Comunitat Valenciana

Montón exigirà a les concessionàries sanitàries els 260 milions de liquidacions pendents

  • La Conselleria de Sanitat Universal destinarà 6.084 milions d'euros al desenvolupament del departament (un 3% més que en 2016).
  • Carmen Montón ha assenyalat que en 2017 seguiran potenciant els recursos propis per a estalviar i millorar la qualitat assistencial.
  • Per al PP es tracta dels pressupostos de l'"engany" i "no creïbles, potser per ser elaborats per equips sense professionalitat".
Montón explica los presupuestos de su departamento en las Corts
Montón explica los presupuestos de su departamento en las Corts
TWITTER CONSELLERIA SANIDAD
Montón explica los presupuestos de su departamento en las Corts

La consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, ha anunciat aquest dijous que exigiran a les cinc concessionàries sanitàries els 260 milions d'euros que han llançat les liquidacions pendents a favor de l'Administració i que són "de tots els valencians" .

Montón ha realitzat l'anunci a la presentació aquest dijous a la Comissió d'Economia de les Corts, dels pressupostos de Sanitat per a 2017, que és el departament amb major consignació, amb 6.084 milions, un 3% més que l'any anterior i un 9,86% més que el PP, fet que suposa destinar 16,7 milions al dia a atendre la salut.

Sobre aquesta qüestió, ha recalcat que aquests 260 milions, tot i que no els haja inclòs en el pressupost sí que tenen intenció de cobrar-los perquè són conseqüència de "la gestió negligent i falta de control i fiscalització" del PP.

Segons els càlculs de la Conselleria de Sanitat, es tracta de quanties provisionals pendents de resoldre de les liquidacions de Dénia i Manises del 2009 a 2014 i Elx del 2010 i 2014.

Montón ha assenyalat que en 2017 seguiran potenciant els recursos propis per a estalviar i millorar la qualitat assistencial i, per aquesta raó, estendrà al 80% de les ressonàncies el model C, en què els radiòlegs de la sanitat pública són els qui gestionen l'ús de les màquines, augmentarà un 27% els recursos propis per a abaixar les llistes d'espera i traurà al començament de l'any un nou contracte d'hemodiàlisi ambulatòria que estalviarà 7,5 milions.

Copagament farmacèutic

A més, per a seguir contrarestant el copagament farmacèutic es destinen 47 milions, sis milions d'euros més, i ha destacat que també es millora el pressupost de la partida de despesa farmacèutica ambulatòria fins a 1.106 milions per a "ajustar allò pressupostat a la despesa real". "Estem solucionant un problema històric amb les farmàcies", ha recalcat Montón.

En aquest sentit, ha recordat que s'acumulen 7 milions d'euros en condemnes derivades del retard en el pagament a les oficines de farmàcia entre els anys 2008 i 2011 i es podria arribar a més de 70 milions pels plets pendents. Per aquesta raó, el capítol de transferències corrents creix un 13,1% amb 1.206 milions.

A més, ha recalcat que gràcies a "una gestió més eficient" s'ha reduït el diferencial entre la despesa real i la pressupostada. Així, quan van accedir al Govern en 2015 el pressupost tenia un dèficit de més de 1.100 milions, fet que suposa que el 20% de la despesa real prevista no estava pressupostada i que en 2016 s'ha reduït ja en més de 10 punts mentre que per a 2017 tot i que "insuficient encara redueix a 7 punts el diferencial amb la despesa real, entorn als 440 milions". "Aquest és el desfasament", ha concretat.

De la mateixa manera, per a continuar amb aquest estalvi es potenciarà la central de compres que assolirà el 26,3% de l'adquisició de medicaments respecte del 5,14% que representava en 2015, i en 2017 es continuarà per al tractament del càncer, de heparines de baix pes molecular, d'endopròtesis (vàlvules cardíaques) i de productes específics d'oftalmologia per a estalviar 12 milions d'euros.

Inversions

De la mateixa manera, ha ressaltat les inversions sanitàries que es portaran a terme dins del Pla de Dignificació d'Infraestructures sanitàries 2016-2020, dotat amb 75,14 milions d'euros, un 11,4%.

Així, l'antiga Fe, que ha passat a anomenar-se Espai Sanitari Campanar-Ernest Lluch, té 4,2 milions d'euros i es faran obres en hospitals d'Elx, Elda, Alcoi, Arnau de Vilanova, la Vila Joiosa, Sant Joan, General d'Alacant, General de Castelló, Sagunt, Peset, Clínic, Provincial de Castelló i l'Antic Hospital Militar de Mislata-Quart.

En Atenció Primària es destinen 10 milions d'euros en la construcció, reforma i equipament de nous centres de salut i com a novetat hi haurà 1,5 milions d'euros en esta atenció en les àrees rurals, així com més d'un milió per a l'atenció urgent en zones rurals.

Salut mental i personal

Sobre aquesta qüestió, ha afirmat que uns pressupostos són "la 'prova del cotó' que demostra quines són les prioritats dels de Governs" i amb aquestes es veu que "el 'no de les retallades' d'ahir és hui un 'sí a l'augment de la despesa sanitària'. "Per coherència i per convicció", ha recalcat.

Així, ha recalcat els 400 milions anuals que es destinen a l'Estratègia Autonòmica de Salut Mental de la Comunitat Valenciana i que per a 2017 es preveu un increment del 6% en relació amb el pressupost d'aquest any.

Montón ha recalcat que sanitat vol ser "el millor ocupador" i peraqu esta raó destina 2.471 milions a despeses de personal, el 40,60% del pressupost global, tot i que cau un 1,2% respecte a l'exercici anterior perquè llavors es van reservar 50 milions per a abonar el que es devia als treballadors per la paga extraordinària. A més, amb les Ofertes Públiques d'Ocupació es reduirà la temporalitat un 12,5% fins al 25%.

Finalment, per a investigació es destinen 10 milions d'euros, un 33,5% més, i es donarà suport al finançament de la construcció d'un Centre d'Esterilització per al Consorci Hospital General Universitari de València.

Tot i això, ha assenyalat que queda molt per fer perquè "al llast de la falta de finançament" se suma "el deute de 303 milions que el Govern espanyol deu del Fons de Garantia Assistencial, des de 2012, en concepte d'atenció a desplaçats", i els 27 milions pels tractaments d'Hepatitis C de 2015 tot i que malgrat això "hem estat la Comunitat que més pacients ha tractat".

Pressupostos "ireals"

Per contra, des del PP Remedios Llañez ha qüestionat que són els pressupostos de l'"engany" i que "no creïbles, potser per ser elaborats per equips sense professionalitat", que aprofundiran en "l'endeutament" i ha criticat "la doble moral" del Consell que "ara els tant és pagar als proveïdors cobrin en temps i forma".

De la mateixa manera, des de Ciutadans Juan Córdoba ha criticat que és el pressupost que "menys creix", ha assenyalat que "la baixa execució" dels seus comptes qüestionen la seua gestió, i ha mostrat la seua por que acabe amb dèficit. "Ineficàcia, gestió dolenta, poca transferència i nul·la garantia", ha assenyalat. Per part de Podem, Daniel Geffner, ha mostrat alhora la seua por que aquests comptes no siguen reals perquè el PP van ocultar dades.

Tot i això, Isaura Navarro, des de Compromís, i Ignacio Subías, del PSPV, han donat el seu suport a uns pressupostos "de canvi que posen al centre al pacient i recuperen drets".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento