Comunitat Valenciana

El pla de viabilitat de la SGR preveu reduir el deute bancari un 80%, de 389 a 93 milions d'euros

  • El director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, ha avançat este dijous que el nou pla de viabilitat de la Societat de Garantia Recíproca (SGR) preveu reduir el deute bancari en un 80% fins al març, passant de 389 a 93 milions d'euros.

Així ho ha indicat Illueca a la Comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes, on ha comparegut per a explicar la reestructuració de l'IVF i com es crearà el futur Banc de la Generalitat, que sorgirà a mitjan 2018.

Respecte a la SGR, ha assenyalat que el "fracàs absolut" de l'anterior pla de viabilitat va fer que esta caminara "directament a la liquidació", després d'haver concedit en tres anys 3,3 milions en avals, una xifra que suposa en la pràctica estar "absent".

Illueca ha explicat que davant de la impossibilitat de vendre els crèdits i actius adjudicats en el marc de l'operació Citrus, quan la millor oferta d'una banda d'esta cartera ha estat de 65 milions quan es preveia ingressar 170, el que va fer que no s'executara l'operació, s'ha optat per "en lloc de vendre els actius hui i executar l'aval en 2018" actuar a la inversa anticipant l'execució de l'aval i venent actius més endavant.

Alhora, ha apuntat que hi ha un acord comercial de venda de la cartera Citrus per a reemborsar deute sènior per 54,3 milions.

El director de l'IVF ha apuntat al risc per a la Generalitat associat als pagaments pel reaval i l'aval de 200 milions amb venciment en 2018 i, en este sentit, ha explicat que el desembre de 2015 el Banc d'Espanya va decidir computar el deute bancari com deute de la Generalitat i finalment s'opta perquè considera l'aval de 200 milions d'euros com a dèficit de 2015, de manera que permet ara accedir a finançament per 200 milions amb càrrec al FLA.

En l'amortització del deute sènior, ha indicat que una societat dependent de la Generalitat -ja creada, no es crearà un "banc dolent" a imatge de la Sareb, ha dit- adquirirà la cartera d'actius de la SGR que ha descartat el fons internacional.

IVF

Respecte a l'IVF i el Banc de la Generalitat, ha indicat que l'Institut "no està al mercat" des de 2012 perquè no ha atorgat finançament nova al sector privat, limitant-se a reestructurar la cartera d'actius dubtosos.

El resultat en 2015, ha dit, ha estat de -2,3 milions d'euros, determinat per la provisió de la participació de l'IVF en la SGR, i ha avançat que les xifres de 2016 són "millors" i camina "cap a un equilibri necessari".

Ha explicat que en 2018 es produirà l'escissió entre l'IVF i el Banc de la Generalitat, amb capacitat per a endeutar-se, i que pretén donar suport a projectes "viables i rendibles" i desenvolupar una política de crèdit "anticíclica" perquè haurà d'estar més actiu "quan la liquiditat torne a desaparèixer".

Respecte a si este nou banc tindrà fitxa bancària, ha precisat que no la necessita tenint en compte que no està entre els seus objectius la captació de dipòsits, tot i que en el mitjà termini, ha apuntat Illueca, no li "incomoda" si apareix esta opció de demanar-la.

LÍNIES DE FINANÇAMENT

Respecte a l'IVF, ha destacat el treball fet de sanejament i capitalització i ha apuntat que s'està obrint una línia de crèdit per a residències, a manera d'avançament de subvencions, tenint en compte que en ocasions estes no tenen accés al finançament fins a no saber si rebran la subvenció.

Illueca ha resumit el finançament empresarial de l'IVF en sis línies sectorials de crèdit finançades amb capital de l'IVF per 45 milions d'euros, amb un impacte total de 90 milions, així com cinc instruments financers amb finançament europea per valor de 30 milions d'euros i impacte de 85 milions. En definitiva, 175 milions d'euros de finançament "per a promoure el canvi de model productiu de la Comunitat Valenciana".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento