Comunitat Valenciana

Desmantellada una organització relacionada amb 80 robatoris en cases i finques de Múrcia, Almeria i Alacant

  • MÚRCIA, 27 (EUROPA PRESS)
Organización desmantelada
Organización desmantelada
FUERZAS DE SEGURIDAD
Organización desmantelada

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han desenvolupat conjuntament l'operació 'Kerymy', una investigació que s'ha saldat amb la detenció de 17 persones, membres d'una organització criminal, com a presumptes autores de més de 80 robatoris en habitatges i explotacions agrícoles sobretot de Múrcia i també d'Almeria i Alacant. A més, se'ls atribuïx la presumpta autoria dels delictes de robatori o furt d'ús de vehicle a motor i falsedat documental. Huit dels arrestats han ingressat a la presó preventiva.

En els dos escorcolls practicats en Archena i Alcantarilla han confiscat nombroses eines, maquinària i electrodomèstics, que han sigut tornats als seus legítims propietaris, segons han informat fonts de la Delegació del Govern en un comunicat.

La investigació va començar el mes d'abril passat, quan els dos cossos policials estaven darrere de la pista d'un nodrit grup de persones, relacionades amb una xarxa delictiva dedicada al robatori de materials en finques agrícoles i habitatges, que havia generat certa alarma social en localitats del nord-oest de la capital murciana.

La Prefectura Superior de Policia Nacional i la 5a Zona de la Guàrdia Civil de la Regió de Múrcia van disposar la col·laboració recíproca d'especialistes dels dos cossos, amb l'objectiu d'aclarir el major nombre de delictes i anul·lar les futures activitats delictives de l'organització criminal, ara desmantellada.

EMMAGATZEMAVEN OBJECTES ROBATS FINS AL SEU TRASLLAT AL MARROC

Les indagacions practicades pels investigadors van permetre descobrir que es tractava d'un grup delictiu perfectament organitzat i liderat per un ciutadà espanyol assentat al municipi d'Alcantarilla, que dirigia els moviments de la resta de membres de la banda.

Entre els seus principals objectius es trobava la sostracció d'eines de gran valor que traslladaven a un taller mecànic, propietat d'un dels sospitosos, on les emmagatzemaven per a, més tard, organitzar viatges en furgoneta fins al Marroc.

Previ al seu trasllat al Marroc, utilitzaven este taller per a desmuntar en peces la maquinària i eines. Finalment, expedien factures falses per a facilitar que la mercaderia sostreta poguera passar els controls fronterers sense aixecar sospites.

De la investigació es desprèn que desenvolupaven una intensa activitat delictiva amb una gran especialització, de tal forma que vigilaven els moviments dels propietaris d'habitatges i finques, obtenint informació concreta que els facilitava una planificació prèvia dels robatoris, el que els assegurava certa impunitat. Per a consumar els assalts utilitzaven eines específiques com ara cisalles i palanques, el que els permetia actuar de manera àgil i eficaç.

Les tasques conjuntes de vigilància i seguiment dels principals investigats han permès destapar l'estructura d'esta xarxa criminal i descobrir la identitat dels seus actors que, de manera organitzada, executaven les diferents tasques delictives.

DOS ESCORCOLLS I GRAN QUANTITAT D'EFECTES RECUPERATS

Una vegada obtinguts els indicis necessaris, els investigadors van sol·licitar els corresponents manaments d'entrada i escorcoll al domicili del líder de l'organització en Alcantarilla i en un taller mecànic ubicat en Archena, on han estat trobats i recuperats nombrosos efectes com ara grues hidràuliques, generadors elèctrics, motors, compressors i electrodomèstics que, una vegada reconeguts pels seus legítims propietaris, els han estat tornats.

La investigació ha culminat amb la detenció de 17 persones, tots ells homes, de nacionalitats espanyola, marroquina i algeriana, amb edats compreses entre els 20 i els 50, assentats sobretot al municipi murcià d'Alcantarilla, a les quals se'ls atribuïx la presumpta autoria dels delictes de robatori amb força, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

Els arrestats, els objectes recuperats i les diligències instruïdes han estat posats a disposició del Jutjat d'Instrucció número 2 de Mula (Múrcia), el titular del qual ha ordenat l'ingrés a la presó de huit dels detinguts.

L'operació 'Kerymy', desenvolupada conjuntament per investigadors de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional de Múrcia, ha permès aclarir, fins ara, més de 80 robatoris comesos a les províncies de Múrcia, Almeria i Alacant, si bé no es descarta la seua participació en altres fets delictius de similars característiques.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento