Comunitat Valenciana

El Consell demana a Rajoy 38 milions per al transport metropolità i la revisió del deute

  • El president de la Generalitat, Ximo Puig, li ha demanat a Rajoy una "reunió urgent" per a exigir-li aquesta subvenció.
  • Així mateix, el Consell li sol·licita la revisió del deute històric de 2.000 milions en matèria d'Infraestructures.
  • "No volem ser més ni menys, volem un tracte equitatiu després de tants anys de maltractament", diu la consellera de Vertebració del Territori, Mª José Salvador.
Acto por una financiación justa del transporte metropolitano
Acto por una financiación justa del transporte metropolitano
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Acto por una financiación justa del transporte metropolitano

El president de la Generalitat, Ximo Puig, demanarà al president del Govern, Mariano Rajoy, una "reunió urgent" per a exigir-li una subvenció mínima de 38 milions per al transport metropolità de València perquè "nosaltres ja hem fets els deures i no hi ha més excuses possibles", així com la revisió del deute històric de 2.000 milions en matèria d'Infraestructures.

Puig ha tancat aquest dimecres un acte de reivindicació d'inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana necessaris per a disposar d'una entitat metropolitana de transport que facilite la mobilitat equiparable a la d'altres comunitats al costat de la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Mª José Salvador, i l'alcalde de València, Joan Ribó.

Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que aquest mateix dimecres li remetrà a Rajoy una carta per a demanar-li aquesta reunió en la qual exigirà el finançament necessari per a un transport públic metropolità que per a "altres és habitual" de manera que es done a la Comunitat "un tracte just".

Tot i això, ha assenyalat que a més de la "insensibilitat" del Govern cal fer "autocrítica" per "la incapacitat" de "posar-se d'acord" de les anteriors institucions valencianes, tant dels anteriors consells del PP com sobretot de l'equip de govern de l'exalcaldessa Rita Barberá.

Ha recalcat que han demostrat que l'acord és "possible" amb l'Autoritat Metropolitana, que es crearà l'1 de gener i es posarà en marxa el pròxim any. Per aquesta raó, ha assegurat que és el moment que el Govern de Rajoy comence a "actuar amb lleialtat" amb els valencians també en la revisió del deute històric en Infraestructures, que ha xifrat en 2.000 milions. "És una exigència bàsica que portarem fins a les últimes conseqüències", ha postil·lat.

De la mateixa manera, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Mª José Salvador, ha recalcat que el Govern valencià "ha complit" i ara "només falta que el Govern d'Espanya subvencione el transport metropolità de València com fa amb Madrid o Barcelona". "No volem ser més ni menys, volem un tracte equitatiu després de tants anys de maltractament", ha exigit.

Sobre aquesta qüestió, ha concretat que s'han deixat de percebre més de 300 milions de subvencions entre 2012 i 2015 mentre que en aquest període Madrid, Barcelona i Canàries han rebut més de 1.500. "Aquesta situació de discriminació ha d'acabar", ha incidit.

Per això, demanarà una reunió al nou ministre de Foment per a reclamar-li un tracte "just i equitatiu" ja que si fa uns dies el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro responia les cartes assenyalant que no podien fer res perquè eren en funcions "ara ja no té excuses per a seguir discriminant a la Comunitat".

Salvador ha destacat que des que han accedit al Govern han treballat de manera "incansable" per a crear aquesta Autoritat Metropolitana del Transport i de fet ha ressaltat que aquest mateix dimecres es publica al DOCV la licitació del primer Pla de mobilitat sostenible de l'àrea metropolitana de València amb 831.000 euros.

Anomalia

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha constatat que vivim "una anomalia" perquè Espanya és "l'únic país europeu que no té una llei estatal de finançament del transport públic" i ha exigit que és "urgent" que València compte amb estes ajudes.

En aquest sentit, ha demanat que el Govern aprove el finançament amb "criteris objectius sobre la base de la població de les ciutats i de les seues àrees metropolitanes" i no amb "criteris discrecionals basats en el favoritisme cap a uns territoris en concrets". Per tant, ha conclòs, "reclamem a Rajoy que deixe de perjudicar els valencians també amb el transport públic i ens done el finançament que València mereix per justícia".

De la mateixa manera, l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, en nom de tots els alcaldes de l'Horta ha recalcat que cal "reivindicar tots junts" el que correspon i ha lamentat que quan exigeixen un transport públic metropolità "done la sensació que demanen almoina" quan és el seu "dret" de la mateixa manera que els veïns de Madrid, Barcelona, Sevilla o Bilbao.

Alhora, ha criticat que el Govern espanyol "només" oferisca més carrils de la V-30 que està ja "antiga i no és sostenible" perquè no té en compte als vianants ni a les bicis i ha exigit al Govern central que qualsevol nova infraestructura s'aprove des del diàleg i no de manera unilateral.

De la mateixa manera, l'alcaldessa de Marines, Lola Celda, en nom dels municipis de Camp del Túria, ha recalcat la necessitat de tindre una infraestructures que "vertebre" les comarques perquè aquests pobles puguen desenvolupar-se.

El president de la FVMP, Rubén Alfaro, ha incidit que la "vertebració del territori" és "l'element clau" per al "creixement col·lectiu" i ha demanat a totes les Administracions "el mateix esforç" que realitzen els Ajuntaments, que són "capaços de rendibilitzar al màxim els recursos que tenim".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento