Marzà defensa el programa plurilingüe perquè "el 70% de la població no domina valencià i el 93% l'anglès"

  • El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha defensat el programa plurilingüe presentat pel seu departament, ja que ha subratllat que "el 70% de la població del nostre territori no domina el valencià i el 93,4% no domina l'anglès".

Marzà s'ha expressat en estos termes a la sessió de control del ple de les Corts després d'una pregunta formulada per la diputada de Compromís Marian Campello, sobre quines mesures té previst impulsar el Consell per a augmentar la incidència de programes educatius que garantisca l'aprenentatge del valencià i altres llengües.

La diputada de Compromís ha denunciat que en 20 anys "l'ensenyament en valencià sol ha augmentat un 28%", i ha manifestat que, actualment, "sol tres de cada deu alumnes estan matriculat en algun programa en valencià".

Campello ha subratllat que "el valencià part d'una situació de desavantatge respecte al castellà" i, per esta raó, "és tan necessària la posada en marxa de mitjans de comunicació públics en valencià". També ha posat èmfasi en la necessitat d'"un canvi a favor del plurilingüisme".

Per la seua banda, Marzà ha destacat que "el 70% població de la Comunitat no domina el valencià i el 93,4% no domina l'anglès", i ha advocat per "revertir la situació". Per esta raó, ha explicat que la seua Conselleria ha plantejat dins del sistema educatiu un programa plurilingüe "dinàmic".

Ha explicat que este nou programa "es basa en una anàlisi realista de la situació sociolingüística" de la Comunitat i busca actuar "de manera diferenciada, partint de la realitat de cada centre". L'objectiu és aconseguir el domini del castellà, el valencià i l'anglès i, a més, el nou model "contribuirà a l'obtenció de títols d'anglès i de valencià".

Alhora, el conseller considera que en la futura Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i en el conjunt mitjans es deu "fomentar el valencià i l'anglès", perquè "el conjunt població puga dominar les tres llengües sense vetos i sense discriminació".

Per la seua banda, la diputada del grup Ciutadans Mercedes Ventura ha preguntat a Marzà per quins motius hi ha docents interins que encara no han cobrat el mes de setembre.

El titular d'Educació ha manifestat que de les 20.000 incidències que hi ha hagut "alguns centenars no han cobrat", i ha assenyalat que "no és la primera vegada que passa".

Entre els motius, ha assenyalat que al començament del curs "hi ha molts canvis docents en les escoles i moltes incorporacions" i ha manifestat que "no hi ha suficient personal" per a poder canviar les modificacions que es produïxen i, a més, ha assenyalat que el programa informàtic amb el qual compten té certes limitacions.

Comunitat Valenciana

Mostrar comentarios

Códigos Descuento