Comunitat Valenciana

Comissió sobre Fira València detecta carpetes buides i falta de documentació com la del Congrés del PP del 2008

  • La Comissió d'Investigació de les Corts Valencianes sobre la gestió de les institucions firals de la Comunitat Valenciana ha detectat "carpetes buides" i "falta de documentació" com la relacionada amb XVI Congrés Nacional del 2008 del PP en Fira València el 2008 pel que este organisme ha interposat una demanda en la qual reclama al PP el pagament de 568.111,94 euros.

Així ho ha indicat als mitjans de comunicació la presidenta de la taula de la Comissió, Rosa García, després de celebrar-se este dimarts una nova sessió d'este òrgan que començarà el treball a partir de febrer, després de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

García ha explicat que en la documentació requerida per a iniciar les sessions de la Comissió han detectat carpetes "buides" i que falta de documents. Concretament, ha posat èmfasi en el document en el qual "el PP s'oposa a pagar el deute -568.111,94 euros- amb Fira València pel XVI Congrés Nacional que ha fet el 2008", ha indicat.

Sobre esta qüestió, ha explicat que la falta de documentació pot deure's a "la quantitat ingent" de documentació sol·licitada i que encara Fira València seguisca preparant la informació demanada des de les Corts.

Alhora, ha assenyalat que estan "preparant" tota la documentació perquè no descarten trobar més absències i ha indicat que, tot i que primer la Comissió abordarà la situació de Fira València i, després, se centrarà en IFA, compararan la informació de les dues entitats conjuntament perquè hi ha temes que estan relacionats.

PLA DE TREBALL

La Comissió d'Investigació té com a objectiu fer una revisió "integral" sobre els recintes firals donat "el funcionament dolent i la pèrdua de prestigi que estes han patit" i que "deterioren les possibilitats de recuperació econòmica i de generar un nou model comercial i industrial".

Tot i això, segons consta en el pla de treball, la causa de la situació dolenta actual dels recintes firals és conseqüència de "la gestió dolenta" amb "sobrecostos, contractacions aparentment irregulars i amb la corrupció com a presumpte teló de fons". Per esta raó, es busca "determinar les responsabilitats polítiques" i efectuar propostes per a "desenvolupar un nou model per a les institucions firals.

En este sentit, entre els citats a comparèixer figuren més de 90 persones entre les quals es troben exmembres del comitè executiu de Fira València, entre els quals hi ha el seu president, Alberto Català, o Alfonso Grau (vicepresident primer), així com del seu patronat, començant per la qual fora la seua presidenta, Rita Barberá, el seu vicepresident segon, José Vicente Morata, i els seus vocals, entre els quals es troben els expresidents provincials Alfonso Rus, Carlos Fabra o José Joaquín Ripoll.

També es demana la compareixença dels vocals designats per la Conselleria d'Indústria i per la presidenta del patronat, així com els elegits per la Cambra de Comerç i directors generals de Fira València i alts directius, així com els expresidents de la Generalitat Eduardo Zaplana, José Luis Olivas, Francisco Camps i Alberto Fabra, així com els exconsellers Juan Carlos Moragues, Enrique Verdeguer, Vicente Rambla o Gerardo Camps.

Alhora, figuren noms com el de Pedro García Gimeno, qui fora director general de RTVV, o exdirectors de l'IVF com José Manuel Uncio o Enrique Pérez Taboada. Segons ha destacat el diputat socialista, també se sol·licita que comparega l'exregidor a l'Ajuntament de Majadahonda (Madrid) José Luis Peña, a qui segons ha indicat, es va oferir la presidència de Fira València. També se sol·licita la compareixença de l'actual director general de Fira València, Enrique Soto, i el director de l'IVF, Manuel Illueca.

D'altra banda, es demana que acudisca a la comissió el comitè organitzador del XVI Congrés Nacional del PP, que es va celebrar en Fira València el 2008 i pel que este organisme ha interposat una demanda en la qual reclama al PP el pagament de 568.111,94 euros. En este comitè figuren Luis Bárcenas, el llavors tresorer del partit, Ricardo Costa (exsecretari general del PPCV), Ángel Acebes (exsecretari general del PP), Ramón Luis Valcárcel (president del comitè) o Arsenio Fernández de Mesa (secretari).

A l'apartat d'empreses, se sol·licita la compareixença de responsables d'Orange Market com Cándido Herrero, Álvaro Pérez, Francisco Correa o Pablo Crespo, davant de la relació entre esta empresa i Fira València.

DOCUMENTACIÓ

Pel que fa a la documentació que s'ha sol·licitat per al treball de la comissió figuren, a més de documents sobre l'organització i estructura de Fira València, els informes de la Intervenció General de la Generalitat, la Conselleria d'Hisenda, el Consell Jurídic Consultiu o la Sindicatura de Comptes. Alhora, es reclamen els comptes anuals i informes de gestió de 1995 a 2014, actes de les reunions del seu comitè executiu o la relació d'empreses contractades per a l'ampliació de la fira.

També s'han demanat documents sobre els contractes subscrits per la Fira amb Orange Market, Easy Concept, Boomerangdrive i Servimadrid, així com amb el PP. En este últim cas, s'ha sol·licitat la relació de pagaments realitzats pel partit a la institució i pagaments pendents. Alhora, s'ha demanat informació sobre la relació de despeses en dietes, indemnitzacions, viatges o allotjament del comitè executiu, les despeses de representació dels membres del patronat o la relació de regals rebuts pel comitè de direcció.

DIÀLEG AMB ELS INTERVINENTS

Com a novetat, García ha destacat que s'instaurarà un sistema de pregunta i resposta entre els portaveus i els compareixents per a "evitar que es dilate el temps" perquè "hi ha una quantitat molt gran de compareixents i el que hem de fer és anar al gra amb això", ha afirmat.

Tot i que encara no s'ha fixat nova data per a iniciar les sessions, ha apuntat que preveu que la Comissió d'Investigació sobre Fira València i IFA comenci en el mes de febrer.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento