400.000 menors pateixen insomni i trastorns del son

  • Els canvis d’horaris i el fet que els pares no els marquin una rutina fa que els infants no puguin dormir
  •  No poden concentrar-se i estan irritables.
Els nous costums socials, que passen per una vida més estressada i per la relativització de les hores que dediquem a dormir, fan que no només els adults pateixin insomni. A Catalunya, ja són més de 400.000 els menors que
no poden dormir.

Suposen el 30% del total, segons indiquen els estudis duts a terme en aquest àmbit i que han confirmat els experts consultats per 20 minutos, que han pogut comprovar com aquesta xifra ha crescut en els darrers anys.

Dormir poc i malament

Un 30% dels nens d’entre 6 mesos i 5 anys no poden dormir perquè han adquirit hàbits incorrectes. O dit en d’altres paraules, els seus pares no els han inculcat una rutina correcta del son.

Un 10% dels que tenen entre 6 i 12 anys pateixen els mateixos símptomes.

Al dia següent, els nens "pateixen defectes cognitius, dificultat d’aprenentatge, estan passotes i de mal humor", explica el coordinador de la Unitat del Son de l’Hospital Clínic de Barcelona , el doctor Josep Maria Montserrat.

"La solució no és donar-los fàrmacs, els pares han d’ajudar a establir una rutina del son als seus fills", aclareix el doctor Francesc Segarra, coordinador de la Clínica del Son del doctor Estivill .

Darrerament, els metges han detectat problemes d’estrès i ansietat en els menors.

Quant i com han de dormir?

Els nens han de dormir entre les 22.00h i les 7.00h, segons els experts. I han de seguir un horari fix, no s’hi val variar l’horari amunt o avall segons la conveniència dels pares.

De cara als adolescents, els metges recorden que haurien de dormir unes nou hores diàries i que, en cas que es dormi a deshora el cap de setmana, és important recuperar l’horari habitual la resta dels dies.

Diagnòstics erronis

No són mandrosos

Els símptomes que pateixen els adolescents amb la síndrome de retard de fase fa que se’ls confongui amb nois mandrosos. En realitat, el rellotge biològic dels joves està alterat i dormen durant el dia enlloc de la nit.

Nens obesos

No descansen

L’obesitat causa també trastorns en el son i darrerament els nens no se n’escapen. Els especialistes han comprovat com cada cop hi ha més nens amb un pes excessiu que tenen problemes per dormir.

Nens hiperactius o amb trastorns?

Un 15% dels nens als qui s’atribueix un problema d’hiperactivitat (TDAH) pateixen en realitat un trastorn del son. Es detecta perquè els infants ronquen o aspiren fort mentre dormen.

El 30% dels adolescents no dormen bé per alterar els horaris i per l’estrès

Les noies tenen més problemes per dormir que els nois. Tot i que els joves no en tenen consciència, alterar les hores de son els causa problemes que es poden fins i tot cronificar.

Actualment, a Catalunya, prop d’un 30% dels nois i noies d’entre 14 i 18 anys tenen problemes per dormir.

Només entre un 5 i un 10% pateixen alteracions del son serioses (síndrome de retard de fase). La majoria dels adolescents pateix insomni perquè ha adquirit mals hàbits.

"Tenen una rutina del son horrible, però això no és greu si durant la setmana es reprèn un horari estable", exposa el doctor Montserrat.

Un petit grup no descansa bé per ansietat o estrès. I entre aquests hi ha més noies que nois. I és que, mentre les dones acusen depressions i ansietat durant el son, els homes tenen tendència a dormir malament per roncs i apnees.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento