Comunitat Valenciana

Fiscalia demana informació sobre un mòbil intervingut a Tauroni i que també usaria Blasco

  • VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
Blasco (izq) y Tauroni (dcha) en imágnes de archivo
Blasco (izq) y Tauroni (dcha) en imágnes de archivo
EUROPA PRESS
Blasco (izq) y Tauroni (dcha) en imágnes de archivo

Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutjat que pregunte al director del centre penitenciari de Picassent si van intervindre a la presó un telèfon mòbil a l'empresari Augusto César Tauroni, condemnat pel conegut cas Cooperació -desviament d'ajudes de la Generalitat al Tercer Món-, que també hauria usat l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco -condemnat a sis anys i mig en el mateix procediment-.

Segons ha pogut saber Europa Press, el ministeri públic ha presentat aquest dilluns un escrit al jutjat d'Instrucció número 21 de València, que instrueix dues peces del cas Cooperació -la principal ja ha estat jutjada al TSJCV-, perquè requerisca a Picassent els informes sobre aquesta possible intervenció d'un telèfon mòbil a Tauroni que, tal com recollia este cap de setmana el diari Levante-EMV, podria haver-lo usat al costat de Blasco per a fer transferències bancàries.

Fiscalia també sol·licita l'enviament del propi aparell per a ser analitzat per experts, segons han indicat fonts coneixedores de la petició a Europa Press. Al ministeri públic no se li ha notificat a dia de hui aquesta intervenció.

Aquest telèfon mòbil va ser intervingut el mes de juny passat per funcionaris de la presó -actualment anomenada Centre Penitenciari de València Antoni Asunción Hernández-, segons han explicat a Europa Press fonts coneixedores dels fets. Se sospitava que Tauroni podia disposar d'aquest aparell perquè de sobte va deixar de fer telefonades autoritzades des de la presó, quan amb anterioritat esgotava aquest dret del qual disposa.

A partir d'eixe moment, els funcionaris van establir un dispositiu per a aclarir els fets i localitzar, en el seu cas, algun aparell de telefonia. El juny van trobar aquest aparell amagat entre uns llibres en la biblioteca. El terminal es trobava apagat i Tauroni ha confessat que era seu, segons han indicat les mateixes fonts. No va voler en aquell moment revelar la clau per a posar-lo en marxa, de manera que el terminal ha estat derivat a Seguretat per a seguir amb les diligències pertinents.

El mòbil provenia de l'exterior, perquè a la presó fins als funcionaris tenen prohibit portar el seu. Segons han comentat les mateixes fonts, existixen telèfons que són indetectables en els arcs de seguretat d'accés a la presó perquè són de plàstic i podrien haver facilitat un a Tauroni en algun 'vis a vis' o en alguna una altra comunicació.

Blasco, condemnat a sis anys i mig de presó per malversar diners públics, ha negat la disposició d'aquest mòbil durant una compareixença per videoconferència des de la presó a la comissió d'investigació de les Corts que estudia el procés d'adjudicació de les places de residències d'accessibilitat per a les persones dependents en els centres del grup Saba.

Un pres "com qualsevol altre"

"Rafael Blasco no ha disposat en cap moment de cap mòbil ni directa ni indirectament. Ni he estat auxiliar de biblioteca", ha dit. L'exconseller, a la presó des de juny de 2015, ha insistit que és un pres "com qualsevol altre" i ha afegit que si la informació publicada fora certa, hui no podria tindre la compareixença amb les Corts perquè estaria en una cel·la d'aïllament i no és així.

"Estic en una situació absolutament normal. Tinc una actitud que alguns qualifiquen de modèlica i he tingut notes meritòries", ha afirmat des de la "barraca" en què està, tal com ell mateix ha descrit en un altre moment de la seua intervenció.

Per la seua banda, el mateix Tauroni també nega l'existència d'aquest mòbil, segons han indicat fonts del seu entorn. L'empresari, que ha estat traslladat a la presó d'Albocàsser (Castelló) fa al voltant de tres setmanes, afirma que mai ha tingut un telèfon a l'interior del centre penitenciari, tot i que sí tenia accés a un ordinador des de la biblioteca que dirigia.

En Albocàsser es troba ara bé, i no ha notat cap canvi gran amb el trasllat. També subratlla que al centre penitenciari castellonenc li tenen en consideració i l'únic que lamenta és la distància amb València, el que comporta a la seua família a fer majors esforços per a poder visitar-lo.

Tauroni va sol·licitar el mes de juny passat un tercer grau, però el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) li'l va denegar perquè considera que no concorrien els requisits exigits per a permetre que l'empresari, condemnat a sis anys de presó, evolucionés del segon al tercer grau penitenciari i gaudira, d'aquesta manera, d'un règim de semillibertat.

A més, es considerava que tenia interessos a l'estranger i es va tindre en compte que encara està pendent de ser jutjat, al costat de Blasco, per altres dues peces del cas Cooperació: el desviament de fons per a la construcció d'un hospital a Haití i les subvencions concedides per la Conselleria a diferents ONG en els anys 2009, 2010 i 2011.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento