del Baròmetre de la Infància de Save the Children, entitat que qualifica de "preocupants" les dades reflectides tant per al conjunt del país com per a l'autonomia. A més, la Comunitat Valenciana destaca per una baixa escolarització dels xiquets de zero a dos anys, amb un 28,8%.

El Baròmetre, consultat per Europa Press, reflecteix que, a nivell nacional, el 29,6% dels menors de 18 anys viu en risc de pobresa, fet que suposa 2,3 punts més des del 2008. Tot i que s'ha registrat un "lleuger descens" de 0,9 punts percentuals respecte a 2014, són més de 2.460.000 xiquets i xiquetes.

Es tracta de menors que viuen en llars, els ingressos de les quals estan per baix del llindar de pobresa, amb una renda inferior al 60% de la mitjana, és a dir, uns 1.402 euros al mes per a tota la família (càlcul fet per a dos adults i dos xiquets).

Alhora, el balanç mostra que els últims anys el percentatge de xiquets i xiquetes en esta situació no ha deixat d'augmentar i que són "especialment vulnerables" els menors d'entre 12 i 17 anys, ja que són "edats crítiques per a la seua trajectòria educativa o inserció futura al mercat laboral". El 35,5% d'aquest col·lectiu està en situació de pobresa.

La pobresa es mostra "especialment cruel" amb les famílies amb menors d'edat al seu càrrec i, encara més si és possible, amb els xiquets i xiquetes que han nascut al si de certes famílies: el 37,5% de monoparentals o el 53,3% en famílies en les quals els progenitors no són espanyols.

Diferències territorials

En pobresa relativa, l'informe revela un repartiment desigual amb diferències de quasi 34 punts percentuals entre algunes regions. Els territoris amb major increment en els últims tres anys han sigut Melilla (9,9 punts), Andalusia (5,8), Castella i Lleó (4,8 punts) i Múrcia (4,2). Aquestes autonomies són les que presenten majors nivells de pobresa l'any passat. En aquest cas, la Comunitat Valenciana es troba quatre dècimes per baix de la mitjana, amb un 29,2% respecte del 29,6.

En pobresa severa, a tot Espanya, s'identifica i es cronifica en els menors d'edat fins a arribar al seu valor màxim els últims anys. Són xiquets que viuen en llars amb ingressos per baix del 40% de la renda mitjana amb uns 750 euros al mes per a tota la família (dos adults i un xiquet).

Aquesta pobresa ha augmentat un punt a l'últim any i 2,5 des de 2013 (un 14,2%). Així, ha passat d'un 12% dels menors el 2008 al 16,7% en 2015, fet que suposa 1.390.000 xiquets i xiquetes estan en aquesta situació. Per comunitats, el repartiment desigual arriba a reflectir diferències de més de 20 punts percentuals entre algunes regions, amb un major increment a l'últim any a Castella-La Manxa (5,9 punts percentuals).

Ceuta (26,7%), Andalusia (25,7%) i Múrcia (24,7%) són les autonomies que presenten majors nivells en 2015. La Comunitat Valenciana, amb el 12,2%, es troba també per baix de la mitjana espanyola, del 16,7%. En les dues situacions a Navarra l'autonomia amb menor índex: el 15,7% en pobresa relativa i 6,3% severa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento