Comunitat Valenciana

L'última exposició de l'Any Pinazo porta a l'Almodí la seua "peculiar versió" dels despullats

  • L'exposició, anomenada 'El nu en l'obra d'Ignacio Pinazo', consta de més de 60 obres, entre olis i dibuixos, molts d'ells mai exposats.
  • Estarà oberta fins al 8 de gener, encara que des de l'Ajuntament asseguren que la seua intenció és prolongar la mostra.
  • El comissari de l'exposició, Javier Pérez, defineix Pinazo com un artista "molt complet i evolutiu" amb "una sèrie de ramificacions impressionants".
Una de las obras expuestas en la exposición 'El desnudo en la obra de Pinazo'
Una de las obras expuestas en la exposición 'El desnudo en la obra de Pinazo'
EUROPA PRESS
Una de las obras expuestas en la exposición 'El desnudo en la obra de Pinazo'

El Museu de l'Almodí de València acull l'última exposició de l'Any Pinazo en la Comunitat amb una mostra que té el nu com a "fil conductor" i que exhibeix la representació de l'ésser humà mitjançant la visió "naturalista i biològica" de l'artista. Pinazo ofereix a través d'aquestes obres la seua "peculiar versió" en "uns despullats que exalten l'esplendor del cos i el gaudiment i l'alegria de viure".

Així ho van manifestar ahir dijous en la roda de premsa de presentació de l'exposició 'El nu en l'obra d'Ignacio Pinazo' la regidora de Recursos Culturals i Patrimoni Cultural de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, el coordinador general de l'Any Pinazo i comissari de la mostra, Carles González Triviño, i el coordinador científic i també comissari, Javier Pérez.

Tello va explicar que l'exposició té més de 60 obres, entre olis i dibuixos, molts d'ells mai exposats, que han estat cedides per diversos centres com el Museu del Prado, el Museu de Belles Arts d'Astúries, la Diputació de València i diverses col·leccions privades. La mostra es va inaugurar ahir 3 de novembre i, en principi, tindrà les portes obertes fins al 8 de gener, però Tello ja ha avançat la intenció de l'Ajuntament de prolongar aquesta exposició.

Javier Pérez defineix Pinazo com un artista "molt complet i evolutiu" amb "una sèrie de ramificacions impressionants". Alhora, va comentar que el nu s'afrontava com a "argument històric" en l'època de Pinazo perquè "era un tema que calia justificar".

Així, va indicar que en aquesta exposició es mostren dues fases del nu en la trajectòria artística del pintor. En primer lloc, s'exposen les obres que va portar a terme durant la seua etapa a Roma, on, malgrat la seua condició econòmica humil, va aconseguir anar a acadèmies en les quals va començar a perfeccionar el tema del nu. Amb la seua evolució, va començar a crear versions "més atrevides" i després va passar a una etapa en la qual va pintar sobretot despullats infantils.

D'aquesta etapa es poden preveure en l'exposició fotografies que no s'han vist fins ara dels models que Pinazo va utilitzar per a pintar els seus treballs. En una segona part de la seua obra artística, a partir de l'any 1900, se centra menys en els despullats, però sí pinta alguns "molt sensuals, no habituals en la pintura espanyola".

Itinerències a Alacant i Castelló

L'edil responsable de Recursos Culturals va destacar que durant l'Any Pinazo, el pintor ha "inundat" València i ha "trobat el seu lloc". A més de les exposicions que s'han dedicat a l'artista, Tellova contar com a anècdota que fins i tot la plaça dels Pinazo de València tenia una falta ortogràfica, ja que es podia llegir "els Pinazos", i van haver de canviar el cartell.

Per la seua banda, Javier Pérez va expressar la voluntat de la Comissió Pinazo de portar a terme una gestió del "postcentenari" i, d'aquesta manera, divulgar a l'àmbit nacional i internacional l'obra del pintor valencià i afavorir la itinerància de les seues peces. En aquest sentit, va assegurar que les pintures de Pinazo viatjaran a Alacant i Castelló i estan negociant altres itineràncies.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento