Comunitat Valenciana

Les Corts rebutgen tornar al Consell la llei d'acompanyament als pressupostos com sol·liciten el PP i C's

  • VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
Pleno de las Corts Valencianes
Pleno de las Corts Valencianes
EUROPA PRESS PRESS
Pleno de las Corts Valencianes

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat este dimecres, amb els vots del PSPV, Compromís i Podem, tornar al Consell la coneguda com a llei d'acompanyament als pressupostos de la Generalitat per a 2017, tal com han sol·licitat el PP i Ciutadans (C's) en sengles esmenes a la totalitat.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, que ha defensat al ple el projecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, ha destacat que el plantejament fiscal incorporat en la norma s'ha plantejat per primera vegada sobre la base d'un estudi elaborat per experts.

Este projecte de llei incorpora una nova tarifa autonòmica de l'IRPF i el conseller ha assegurat que l'any que ve al voltant d'1,6 milions de valencians pagaran menys del que pagaven abans.

També ha destacat que s'establix una "més coresponsabilitat" a l'Impost sobre Successions i Donacions, i ha ressaltat que este projecte de llei avança "al camí d'una administració valenciana més àgil i més eficient".

La diputada del PP Eva Ortiz, per part seua, ha defensat l'esmena a la totalitat del seu grup a este projecte de llei que considera "irreal, caòtic i absolutament perjudicial per als valencians", perquè creu el que pretén és "millorar la vida del Govern del Titanic".

Segons la parlamentària popular, este projecte de llei "no té res a veure amb el de pressupostos" i modifica 29 lleis, una ordre i un decret. Alhora, ha manifestat que és "caòtic", demostra que els membres del Consell "són incapaços gestionar" i també ha denunciat que "va a consumar la seua política de pujada massiva d'impostos als valencians per pagar capritxos i malbarataments".

"TOSSUT" I "MASCLISTA"

Durant el debat, Eva Ortiz ha cridat "tossut" a Vicent Soler, i este ha respost llançant-li besos des del seu escó, un gest que la popular ha titllat de "masclista". En declaracions als periodistes després del ple, el conseller ha assenyalat que "front a una actitud no amable, m'ha eixit un gest d'amabilitat" i ha dit que va ser "a la persona, no a la dona".

Per part del PSPV, el síndic Manolo Mata ha destacat que "no hi ha hagut mai una llei d'acompanyament millor que esta", que és "la més progressista". Mata, qui ha subratllat que no hi haurà retallades, ha ressaltat que una de cada tres persones de la Comunitat es beneficiarà del pressupost de la Generalitat per a 2017, mentre que "una de cada 100.000 seran perjudicades".

El socialista també ha denunciat les "estafes" del PP i, en un altre moment de la seua intervenció, ha ressaltat que els diputats populars "abans guanyaven la meitat en 'b'", perquè rebien "sobres de 500 euros que no declaraven".

Des de Compromís, la diputada Mireia Mollà s'ha mostrat "satisfeta" per una llei que "ve a pal·liar l'anomalia fiscal de la Comunitat Valenciana", que segons la seua opinió, van afavorir els governs del PP "amb la voluntat que sobre les esquenes de les rendes baixes i mitges se sustentara tot i beneficiar les rendes més altes de manera injustificada".

CIEGSA

Segons Mireia Mollà, "el PP vol beneficiar la majoria en contra de la minoria i este Govern vol beneficiar 1.600.000 valencians". Eva Ortiz li ha preguntat "què li semblen 840 milions d'euros de pujada d'impostos" i també ha criticat que el Consell en este projecte de llei "prorroga la vida de Ciegsa perquè esta empresa assumisca les encomanes de gestió".

Mollà li ha respost que "els que han d'explicar on estan els 1.000 milions d'euros que no han anat als col·legis i que segurament han acabat en les butxaques dels amics del PP són vostès", i ha defensat que Ciegsa seguix activa "per a acabar les verdaderes obres dels col·legis que no va fer el PP".

Des de Podem, el seu portaveu, Antonio Montiel, ha manifestat que en alguns dels seus continguts esta llei d'acompanyament és "manifestament millorable" i ha avançat que el seu grup ja va presentar ahir 40 esmenes. Alhora, ha subratllat que esta llei "no pot seguir sent un calaix de sastre en el qual es colen tot tipus de reformes".

"Anem a exercir un treball constructiu i responsable i anem a deixar el paper de demolidors a altres", ha assenyalat Antonio Montiel, qui ha defensat una nova "fórmula" d'IRPF, en què "no hi ha pujada d'impostos" i suposa "més equitat, més justícia social i lluita contra la desigualtat".

Sobre esta qüestió, Vicent Soler ha assenyalat als periodistes que al Consell estan "oberts a qualsevol modificació", però ha advertit que "ha de tindre un preu raonable". "Tindré més autoritat per a reclamar el que és just -a Madrid- si vaig amb els deures fets", ha subratllat.

"INCOMPLIX MANDATS DE LES CORTS"

Després, ha presentat la seua esmena a la totalitat C's. L'encarregat de defensar-la ha sigut el diputat Antonio Woodward, qui ha assenyalat que este projecte de llei d'acompanyament "incomplix diversos mandats" de les Corts. A més, considera que dubten que les mesures que es recullen "puguen contribuir a la millora del model productiu, més ben tot contrari".

"Des del començament de la legislatura este Consell pretén una distribució més progressiva dels impostos", ha valorat Woodward, qui, tot i això, ha advertit que "esta baixada de l'IRPF no afectarà les rendes baixes".

També ha criticat la modificació de l'Impost de Successions que "tindrà un impacte de 89 milions per a les arques de la Generalitat".

Alhora, ha denunciat que el Consell encara no haja presentat la Llei de Taxes que ha anunciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento