Comunitat Valenciana

Un de cada tres addictes demana ajuda mèdica per l'alcohol en la sanitat pública valenciana

  • L'addicció a la beguda va suposar en 2015 el 32,16% dels nous tractaments, seguida de la cocaïna i el cànnabis.
  • Només en una substància, el tabac, les pacients superen als homes en admissió a tractament, amb 820 dones front dels 766 homes.
  • Les unitats de consultes addictives de la Comunitat van atendre a 34.275 pacients l’any passat.
Una joven acude a la consulta del médico.
Una joven acude a la consulta del médico.
EUROPA PRESS/SESCAM
Una joven acude a la consulta del médico.

Pràcticament un de cada tres pacients que van acudir l'any passat a les unitats de conductes addictives (UCA) i de alcohologia (UA) de la sanitat pública valenciana ho van fer per problemes relacionats amb l'alcoholisme. Així ho posen de manifest les dades incloses en la Memòria de Gestió 2015 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. En concret, aquesta substància va representar el 32,16% dels tractaments iniciats durant el passat any. A continuació se situen la cocaïna (16,92% amb un descens del 22% en el nombre de casos), el cànnabis (14,48%), el tabac (13,27%) i l'heroïna (11,23%). A més distància s'arrepleguen altres addiccions com la barreja combinada d'alcohol i cocaïna (4,30%) o la ludopatia (3,51%).

El document, que destaca la “tendència a l'alça” en l'alcohol, arreplega que en 2015 van ser 11.956 els nous usuaris atesos en aquestes unitats, la qual cosa suposa un 4% menys que en 2014. En el còmput global, els pacients atesos van ser 34.275, un 2,2% més que l'any anterior. D'ells, el 72% van ser homes i el 28% dones, segons l'estadística oficial.

Quant a l'evolució per tipus de substàncies, la Memòria subratlla que, a més de la citada reducció en el nombre d'atesos per cocaïna, s'ha produït un descens d'una mica més del 10% en el cànnabis, mentre que el tabac “segueix la tendència decreixent de l'últim lustre”. La resta de substàncies, com benzodiazepines i altres drogues, així com la ludopatia, “es mantenen relativament estables i amb una mínima incidència” sobre l'indicador de l'admissió a tractament.

De l'anàlisi per sexe s'extrau que solament en una substància, el tabac, les pacients superen als homes en admissió a tractament. En concret, dels 1.586 casos registrats, 766 van correspondre a homes i 820 a dones. En la resta d'addiccions, la proporció d'homes és major respecte a la de dones, especialment en el cas de l'alcohol, cocaïna i el cànnabis. En el global, el 25% dels pacients que van iniciar tractament en 2015 van ser dones i, d'elles, prop del 60% ho van fer per alcohol i tabac, segons les dades arreplegades en la Memòria de la Conselleria de Sanitat.

El document també inclou dades sobre les unitats de desintoxicació hospitalària (UDH), amb una tendència decreixent en els últims anys (de 714 pacients en 2011 a 504 en 2015, amb descensos anuals continuats) que la Memòria atribueix “a la reducció en el nombre de llits”. Aquestes unitats atenen en un 47,80% a pacients amb alcoholisme. En segon lloc se situen els opiacis (26,50%) i a continuació la cocaïna (13,60%). La resta de substàncies tenen una presència residual.

La xarxa d'assistència també compta amb centres de dia, que van atendre a 11.413 pacients en 2015, habitatges de suport al tractament (22 pacients) i habitatges de suport a la incorporació social (28 pacients).

En xifres

El Servei de Gestió de Drogodependències de Sanitat compta amb 145 recursos integrats.

A la Comunitat Valenciana hi ha 33 unitats de conductes addictives (UCA) i 6 unitats de alcohologia (UA).

Com a recursos complementaris, la xarxa sanitària disposa de 68 unitats de prevenció comunitària de conductes addictives.

Aquestes unitats de prevenció van desenvolupar accions en 872 centres escolars sobre un total de 195.462 alumnes durant el passat any, i en 54 escoles de pares.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento