Comunitat Valenciana

Compromís pregunta al Senat per la "desaparició" de les inversions en el node valencià del Corredor

  • El senador de Compromís Carles Mulet ha anunciat que presentarà una trentena de preguntes en la cambra alta per a demanar els motius de la "desaparició" de València de l'apartat de nodes urbans i la previsió d'inversions els anys vinents.
Nodo valenciano del Corredor
Nodo valenciano del Corredor
COMPROMÍS
Nodo valenciano del Corredor

Per al senador valencià, el Ministeri de Foment "oblida de manera maliciosa, reiterativa i maltractadora obres pendents com el túnel de Serradora i el Pla de reordenació de la xarxa ferroviària de València, signada entre Govern i Ajuntament en 2003", una cosa que deixarà a la ciutat "en clar desavantatge", ha indicat en un comunicat.

Mulet ha advertit que una ciutat de l'entitat de València "generarà problemes en el futur Corredor Mediterrani si el Govern espanyol s'obstina a seguir marginant encara més a este node urbà i a l'autonomia".

"Fa poc els empresaris, representants polítics del territori i del Govern valencià s'han posat en alerta davant de la falta d'inversions en esta autonomia, com ha quedat constatat en el document Study on Mediterranean TEN-T Core Network Corridor enviat a la UE, que condemnaria València a convertir-se en el futur semàfor ferroviari d'Europa en no preveure's les inversions necessàries", ha indicat el senador.

Per este motiu, assegura que Compromís "va a intentar indagar els motius de tals oblits i la marginació en les inversions per a la reordenació de la capital acordades en 2003". En esta línia, ha recalcat que este dimarts "es va produir a Brussel·les un nou silenci de Foment a les reiterades peticions del representant valencià de la Conselleria, Josep Vicent Boira, d'incloure el túnel passant i reordenar la xarxa, al 8th Meeting of the Mediterranean Core Network Corridor Fòrum".

ACTITUD IMPRESENTABLE"

"L'actitud de Foment i del Govern és cada vegada més impresentable amb els valencians, al no enviar representants a les reunions de coordinació que els requerixen les autonomies, mantindre saturada la ciutat de València i carregar-nos actuacions en trams de Calafat-Vandellòs (Tarragona) o Castellbisbal-Tarragona que no tenen res a vore amb el concepte de node urbà", ha afegit el senador, qui ha recalcat que "no es tracta de victimisme, sinó de mala fe o d'altres foscos interessos".

Segons la seua opinió, "resulta inconcebible que arriben a menysprear acords" com el signat en 2003 per a la reordenació ferroviària de la capital valenciana entre el llavors ministre de Foment, Francisco Álvarez Cascos; l'exalcaldessa Rita Barberá i l'expresident de la Generalitat José Luis Olivas. Les actuacions suposaven una inversió d'aproximadament 800 milions d'euros per a la reordenació ferroviària de València.

El senador de Compromís ha qüestionat que mentre el Ministeri "col·labora en la reordenació ferroviària d'altres ciutats espanyoles, s'ignora a València tot i el seu protagonisme dins del territori, d'indústries fabricants de vehicles, de l'activitat del port i les seues connexions amb Aragó i Europa i això, es mire per on es miri, no té cap classe de justificació".

Per contra, subratlla que altres poblacions on ja s'invertix i que són "unes habituals" de les majors partides pressupostàries del departament, com Madrid, "es veuen beneficiades dins de les inversions del Corredor Mediterrània per a partides per a modernitzar els seus ja modernes instal·lacions". "Mentrestant, València no té ni una trista partida plurianual. Res", ha lamentat.

En la relació d'interpel·lacions i sol·licitud de documentació, els senadors de Compromís reclamen conèixer les previsions per a reordenar les necessitats futures de les mercaderies després del previst tancament de l'estació de Silla per qüestions mediambientals; sobre la futura estació intermodal de mercaderies de Font de Sant Lluís; quan es desenvoluparà el tram Castelló-Tarragona o les previsions per a millorar la capacitat de la via davant de la futura posada en marxa del "pseudoAVE" Madrid-Castelló.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento