Comunitat Valenciana

El Consell exigeix ja l'ajuda al transport de l'àrea metropolitana de València

  • Habitatge i Hisenda demanen 38 milions al Govern.
  • Envien una carta a Montoro per als comptes de 2017.
  • Asseguren que la Comunitat ha deixat de rebre des de 2011 més de 350 milions per al transport metropolità.
Salvador i Soler signen una carta per a exigir al Govern d'Espanya ajudes per al transport a l'àrea metropolitana de València.
Salvador i Soler signen una carta per a exigir al Govern d'Espanya ajudes per al transport a l'àrea metropolitana de València.
Generalitat Valenciana
Salvador i Soler signen una carta per a exigir al Govern d'Espanya ajudes per al transport a l'àrea metropolitana de València.

Mancant recursos propis, el Govern valencià considera que ja ha fet els deures i que ha de ser l'Executiu central qui pose els diners damunt de la taula per a sufragar la mobilitat i el transport integrat en l'àrea metropolitana de València. Els consellers d'Obres Públiques i d'Hisenda, María José Salvador i Vicent Soler, han enviat una carta conjunta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la qual li exigeixen “sense dilació” que incorpore en els Pressupostos Generals de l'Estat del pròxim 2017 “igual que tenen altres ciutats, una subvenció per un import d'almenys 38 milions d'euros” que permeta atendre les necessitats de mobilitat dels 1,8 milions d'habitants que viuen en els 45 municipis d'aquesta regió metropolitana.

Tots dos dirigents van comparèixer ahir per a escenificar la reivindicació, en una setmana en la qual el Consell ha portat fins a Madrid la seua exigència d'un millor finançament i d'un augment de les inversions per a la Comunitat Valenciana. Segons va afirmar Salvador després de la signatura d'aquesta carta, “quan vam arribar al Govern de la Generalitat ens vam trobar que no s'havia fet res pel transport metropolità, no hi havia planificació en matèria de mobilitat i s'havia desmantellat l'Agència Valenciana de la Mobilitat, per tant, no teníem finançament de l'Estat com tenen altres autonomies”, va assegurar.

“En canvi –va destacar Salvador- des de l'actual Conselleria hem avançat molt durant aquest any, anem a realitzar una inversió de 2 milions d'euros per a iniciar la redacció dels plans de mobilitat sostenible i complir així un dels requisits del Ministeri per a poder optar a aqueixa subvenció que tenen altres ciutats”. Un altre dels requisits és la creació de l'Autoritat Metropolitana del Transport, que començarà a funcionar en 2017.

Per a la consellera, “aquest Govern valencià ha complit amb la seua obligació, hem fet el treball i, per tant, considerem que en els pressupostos de 2017 ha de figurar aquesta subvenció perquè, des de l'any 2011, la Comunitat Valenciana ha deixat de rebre més de 350 milions d'euros en subvencions de l'Estat per al transport metropolità”.

Segons les xifres aportades per tots dos dirigents autonòmics, solament per als pressupostos del present exercici 2016, l'àrea metropolitana de Madrid rep 126 milions d'euros, més de 98 van per a la de Barcelona i 25 per a Canàries, mentre “València ni un euro des de fa anys”, sostenen.

“No volem ser ni més ni menys que altres ciutats o que altres comunitats; volem que el Ministeri de Foment, el Ministeri d'Hisenda, el Govern d'Espanya deixe de donar l'esquena als valencians”, va afegir Salvador. “Ara la pilota està en el seu terreny, és una qüestió de voluntat política que el Govern d'Espanya incorpore aqueixa subvenció, per tant esperem resposta a aquesta carta al Ministeri d'Hisenda”, va indicar.

Un lent procés burocràtic

La Generalitat ha recuperat la visió metropolitana en el que a gestió del transport es refereix. Però la creació de l'Autoritat Metropolitana comporta un procés burocràtic lent. Per açò, en paral·lel a aquests treballs ha pres mesures com la coordinació amb l'EMT de València per a donar servei a pobles o la creació del bo transbord AB.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento