Comunitat Valenciana

Puig anuncia que el Consell nomenarà este divendres Pérez (IVIE) per a la comissió de finançament

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Debate entre Puig y Bonig en el pleno
Debate entre Puig y Bonig en el pleno
EUROPA PRESS
Debate entre Puig y Bonig en el pleno

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el ple del Consell nomenarà este divendres al director d'Investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, com a representant de la Comunitat Valenciana a la comissió d'experts que ha anunciat el Govern central per a estudiar el canvi del model de finançament autonòmic.

Puig ha assenyalat que nomenaran al professor Pérez "sense cap document, paper, ni documentació del Govern" reclamant el nom. Alhora, ha exigit al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que "una vegada per totes convoqui la comissió d'experts que ha anunciat i que encara no ha posat en funcionament".

El cap del Consell s'ha expressat en estos termes a la sessió de control del ple de les Corts després de la pregunta formulada per la portaveu del PP, Isabel Bonig, sobre com pensa complir els pressupostos de la Generalitat que s'estan tramitant en les Corts per al pròxim exercici. "Òbviament anem a complir els pressupostos", ha respost Puig.

La també presidenta del PPCV, en la seua segona intervenció, ha manifestat que si els primers pressupostos de l'actual Consell eren "ficticis", els de 2017 són "superficticis". "Li falten ingressos i col·loca 1.325 milions d'euros ficticis, que acabarà eliminant, però la despesa està compromesa", ha criticat.

A més, ha afegit que "si així i tot no quadren els comptes, pugen els impostos a tots els valencians", amb un import de "més de 840 milions d'euros entre IRPF, Successions i Transmissions". Alhora, ha denunciat que "queden gairebé 6.000 milions per a tancar el pressupost de 2016 i no executa els pressupostos".

D'altra banda, la dirigent popular ha criticat que el Consell "està delegant competències als ajuntaments, en matèria de Dependència, XarxaLlibres i ajudes a la pobresa energètica, sense dotar-los de diners". "Demana a (Mariano) Rajoy diners per a atendre els servicis bàsics, però està fent el mateix als ajuntaments valencians, els asfíxia", ha ressaltat.

"EN TO DE PAU"

Bonig, qui ha dit que hui està "en to de pau" i amb intenció de "donar solucions", ha agraït als socialistes la seua abstenció en la investidura de Rajoy per a "desbloquejar la situació política d'Espanya", i li ha assegurat que té el PP "per a millorar el model de finançament de la Comunitat".

Tot i això, "volem donar un pas més", ha destacat la síndica, qui ha afegit: "No li demane que trenque amb (Mónica) Oltra i amb (Antonio) Montiel, li demane una altra cosa: que lidere la segona descentralització, que solucione els problemes dels cinc milions de valencians i que tots els valencians, visquen on visquen, tinguen els mateixos servicis públics".

Sobre esta qüestió, ha mostrat una proposició de llei, en què han treballat "més d'un any", sobre "finançament justa" dels ajuntaments de la Comunitat, perquè els 542 consistoris valencians "sàpiguen quina és l'aportació de la Generalitat per a mantindre els servicis públics i de qualitat, perquè tots els valencians siguen iguals".

Amb el text de la proposta de llei a la mà, Bonig ha dit a Puig: "Ací la té, abandere-la vostè, no volem el protagonisme, vull que el protagonisme ho tinga el meu president de la Generalitat, perquè el seu triomf serà el triomf dels cinc milions de valencians". "La Comunitat Valenciana necessita un nou model de finançament, però els ajuntaments també ho necessiten", ha postil·lat la diputada del PP.

Per la seua banda, el president de la Generalitat li ha replicat que ja estan "liderant la segona descentralització" i ha manifestat que "no es pot exigir un finançament per als ajuntaments que no s'ha donat mai".

FONS DE COOPERACIÓ LOCAL

Puig ha valorat que "per primera vegada" hi ha en els pressupostos de la Generalitat per a 2017 un fons de cooperació local, dotat amb 40 milions, tot i que pretén que s'augmente perquè "volem que les diputacions ajuden els ajuntaments i el fons arribe a tots els ciutadans". De la mateixa manera, ha indicat que "en totes les conselleries s'han augmentat les partides dedicades als ajuntaments".

En qualsevol cas, considera que "cal anar més enllà" i ha assegurat que s'elaborarà una llei de finançament dels ajuntaments, comptant amb el PP i la resta de grups de la Cambra autonòmica "per a garantir a mitjà termini el finançament dels servicis públics fonamentals dels ajuntaments".

Durant la seua intervenció, el 'president' també ha subratllat que el Govern de Rajoy "ha d'executar allò decidit ací i al Congrés", en relació amb dotar de més fons a la Comunitat i ha reclamat a Bonig el seu "compromís, responsabilitat i lleialtat al poble valencià".

"Espere que la lleialtat la complisca fins a les últimes conseqüències, perquè segur que este serà el millor paper que podem fer al poble valencià", ha conclòs Ximo Puig.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento