Comunitat Valenciana

El Mercat del Grao combinarà la venda de producte fresc i de proximitat amb un espai d'usos socials

  • VALÈNCIA, 15 (EUROPA PRESS)
Imagen del proyecto de rehabilitación del nuevo mercado del Grao
Imagen del proyecto de rehabilitación del nuevo mercado del Grao
AYUNTAMIENTO DE VALENCIA
Imagen del proyecto de rehabilitación del nuevo mercado del Grao

El mercat municipal del Grao de València, la rehabilitació del qual es portarà a terme amb 2,4 milions d'euros procedents del Pla Confiança, combinarà la venda de productes "frescos i de proximitat" amb un espai d'usos socials concebut com a punt de trobada ciutadana que tindrà wifi i on es podran fer conferències, exposicions, reunions, teatre infantil, cinema d'estiu o concerts.

Així ho ha indicat este dimarts el regidor de Comerç, Carlos Galiana, en la roda de premsa en la qual ha presentat el projecte de remodelació d'este espai comercial, amb el qual es pretén contribuir a "revitalitzar el barri". El mercat es troba situat entre els carrers Abastos, Josep Aguirre, Crist del Grao i Plaça del Mercat Nou.

El mercat tindrà horari de demà i de vesprada, perquè puga oferir els seus productes durant tot el dia i que l'activitat comercial complementi la social. Tot i això, segons Galiana, l'horari concret, en especial l'hora de tancament, és una qüestió que es determinarà amb els comerciants i que es recollirà al "pla d'usos" que es preveu elaborar.

La Comissió d'Hisenda de l'Ajuntament de València ha aprovat este dilluns la reassignació de projectes del Pla Confiança, entre els quals es troba la rehabilitació del mercat del Grao. Després d'això, el ple ordinari de novembre, que es farà dijous que ve, sotmetrà a votació este projecte i sol·licitarà a la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic el seu finançament a través del citat programa autonòmic.

L'edil ha considerat que la presentació i aprovació de la rehabilitació suposa "la primera pedra d'este gran projecte", en què "s'ha treballat durant molts mesos" per a "ajustar-ho a les necessitats d'un mercat municipal" i donar-li també usos ciutadans. "És un bon projecte, il·lusionant per al barri i potencial per més coses", ha afirmat.

Carlos Galiana ha avançat que s'ha fixat un termini d'execució del projecte de 18 mesos -tres per a actuacions prèvies com demolicions o eliminació de cobertes, tres per a la rehabilitació i 12 d'adequació- que podria reduir-se en funció que com transcorren els tràmits administratius i la realització de les obres. L'actuació podria començar en la tardor de 2017 i es portarà a terme sobre una superfície de més de 2.800 metres quadrats.

El titular de Comerç ha explicat que en la remodelació "es mantindran parts de l'arquitectura original del mercat, el més antic de la ciutat, i s'eliminaran altres com cobertes", a més d'"incorporar nous elements", entre els quals hi ha, "zones verdes". El regidor ha detallat que el recinte quedarà "dividit en dues parts", una la comercial, que serà el mateix mercat municipal i una altra la social. Els usos d'esta última es parlaran amb els veïns, les confraries de Setmana Santa de l'entorn i altres actors socials del barri.

Tot i això, ha destacat que totes dues es comunicaran i "conviuran" quan les dues estiguen obertes, de manera que els clients i visitants puguen circular per elles sense problema. Quan la zona comercial es tanque, la social podran continuar la seua activitat. La separació es portarà a terme amb portes envidriades, de manera que es garantisca també la protecció i climatització necessàries per als productes frescos.

"ESTUDI COMERCIAL"

Pel que fa a la part de mercat municipal, el titular de Comerç ha comentat que es farà també "un estudi comercial" per a "veure com distribuir les parades, de què ha de ser cadascuna d'elles i aconseguir que siga una zona atractiva". Alhora, ha apuntat que "s'han dissenyat diversos tipus de parades, de fruita i verdura, de carn o de peix" atenent al que cadascuna necessita per a desenvolupar la seua activitat.

Galiana ha destacat que en el nou disseny d'este recinte comercial "s'ha reduït el nombre de parades", per a passar de les 56 que hi ha actualment a 24 i tenint en compte que l'espai existent es deu que repartir entre la zona comercial i la d'ús social. L'edil ha manifestat que actualment únicament hi ha quatre punts de venda en funcionament -tres parades d'alimentació i el bar- que es pretén mantenir.

Així, ha exposat que a estos comerciants "se'ls cuidarà i tractarà amb afecte", pel que ha dit que "se'ls mantindran les mateixes condicions" d'ús dels seus llocs per part de l'Ajuntament i que se'ls donarà l'opció d'elegir després de la remodelació on ubicar els seus punts de venda.

Alhora, el regidor ha comentat que es negocia amb ells què fer mentre es porten a terme les obres de rehabilitació, tenint en compte que no podran estar al mercat, i ha assenyalat que es plantegen tres opcions: "traslladar-los a un altre mercat, donar-los una indemnització mentre duren els treballs o ubicar-los en una carpa pròxima" al recinte comercial del Grao. Ha afegit sobre la demanda de noves parades que "ja hi ha gent preguntant per elles" i que el projecte de rehabilitació és "prou atractiu".

CONSELL AGRARI MUNICIPAL

Pel que fa a les zones de restauració, el responsable municipal ha afirmat que s'han dissenyat dos, una d'elles el bar que ja hi ha actualment, i una altra que s'ha programat "perquè hi ha capacitat per a això". Galiana ha ressaltat que el mercat del Grao "no s'ha concebut ni dissenyat com un mercat gurmet" sinó "per a ser un mercat municipal" de "producte fresc" que combine la seua activitat amb usos socials i ciutadans.

L'edil ha avançat que es negocia amb el Consell Agrari Municipal la possibilitat de dedicar una part del mercat als productes de l'horta de València, a la fruita ecològica, a productes de temporada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento