Un total de 41 persones moren ofegades a la Comunitat Valenciana des de començament d'any
Un total de 41 persones moren ofegades a la Comunitat Valenciana des de començament d'any AYUNTAMIENTO DE CARTAGENA

A Espanya, s'han registrat 361 morts per ofegament que s'han produït en el conjunt de l'Estat entre l'1 gener i el 30 de setembre d'enguny.

En este estudi es reflectix que el 57,3% dels casos de l'Estat, 207 morts, s'han produït al llarg de l'estiu, entre els mesos de juny i setembre. En concret, setembre es va tancar amb 36 persones mortes per ofegament, 11 menys que el mateix mes de 2015.

Estes morts, per Comunitats Autònomes, es van registrar a Illes Balears, amb 7 víctimes mortals, i Catalunya amb 6, que sumen més d'un terç dels morts per ofegament. A Galícia es van produir 5 morts el setembre, a Andalusia, Canàries i Castella i Lleó, 4 en cada cas, tres a Comunitat Valenciana, mentre que a Regió de Múrcia, el País Basc i Melilla hi ha hagut una persona morta en cada territori.

En el conjunt de l'any, 6 comunitats agreguen més del 74% de les morts en espais aquàtics. Es tracta de Galícia, amb 59 morts, Andalusia, amb 57, Canàries (51), Comunitat Valenciana (41), Illes Balears (33) i Catalunya (28).

D'acord amb les dades reflectides a l'Informe Nacional d'Ofegaments, el perfil de la víctima és d'un home (80,1% de les 361 persones ofegades eren homes), espanyol (74,5%), de 45 anys i més anys (61,5%), que mor en una platja (el 55,4% dels ofegaments s'han produït en estos espais naturals) o en un espai que, en qualsevol cas, no tenia sistema de vigilància i salvament (el 84,5% de les morts van passar en llocs sense servici d'informació i socorrisme).

El primer Congrés Internacional de Prevenció d'Ofegaments (CIPREA2016), que tindrà lloc del 14 al 16 d'octubre a Motril (Granada), analitzarà estes dades i abordarà diverses activitats en matèria de prevenció d'ofegaments que realitza la Federació Espanyola, entre les quals està la campanya #StopAhogados, així com les realitzades per la Federació Internacional de Salvament (ILS,) en col·laboració amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), entre d'altres temes.

Consulta aquí más noticias de València.