Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana permetrà desgravar-se el 21% dels abonaments culturals per a "revertir el peatge de l'IVA"

  • VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
Imagen de una representación teatral.
Imagen de una representación teatral.
FLICKR CULTURARTS
Imagen de una representación teatral.

La Comunitat Valenciana va a posar en marxa el Bo Cultural Valencià, una iniciativa que permetrà a ciutadans d'esta autonomia desgravar-se en la declaració de la renda el 21% del cost dels abonaments culturals per a teatre, cinema i música que adquirisquen. Es tracta de la primera comunitat autònoma de l'Estat que llança una proposta d'estes característiques amb l'objectiu de "revertir el peatge" impost per "el PP a la cultura".

Així ho ha asseverat el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, que ha explicat este dimarts el funcionament d'este bo després de fer una visita a l'exposició d'Ignacio Pinazo al Museu de Belles Arts al costat del president del Govern

autonòmic, Ximo Puig.

Mitjançant esta iniciativa, la Conselleria de Cultura, a través de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), signarà convenis amb entitats públiques i també les privades que ho desitgen dels sectors de les arts escèniques, la música i el cinema per a potenciar la desgravació del 21% de l'IVA en bons en diferents espais d'estes àrees.

Podran beneficiar-se els valencians amb una renda inferior a 50.000 euros, que es podran desgravar fins a 150 euros en bons culturals a l'any. La manera de procedir serà que cada persona haurà de facilitar el seu nombre de DNI en els teatres, cines i sales de música i concerts de totes les comarques valencianes que s'acullen als convenis que signe l'Institut Valencià de Cultura.

Els diferents espais culturals que s'acullen al bo facilitaran, al seu torn, les dades dels ciutadans que compren bons de teatre, cinema i música dels seus establiments a l'Institut Valencià de Cultura i, automàticament, apareixerà a l'esborrany de la declaració d'Hisenda de cada ciutadà la desgravació del 21% del preu dels bons adquirits fins a 150 euros.

Segons ha detallat Marzà, el Bo Cultural Valencià, inclòs a la Llei d'acompanyament dels pressupostos de l'any vinent, permetrà una desgravació en conjunt de mig milió d'euros que, d'acord als càlculs de l'administració valencià, significarà una injecció d'uns dos milions i mig d'euros a les indústries culturals durant 2017 i la desgravació es farà efectiva en les declaracions d'este exercici presentades en 2018.

"LA CULTURA NO ÉS UN LUXE"

"La cultura no és un luxe i esta mesura és pionera a l'Estat. És modesta, però és un pas. Imagineu-vos tot el que podríem fer per a incentivar el consum cultural si les valencianes i els valencians comptéssim amb un finançament just del Govern central", ha manifestat Vicent Marzà.

"L'IVA cultural al 21% -ha prosseguit- ha influït de manera totalment negativa i ha deixat molta gent fora del consum cultural; de moment són els usuaris els beneficiats però això repercutix també en el creador perquè haurà més gent capaç d'accedir a la cultura. Fem

tot el que està a les nostres mans, si poguérem fer que es desgravaren totes les entrades, ho faríem però no tenim recursos suficients".

El conseller ha afegit que la incentivació de la indústria cultural és un dels eixos del Pla Estratègic Fes Cultura, que preveu augmentar el consum cultural fins a en 200 milions d'euros per part de la ciutadania fins al 2020.

ALGUNS EXEMPLES

Per a exemplificar l'abast del Bo Cultural Valencià, des de la Conselleria han apuntat que si es compra un bo de cinc entrades en una sala de teatre amb conveni amb l'Institut Valencià de Cultura per un cost de 60 euros, el ciutadà haurà de facilitar el seu DNI a la sala de teatre i en la declaració de la renda automàticament apareixeran 12,6 euros de desgravació.

Si adquirix un bo de tres dies per a un festival de música amb conveni amb l'Institut Valencià de Cultura per un cost de 100 euros, en la declaració de renda la desgravació serà de 21 euros de desgravació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento