Comunitat Valenciana

Ferri (Compromís) i Montiel (Podem) critiquen l'abstenció del PSOE a un Govern que "castiga" la Comunitat Valenciana

  • Els portaveus de Compromís, Fran Ferri, i de Podem, Antonio Montiel, han criticat este dijous al ple de les Corts que el PSOE se'n vaja a abstindre dissabte que ve en la segona votació d'investidura de Mariano Rajoy. L'Executiu Rajoy "discrimina" i "maltracta" els valencians, i suposa "una amenaça permanent" a la Comunitat, han advertit.
Feri y Montiel en imagen de archivo
Feri y Montiel en imagen de archivo
EUROPA PRESS
Feri y Montiel en imagen de archivo

Ferri i Montiel s'han expressat en estos termes durant les seues intervencions a la sessió de control al president de la Generalitat, Ximo Puig, del ple de les Corts. El síndic de Compromís ha centrat la seua pregunta en els pressupostos de la Generalitat, però, ha aprofitat part de la seua intervenció per a fer referència a l'abstenció del PSOE.

"En algun moment als últims dies m'he plantejat fer una altra pregunta al ple i preguntar-li si era precís recolzar que continue un Govern que ens ha castigat, discriminat i ha recorregut les nostres lleis", ha manifestat el diputat de Compromís.

"Personalment, des de l'estima i respecte que li tinc, que és molt, no estic d'acord quan ha explicat el seu vot al Comitè Federal dient que ho feia com a president dels valencians", ha dit Fran Ferri, qui ha ressaltat que "els valencians som víctimes d'un Govern insensible".

Segons Ferri, dissabte que ve "viurem un episodi molt trist", perquè es donarà suport a un Govern del PP que "significa que guanyen els poderosos i els corruptes i perden els valencians".

En qualsevol cas, ha avançat que "per damunt del que passe a Madrid", Compromís continuarà amb la seua tasca perquè "ha vingut a millorar la vida dels valencians", pel que seran "contundents i lluitadors perquè continue el Govern del Botànic".

Ximo Puig ha agraït la "sinceritat" de Ferri i el seu "afecte i estima que són compartits en el personal i el polític". Alhora, ha subratllat que "a Madrid pot haver governs millors o pitjors, normalment són governs que per als valencians no són bons", però ha assegurat que "governe qui governe a Madrid el més important és el que fem els valencians".

REIVINDICACIONS

Per tant, el cap del Consell ha posat èmfasi que "si treballem junts i units per la igualtat que és exigible, aconseguirem la nostra reivindicacions".

Des de Podem, Antonio Montiel ha preguntat a Puig "com avalua les conseqüències per a la Comunitat Valenciana de la repetició d'un govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy".

El 'president' ha respost que "sabem el que ha sigut el Govern amb majoria absoluta del PP per a la Comunitat Valenciana, que ha resultat profundament negatiu i la meua opinió sobre això no ha canviat".

"Ara anem a vore què passa en el futur amb un Govern en minoria del PP", ha dit Puig, qui ha dit que no és "optimista" sobre esta qüestió, tot i que sí creu en "el valor, força i el coratge del poble valencià, d'esta Cambra i del Govern valencià".

En este sentit, s'ha mostrat "convençut" que "s'obri una finestra a l'oportunitat que devem aprofitar, en un moment en el qual desgraciadament no ha estat possible un Govern alternatiu". "No m'agrada en absolut que el resultat final d'este temps acabe com ha acabat, però és molt cert que ha estat difícil prendre les decisions que he pres", ha dit.

Montiel li ha replicat que l'opinió de Puig no ha canviat, però sí "la seua oposició i això ens preocupa". "No entenem la deriva de l'aparell socialista, i la lliura del Govern a Rajoy", ha dit el representant de Podem.

"AMENAÇA PERMANENT"

Segons la seua opinió, "Rajoy no és sol un perill, és una amenaça permanent per a la Comunitat" i, a manera d'exemple, s'ha referit a l'"amenaça" de presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la llei de creació de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, l'antiga RTVV.

Ha subratllat que el PSOE "es va comprometre davant de la societat espanyola que ni per activa ni per passiva anava a afavorir a un Govern del PP i van parlar d'un govern alternatiu", però ha denunciat que "els seus compromisos se'ls ha portat el temps".

"El seu canvi de criteri no sol li va a donar el Govern d'Espanya a Mariano Rajoy, sinó també una legitimitat que no tenia", ha manifestat. De la mateixa manera, ha afegit que "la principal conseqüència del canvi de posició del PSOE és que posa en risc la viabilitat dels nostres acord a falta de finançament adequat". També ha advertit que suposarà "falta de credibilitat".

Segons Montiel, "caldria haver buscat altres fórmules abans de l'abstenció" i ha assegurat que des de Podem "no anem a trair el model que vam defensar en campanya i no afavorirem el retorn de política de retallades". A més, ha subratllat que "les política d'austeritat i retallades ens tindran sempre davant, vinguen de qui vinguen i les justifique qui les justifique".

En la seua següent intervenció, Puig ha ressaltat que "este no l'escenari ideal", però "altres forces han estat incapaços d'un acord per a crear majoria alternativa, cadascun tindrà la seua responsabilitat". També ha indicat que "l'única eixida que havia" eren les terceres eleccions, però "el 76% dels valencians no les volien".

El president de la Generalitat ha destacat que "desbloquejar no és renunciar" i s'ha mostrat en contra "de qualsevol sucursalisme" i ha proposat traslladar al Congrés dels Diputats l'agenda del Botànic "per a aconseguir avanços substancials en la reforma urgent del sistema de finançament i en les inversions".

Després, la diputada de Podem Fabiola Meco ha preguntat què faran el 'president' i el Consell "en el cas en el qual el Govern de Rajoy, marcat a foc per la corrupció, prenga mesures que comprometen la viabilitat de l'Acord del Botànic".

"PROBLEMA VALENCIÀ"

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, li ha replicat que "mane qui mane a Madrid", siga Pedro Sánchez, Mariano Rajoy o qui siga, "les reivindicacions d'este govern i dels partits que els substancien seran les mateixes". "Hi haaurà un problema valencià a Espanya i si no escolten als valencians, Espanya tindrà un problema", ha destacat Soler.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento