Comunitat Valenciana

El Museu d'Etnologia i l'AVL col·laboraran a l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula

  • El Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) han subscrit un conveni en virtut del qual col·laboraran en el projecte de l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula.

En concret, les dues institucions treballaran conjuntament en el procés de realització d'entrevistes biogràfiques a valencians per a la investigació i difusió científica i museística.

L'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula és un projecte que ha iniciat, ara fa 14 anys, el Museu d'Etnologia. El seu objectiu principal és la recopilació i difusió dels discursos sobre les formes de vida dels valencians i valencianes nascuts durant la primera meitat del segle XX, recorda el centre de la corporació provincial en un comunicat.

El projecte té més de 300 entrevistes que han estat digitalitzades i gravades en format audiovisual. Els protagonistes aporten testimonis privilegiats dels processos de canvi sociocultural ocorreguts en el territori valencià durant l'últim segle XX. Estes entrevistes aconseguixen un ventall de temàtiques on es trenen perspectives individuals i col·lectives.

L'Arxiu és una gran base de dades on els testimonis estan indexats amb més de 700 descriptors i s'agrupen en 21 blocs temàtics que permeten a l'usuari conèixer fenòmens tan diversos com, per exemple, manifestacions religioses, procés d'escolarització, seguici, iniciació laboral, transformacions agrícoles, oci, relacions familiars, etc.

La signatura d'este conveni de col·laboració "permet reforçar este projecte i dotar-lo de major capacitat en el compliment dels seus objectius".

Les dues institucions seran copropietàries de les entrevistes, així com de la base de dades del projecte, el que "permetrà augmentar el fons documental i millorarà la difusió dels treballs tant a l'àmbit científic (lingüístic, històric i antropològic) com social", destaquen.

Alhora, les dues entitats es comprometen a intercanviar-se i difondre els seus fons audiovisuals. En este sentit, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua posarà a l'abast el seu fons d'entrevistes a escriptors, intel·lectuals i personalitats valencianes, i donarà suport tecnicolingüístic a totes les accions derivades del conveni. Per part seua, el museu facilitarà l'accés a tot el treball fet des de l'any 2002, planificarà i executarà el treball de camp (entrevistes), a més de l'eina d'indexació, gestió i accés a les entrevistes.

Per al pròxim any estan previstes les primeres accions conjuntes fruit del present conveni que es concretaran dins de les noves campanyes de treball de camp a les comarques de la Ribera Alta i l'Alcalatén, on es faran més de 70 entrevistes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento