Comunitat Valenciana

La mítica Ruta de la Seda inspira un receptari culinari elaborat pels millors xefs valencians

  • Entre els autors dels plats que recull 'obra estan cuiners com Begoña Rodrigo, Alejandro Platero, Nacho Romero i María José Martínez
  • El llibre es va presentar ahir dimarts en roda de premsa amb la presència del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.
  • És el resultat d'investigar amb ingredients que han de veure amb la "Ruta de la Seda" i que està a l'abast de tots en format digital.
Nacho Romero, de Kaymus, preparando una lubina
Nacho Romero, de Kaymus, preparando una lubina
EUROPA PRESS
Nacho Romero, de Kaymus, preparando una lubina

Alguns dels millors cuiners valencians com Begoña Rodrigo, Alejandro Platero, Nacho Romero o María José Martínez inviten a un viatge gastronòmic de sabors, aromes i textures a través d'un receptari inspirat en la mítica Ruta de la Seda.

Es tracta del 'Receptari Ruta de la Seda' presentat ahir dimarts en roda de premsa pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i pel vicepresident de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (FEHV), José Palacios.

La iniciativa pretén ser una guia gastronòmica per a recórrer la Ruta de la Seda de la mà de cuiners de la talla de Nacho Romero (Restaurant Kaymus); Begoña Rodrigo (La Salita); Alejandro del Toro (Restaurant Alejandro del Toro); María José Martínez (Lienzo); Enrique Medina (Apicius); Vicente Patiño (Restaurant Saití); Alejandro Platero (Macel·lum); Stephen Anderson (Seu Xerea); Quique Barella; i Rakel Cernicharo (Karak).

El receptari inclou plats com arròs de cabrit, llimona negra i menta; be fumat al te negre i milfulls d'albergínia cruixent, iogurt, cardamom i gingebre; tiara d'envinagrats, salaons i albergínia rostida; croquetes de peix i arròs; bonic en escabetx d'espècies amb puré d'albergínia i olives; o llobarro marinat amb pasta de curri, albergínia xinesa a la flama, paté de llobarro amb emulsió d'ametlla i torró de pistatxo.

Cadascuna de les deu receptes incloses en aquest llibre -publicació bilingüe- conté informació sobre els ingredients utilitzats, l'elaboració dels mateixos i una fotografia en color del resultat final en el plat, a més d'un breu perfil del cuiner. El receptari en format paper tindrà una edició limitada per a professionals del sector i estarà disponible per al públic en general en format 'online' en el web www.fehv.es.

La cuinera Begoña Rodrigo ha explicat que quan li van proposar fer la Ruta de la Seda havien de "recuperar el que eren antigues formes de cocció i elements populars d'aquella època". Llavors, va pensar proposar el plat de la tiara d'envinagrats perquè integra "molt bé" tots aquests elements.

"És un plat que porta moltíssimes espècies, productes frescos, coccions molt llargues, de salaó, elements en oli...", ha dit, per a afegir que "aquest plat, a més que és fresquíssim, té ingredients cuinats que recuperen el producte autòcton d'anys enrere".

Va indicar que la primera tiara va eixir a l'any 2012 i des d'aleshores "s'han vist moltíssimes reproduccions d'ella, la qual cosa m'enorgulleix". Després de preguntar-li pel temps d'elaboració, va explicar que és "costós" perquè, per exemple, les albergínies porten sis hores de cocció, la gemma confitada altres quatre, i el bonítol ha d'estar marinant tota la nit. "Són elaboracions que porten molt de temps i treball", va afirmar.

El plat de María José Martínez, l'arròs de cabrit, també es cola en el receptari amb productes "molt propis" de la Ruta de la Seda, va asseverar la cuinera. "Quan em van proposar aquest projecte, vaig pensar que un plat de la meua carta tenia tots els productes de la Ruta i ho vaig proposar. Estant a València, per a aquesta Ruta, què menys que fer un arròs?", va explicar.

Paper de la gastronomia

Palaus va ressaltar el paper de la gastronomia com a reclam turístic de la Comunitat, i alhora va destacar el "gran nivell" de la nova generació de professionals de la cuina valenciana representats al 'Receptari Ruta de la Seda'.

Aquests cuiners -va prosseguir- s'han encarregat de presentar uns plats elaborats de manera tradicional "amb ingredients que han de veure amb la 'Ruta de la Seda'". "Vam fer una convocatòria oberta a tots els cuiners valencians i hem trobat ressò en els quals hui estan ací", va puntualitzar.

Per la seua banda, Colomer va indicar que amb la Ruta de la Seda a València "va arribar l'arròs, la seda, la pólvora... Aspectes per entendre que estem en aquest món global. L'èxit de la Ruta serà l'èxit del conjunt de la societat valenciana", ha dit, i alhora va subratllar la "importància" d'iniciatives gastronòmiques com la que ahir es van presentar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento